Poniżej film, w którym wszystko dokładnie wytłumaczyłem. Odbiornik jeszcze przed czyszczeniem. Dodać mogę tylko że wtyczka, której nie mogłem odczepić od ścianki tylnej jest już zdjęta - była przykręcona.
http://www.youtube.com/watch?v=e4zH7jeU4XM
Chcę zreanimować ten telewizor. Po 1 odnowię mu skrzynkę. Mam małe doświadczenie, odnawiałem skrzynkę dwóch radyjek Pionier z pozytywnym skutkiem.
Co do wnętrza to przede wszystkim należy uzupełnic braki - rozwalony kondensator i dwie lampy na zasilaczu. Niestety nie znam modelu telewizora, nie mam do niego schematu i nawet nie wiem jakie lampy i kondensatory są mi potrzebne. Telewizor posiada kineskop chyba taki jak w Wiśle - okrągły. I tutaj rodzi się pytanie. Czy przy wyjmowaniu chassis z telewizora faktycznie mam bardzo uważać na kineskop bo jak go źle złapię to wybuchnie? Tak mi mówił jakiś znajomy co się podobno zna, ja wolę na własnej skórze nie sprawdzać prawdomówności jego słów. Po głębszych oględzinach wnioskuję że w telewizorze należy:
1. Uzupełnić braki w postaci lamp i jednego elektrolitu
2. Wymienić "kartoflaki" i elektrolity które już na pewno nie mają odpowiednich pojemności
3. Posprawdzać czy nie ma jakichś pourywanych lub popalonych elementów typu rezystor itp.
Jednak do tego wszystkiego potrzebny jest schemat, więc jeśli ktoś zna ten typ telewizora bardzo bym prosił o pomoc. Proszę mi jeszcze napisać czy ten telewizor jest jakiś rzadki, czy może nie.
Na koniec dodam że osoba od której wziąłem ten telewizor ma jeszcze jeden, podobny, też ruski oraz trochę nowszego Neptuna 4XX ale nie wiem czy mi da bo ponoć to nie jej i się musi zapytać. Nie mniej jednak darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda i trzeba się cieszyć tym co się ma (zawsze marzyłem o takim odbiorniku).
Tak więc czekam na odpowiedzi