Co to za cudo?

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
ECC88
25...49 postów
25...49 postów

Co to za cudo?

Post autor: ECC88 »

Witam szanownych kolegów.
Posiadam lampę widoczną na poniższych fotkach. Ponieważ jest ona w nie najlepszym stanie nie mam pojęcia co to za cudo. Jak widać na fotkach to produkcja radziecka, napięcia idzie jeszcze odczytać ale nic poza tym nie mogę na jej temat się dowiedzieć. Może jest między nami ktoś, kto wie coś więcej na temat tego "termosu". :lol:
Chciał bym do tej lampy podłączyć żarzenie i zamontować ją dekoracyjnie do wzmacniacza lampowego który właśnie buduję.
Co wy na to :?:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
SPRZEDAM RADMORA 5102
viewtopic.php?f=38&t=14677
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Co to za cudo?

Post autor: tszczesn »

ECC88 pisze:Witam szanownych kolegów.
Posiadam lampę widoczną na poniższych fotkach. Ponieważ jest ona w nie najlepszym stanie nie mam pojęcia co to za cudo. Jak widać na fotkach to produkcja radziecka, napięcia idzie jeszcze odczytać ale nic poza tym nie mogę na jej temat się dowiedzieć. Może jest między nami ktoś, kto wie coś więcej na temat tego "termosu". :lol:
Chciał bym do tej lampy podłączyć żarzenie i zamontować ją dekoracyjnie do wzmacniacza lampowego który właśnie buduję.
Taka praca lamp nie ma sensu, zeżre ci kupę mocy na słabe świecenie. Chcesz mogę ja od ciebie odkupić lub wymienić na coś przydatnego do wzmacniaczy, np. EL34 czy jakiś transformator. Odpowiada?

Ta lampa to trioda modulacyjna do nadajników, mocno zabytkowego typu.
Awatar użytkownika
ECC88
25...49 postów
25...49 postów

Wymiana na coś przydatnego jak najbardziej mi odpowiada. Dwie podstawki do EL34, czy E88cc są zawsze mile widziane. Posiadam także lampę radziecką GMI7, gdzie moc żarzenia to też koło 600 W. Jeżeli jesteś zainteresowany to dojdziemy na pewno do porozumienia.

Obrazek
Obrazek
SPRZEDAM RADMORA 5102
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: megabit »

Chyba bardziej 60W :wink:
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
Awatar użytkownika
ECC88
25...49 postów
25...49 postów

megabit pisze:Chyba bardziej 60W :wink:
Zobacz sam.
http://www.russiantubes.com/prop.php?t=8&p=125
SPRZEDAM RADMORA 5102
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: megabit »

Nie spojrzałem w kartę katalogową, ale wychodzi i tak około 160W.
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

tszczesn pisze:Chcesz mogę ja od ciebie odkupić lub wymienić na coś przydatnego do wzmacniaczy, np. EL34 czy jakiś transformator. Odpowiada?

Ta lampa to trioda modulacyjna do nadajników, mocno zabytkowego typu.
Hmmm, a bo to trioda modulacyjna nie jest przydatna właśnie do wzmacniaczy? Wszak "modulator" to nic innego jak wzmacniacz mocy m.cz. z wyjściem transformatorowym, przy czym wtórne uzwojenie transformatora wyjściowego połączone szeregowo ze źródłem napięcia anodowego zasilało stopień mocy w.cz. nadajnika (emisja AM). Trioda "modulacyjna" w przeciwieństwie do triody "generacyjnej" (stosowanej w generatorach lub wzmacniaczach mocy w.cz.) cechowała się niewielkim współczynnikiem wzmocnienia u (czyt. "miiiju") dzięki czemu można było uzyskać z niej znaczną moc przy niezbyt wysokich napięciach zasilania i niekoniecznie przy pracy z prądem siatki. Zbliżone właściwości mają też cenione przez ałódjofyli triody regulacyjne, jak 6S19P, "diabły" czy też EC360. Więc może jest sens zbudować na tej lampie "HI (hihi!) - ENDowy" wzmacniacz SE? :lol:

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Tomek Janiszewski pisze:Hmmm, a bo to trioda modulacyjna nie jest przydatna właśnie do wzmacniaczy? Wszak "modulator" to nic innego jak wzmacniacz mocy m.cz. z wyjściem transformatorowym,[...]
Jest, ale niesie ze sobą mnóstwo problemów, to nie jest popularny typ jak ГМ70, więc wszystkie elementy (zasilanie, transformatory) muszą być nietypowe, podstawki takoż, a o zakupie lamp zapasowych trudno myśleć, bo nigdy nie wiadomo kiedy się uda. Tak więc teoretycznie jest dobra, ale w sumie praktycznie nie.
velsper
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: velsper »

ГМИ-7 jest tetrodą, nie triodą. Stosowana była w modulatorach impulsowych w rosyjskich urządzeniach radiolokacyjnych (modulacja impulsów sterujących magnetron).

Swoją droga, ciekawe jak by się zachowywała w "nie impulsowych" zastosowaniach.
Charakterystyki są dostępne tylko dla pracy impulsowej, gdzie Ua>500V, Ia>10A i dodatnimi napięciami siatki pierwszej (od +150V wzwyż).
Pozdrawiam
Marcin