Adapter Bambino i klasyczny bruuum

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

dominik9419

Adapter Bambino i klasyczny bruuum

Post autor: dominik9419 »

Witajcie. Każdy (chyba) kto miał w ręku adapter Bambino, bez znaczenia która wersja, słyszał ten niemiłosierny brum który adapter wytwarza. Chciałbym dowiedzieć się co w nim tak brumi? Czy kondensator filtrujący ma za małą pojemność? Według mnie wina lezy po stronie masy - aluminiowej blachy na której wszystko jest zmontowane, razem z transformatorami. Zbudowałem sobie kiedyś wzmacniacz na PCL86 i żadnego brumu tam nie było, być może dlatego że tam za masę robił 4 centymetrowy drucik przylutowany do jednej z nóżek lampy. Ja obstawiam na masę.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Adapter Bambino i klasyczny bruuum

Post autor: Marcin K. »

A ja stawiam na lichy kondensator anodowy. Może i coś od masy się odlutowało z jednej strony?
Szczególną troską trzeba obarczyć połączenie wkładka-wzmacniacz. Tam zakłóceń łapie się najwięcej jak jest zła masa.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Michał_B »

W Bambinach często padał kondensator na chassis. Objawem był strasznie głośny brum.
Wymień go na nowy taki sam. Jak coś to mam na zbyciu.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
dominik9419

Post autor: dominik9419 »

Mam kilka sztuk Bambino i w każdym jest brum. Jednak pokombinuję z tym kondem filtracyjnym, być może i on już nie trzyma.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Michał_B »

Ja mam 3 Bambina, i żadno nie brumi..
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
ODPOWIEDZ