Naprawa oscyloskopu

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Naprawa oscyloskopu

Post autor: Beier »

Jak już pewnie niektórzy wiedzą (ci co przeglądają Poszukuję/Kupię) wszedłem w posiadanie oscyloskopu KR-7202. Działał on u darczyńcy jednakże po transporcie przestał. Myślałem, że zlikwidowałem usterkę ale po krótkim czasie dotarła do mnie konieczność kapitalnego remontu tegoż zacnego urządzenia. W wątku tym chcę zamieszczać wszystkie swoje pytania i wątpliwości odnośnie naprawy i renowacji oscyloskopu. Wybebeszyłem go i zabieram niektóre płytki do pracy, w której to spędzę następne 2 tygodnie, celem sprawdzenia elementów dyskretnych. W związku z dzisiejszymi obserwacjami podczas rozbiórki mam pare pierwszych pytań:
- lampa B13S52 przy poruszaniu wydaje dźwięki jak gdyby coś w środku latało luzem - czy to normalny objaw czy tez mam szukać nowej lampy?
- czy opłaca się niektóre aluminiowce wymienić na tantale?
- czy wymieniać potencjometry montażowe leżące i stojące na precyzyjne?
- czy wymieniać aluminiowce na nowe?
- czy wymienić rezystory mocy?
- podczas demontażu uszkodziłem helipot 2k2 1W 10 obr. Czy można go wymienić na 2k bo tylko takie są teraz ogólnodostępne (jest jeden 2k2 u marekmagdy na Allegro ale ma za krótki trzpień)?
- czy można jakoś ulepszyć ten oscyloskop poza w/w - np. wymienić tranzystory na udoskonalone wersje itd.?