Pytanie o transformator.

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Goopher
2 posty
2 posty

Pytanie o transformator.

Post autor: Goopher »

Jestem w posiadaniu transformatora o nastepnujacych parametrach:
napiecie pierwotne: 230V
napiecia wtorne: 6,3V i 35V
moc ok 100W
i szukam schematu ukladu przedwzmacniacza / wzmaczniacza sluchawkowego, w ktorym moglbym zastosowac owe trafo.
Jesli ktos zna adres strony na ktorej moglbym znalezc dalsze informacje
byloby mi to bardzo pomocne.
Z gory dziekuje i pozdrawiam.
kk84

Post autor: kk84 »

Witam.

Napięcie 6.3V nadaje się na żarzenie lamp, ale to 35V to troszeczke mało do "normalnej" pracy lampek.
Moja propozycja jest taka, byś rozejrzał się, za jakimś powielaczem napięcia, najlepiej x8.
Niektórzy pewnie wspomną o ECC88 i jej niskim napięciu anodowym, lub ECC86, ew. ich radzieckie odpowiedniki. Więc poszukaj preampów na tych lampach (jest ich od metra w sieci, i jeszcze więcej :) )
Awatar użytkownika
ampliman
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ampliman »

Jeśli trafo ma na uzwojeniu 35V odpowiednią wydajność prądowa to tak jak poprzednik polecam zrobienie powielacza. Wówczas wykaz przedwzmacniaczy byłby spory. Może trafo popędzi wzmacniacz słuchawkowy na 6N13S przy anodowym rzędu 90V. Wzmacniaczy słuchawkowych na tej lampie (podwójna trioda - po połówce na kanał) jest mnóstwo.
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Marcus
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Marcus »

Gdyby zrobić prostownik z podwajaniem napiuęcia to było by ponad 90V, poza 6N13S można poeksperymentować ze wzmacniaczem słuchawkowym OTL na EL36, EL500, 6P45S i innych od odchylania, pracują one już przy tym napięciu choć moc nie jest imponujaca.
pozdrawiam
Marcus
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Można też się pobawić z tanimi i ogólnie dostępnymi 6Ж52П.

Pozdrawiam