jaki to wtyk? jaki glośnik? stare Leowe Opta

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

w.p.
3 posty
3 posty

jaki to wtyk? jaki glośnik? stare Leowe Opta

Post autor: w.p. »

Witam serdecznie!

Pokusiłem się o zakup działającego radia lampowego Leowe Opta Vineta 1790 W w dobrym stanie. No stan nie jest zły ale też trudno mówić żeby był bardzo dobry. Z drugiej strony biorąc pod uwagę że jest ponad 50letnie to prawie nówka ;) Ale kwestie obudowy może w innym wątku poruszę...
Strasznie chodziło za mną takie radio i w końcu nie wytrzymałem. Gra nieźle ale.. chciałbym żeby grało naprawdę dobrze...
W radiu mam takie gniazda.
gniazda.jpg
Co to za gniazdo i jak zmajstrować przejściówkę z takiej wtyki na mały jack? Sygnał z PC/odtwarzacza mp3. Gdzieś widziałem takie coś i w szereg był rezystor dodatkowo.

Druga sprawa to głośniki. Radio gra bardzo basowo i jak się je nieco mocniej zgłośni to trzeba ostro zjeżdżać barwą żeby nie buczały. Nie wiem czy to elektronika, czy głośniki (radio ma jeden wielki głośnik + nieco mniejszy + po bokach dwa tego typu:
glosn.jpg
Na innym forum odpisano mi że to elektrostatyczny głośnik i to że go nie słychać nie znaczy że nie działa. Hm. Na pewno przy zwykłym poziomie głośności ja nie słyszę żeby coś się wydobywało z boku ;)

Ogólnie sprzęt fajny ale nie wiem... Może trzeba było kupić współczesne Tivoli Audio Model One... Bo jednak parę poprawek stolarskich i nie wiem czy nie elektronicznych może się przydać. A ja od kilkunastu lat jestem poza elektroniką. Nie wiem czy zakup trochę mnie nie przerasta, ale mam słabość do "vintage". Teraz za dużo plastiku...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wt, 15 września 2009, 23:55 przez w.p., łącznie zmieniany 1 raz.
traxman

Re: jaki to wtyk? jaki glośnik? stare Leowe Opta

Post autor: traxman »

WM345 czyli zwykły DIN mono. Kupisz nawet gotowy kabel, chociaż lepiej sklecić samodzielnie z porządnego kabla w ekranie.
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: george6 »

Należało by zacząć od podania modelu odbiornika...
Leowe Opta... to nazwa producenta...a ten wyprodukował kilkadziesiąt różnych modeli
Pierwsze odbiorniki powstały gdzieś pod koniec lat 20 tych...
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
w.p.
3 posty
3 posty

Ok - poprawione. Nie podawałem modelu (Vineta 1790 W) bo myślałem, że zdjęcia wystarczą.
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: george6 »

Zdjęcia może by wystarczyły gdybyś pokazał jaki to model, a nie wycinek ścianki tylnej....
To gniazdo po lewej stronie "bananowe" jest najprawdopodobniej wejściem gramofonowym , śądę , że wysoko omowym...,
Drugie gniazdo typu DIN może być typu we/wy.... ale nie mając schematu... mogę domniemywać....
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
w.p.
3 posty
3 posty

Tak - tzn wiem jakie jest zastosowanie gniazd ale nie wiem jakie wtyki kupic. To gramofonowe to nie wiem czy moge cokolwiek tam podlaczyc z gramofonow tych powiedzmy z lat 70tych. Pewnie wtedy przez tego DINa mozna?
Od lat żyję w świecie chinchy, jackow i usb ;)

Możecie też powiedzieć coś o uziemieniu tego sprzętu? są odpowiednie gniazda przy antenie. Sama antena ma może metr i jest włożóna za ścianką i gdzieś jest przymocowana w środku obudowy w komorze głośników ale wolę nie rozkręcać tego. To pewnie nie jest fabryczne rozwiązanie z tym kablem antenowym.

Wrzucę potem może jeszcze oznaczenia z tylnej ścianki. Schemat niby jest na spodzie ale to kawał radia i jeszcze tam nie zaglądałem. Ale skoro byłby potrzebny to obaczę.
_idu

Post autor: _idu »

george6 pisze:Zdjęcia może by wystarczyły gdybyś pokazał jaki to model, a nie wycinek ścianki tylnej....
To gniazdo po lewej stronie "bananowe" jest najprawdopodobniej wejściem gramofonowym , śądę , że wysoko omowym...,
Drugie gniazdo typu DIN może być typu we/wy.... ale nie mając schematu... mogę domniemywać....

Bardzo dobrze mniemasz. Radia z tego okresu miała dwa gniazda - gramofonowe i magnetofonowe.