PP na 6C33C

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: PP na 6C33C

Post autor: Romekd »

Beier pisze:Impedancja dla 150pF wynosi 53k. Połączenie równoległe z rezystorem 200k: 1/(1/53+1/200)=41k9
Podając Ci informację o napięciu i prądzie szczytowym sam się trochę "zakręciłem". Tak to jest jak się do komputera zasiada z doskoku :oops: . Co do obliczania modułu impedancji Z, to mając podane wartości R i Xc (elementy połączone szeregowo) moduł impedancji wyliczasz wyciągając pierwiastek kwadratowy z sumy kwadratów rezystancji i reaktancji pojemnościowej. Przy równoległym podłączeniu R i C musisz najpierw wyliczyć odwrotności rezystancji i reaktancji otrzymując konduktancję i susceptancję, następnie wyliczyć pierwiastek kwadratowy z sumy ich kwadratów otrzymując admitancję, czyli odwrotność impedancji. Po wyciągnięciu z niej odwrotności otrzymasz interesujący Cię moduł impedancji. Dla rezystancji 200k i reaktancji pojemnościowej 53 kiloomy (150 pF przy 20 kHz) uzyskasz 51,23 kilooma. Mam nadzieję, że tym razem już niczego nie namieszałem.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
ATM
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ATM »

No tak, miernik THD, choćby zwykły PMZ11, przydaje się czasami :)
Możesz użyć programu SpectraPlus, do pobrania jako trial.
http://www.spectraplus.com/Downloads.htm
Działa pod Windowsem, jest "pełnosprawny".
Używałem go przy swoich pomiarach z kartą SB live i mogę powiedzieć, że daje wyniki porównywalne z miernikiem PMZ.
Można mierzyć zniekształcenia w całym paśmie przenoszenia, lub przy wybranej częstotliwości.
To w jakim paśmie uda się pomierzyć zniekształcenia, zależy właśnie od karty dźwiękowej, ile ona przeniesie.
W moim przypadku sięgało 20KHz, u Ciebie może być lepiej. Poza tym, będziesz mógł zrobić rozkład harmonicznych i wiele innych ciekawych rzeczy.
W sytuacji baraku prawdziwego miernika, rozwiązanie godne polecenia.
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Beier »

Romekd pisze:
Beier pisze:Impedancja dla 150pF wynosi 53k. Połączenie równoległe z rezystorem 200k: 1/(1/53+1/200)=41k9
Podając Ci informację o napięciu i prądzie szczytowym sam się trochę "zakręciłem". Tak to jest jak się do komputera zasiada z doskoku :oops: . Co do obliczania modułu impedancji Z, to mając podane wartości R i Xc (elementy połączone szeregowo) moduł impedancji wyliczasz wyciągając pierwiastek kwadratowy z sumy kwadratów rezystancji i reaktancji pojemnościowej. Przy równoległym podłączeniu R i C musisz najpierw wyliczyć odwrotności rezystancji i reaktancji otrzymując konduktancję i susceptancję, następnie wyliczyć pierwiastek kwadratowy z sumy ich kwadratów otrzymując admitancję, czyli odwrotność impedancji. Po wyciągnięciu z niej odwrotności otrzymasz interesujące Cię moduł impedancji. Dla rezystancji 200k i reaktancji pojemnościowej 53 kiloomy (150 pF przy 20 kHz) uzyskasz 51,23 kilooma. Mam nadzieję, że tym razem już niczego nie namieszałem.

Pozdrawiam,
Romek
Tak już wiem z tymi modułami - to była moja niewiedza i masz rację, impedancja wynosi 51,23k. Daje to około 2,34mA prądu na wysterowanie :)

:arrow: ATM
Dzięki za poradę - na pewno przetestuję ten program :)