Czy one nie wyglądają znajomo?

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Czy one nie wyglądają znajomo?

Post autor: tszczesn »

Taka aukcja. Mnie one wyglądają strasznie rusko. Takie mam wrażenie, że pod marką National były sprzedawane najróżniejsze lampy - kupowane gdziekolwiek hurtem jako np. resztki magazynowe czy wyprzedaż, markowane na nowo 'National' i sprzedawane z amerykańskimi oznaczeniami.
Awatar użytkownika
darczar
500...624 posty
500...624 posty

Re: Czy one nie wyglądają znajomo?

Post autor: darczar »

"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: pasio »

Witam !
Kupiłem niedawno lampy GZ34 produkcji National. Na pudełku napis: country of origin as marked on tube.
Patrzem i co widziem: China...
No, ale cena była 0,1 Mullarda.
Osobiście nie wierzę w czarodziejskie własności lamp prostowniczych
we wzm HI-FI (co inszego w gitarowcach), ale je stosuję, bo... lubię
ten klimat, wygląd, ciepło, ogólnie vintage.
Czerwone napisy na szkle i brązowy cokół tyż lubię.
pzdr pasio
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

darczar pisze:Może jednak angielskie?
https://www.tubeworld.com/6v6gtbri.jpg
Nie pokazali od góry, w ruskich akwadag nie miał 'kółeczko' na górze w którym widac było elektrody lampy, to dość charakterystyczne jest.

Analogiczne podejrzenia mam co do Zaerixa, ich lampy tego samego typu wyglądają bardzo różnie, 6V6GT identyczne z ruskimi też widziałem. Również np. 5Z4G identycznie wizualnie z 5Ц4С.
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Ja też ostatnio kupiłem 2 sztuki GZ34 National. Tak jak u kolegi na pudełku napis: country of origin as marked on tube. Na cokole lampy czerwony napis (dokładnie tak jak na linku do aukcji) napisane National Electronics, poniżej 5AR4/GZ34, Made in Russia.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Awatar użytkownika
efekt02
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: efekt02 »

Trzeba odróżnić Nationala nowego i starego :)
Stary handlował produktami z czasów świetności lampek, natomiast nowy - china, russia...

W kwestii tych 6V6GT - fakt, ze wyglądają podobnie jak radzieckie, ale trzeba się zastanowić, czy bylby mozliwy ich hurtowy zakup w tym kraju...
Sam mam jeszcze lesze kwiatki - 6V6GT West Germany "prawie" identyczne z radzieckimi i mam podobne obawy...

tszczesn :arrow: Oczywiście Zaerix (Z&I Aero) to w zasadzie handlarz rebrander - podobnie jak zdaje się również Teonex?
Pod koniec ery lampowej nawet czołowi gracze zamawiali u konkurencji, wiec takie kwiatki nie powinny dziwic...
OTLamp

Post autor: OTLamp »

tszczesn pisze:
Analogiczne podejrzenia mam co do Zaerixa, ich lampy tego samego typu wyglądają bardzo różnie, 6V6GT identyczne z ruskimi też widziałem. Również np. 5Z4G identycznie wizualnie z 5Ц4С.
Zaerix sprzedawał lampy innych producentów dodając swoje logo, przy czym w niektórych przypadkach nawet nie usuwał logo faktycznego producenta. Dość łatwo można trafić na lampy z logo Zaerix i np. Tungsrama.
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

Witam.
Odgrzebię trochę temat...
efekt02 pisze:Trzeba odróżnić Nationala nowego i starego :)
Stary handlował produktami z czasów świetności lampek, natomiast nowy - china, russia...
Ostatnio wpadły mi w ręce ECC802S National Electronics. Czy mógłby ktoś stwierdzić czy to stara czy nowa produkcja? Nigdy nie miałem styczności z lampami tej korporacji. Ewentualnie, jeżeli byłby to "przedruki", to kto mógł klepać takie lampy w oryginale?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: pasio »

Witam !
Ja może już kompletnie głuchy jestem, (starość), ale nie słyszę różnic, czy to stary National, czy nowy...
A jak odróżnić starą produkcję od nowej, to wie chyba tylko Zoltan.
pzdr
PS Należy kupywać współczesne, wtedy firmy będą miały szmal na inwestycje i powstaną nowe typy lamp, jak ostatnio w Borroughs.
milionlamp
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: milionlamp »

Sam mam jeszcze lesze kwiatki - 6V6GT West Germany "prawie" identyczne z radzieckimi i mam podobne obawy...

Grzebałem w niemieckim wzmacniaczu Dynacord Twen i tam w końcówce pracowała para (od nowości) 6V6 z logo Dynacord i też wyglądały podejrzanie radziecko.