Odbiornik Poemat

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kris
125...249 postów
125...249 postów

Odbiornik Poemat

Post autor: kris »

Zabrałem się za naprawę radia Poemat, w zasadzie juz prawie je uruchomiłem, tylko intryguje mnie jeden problem. W trakcie naprawy korzystałem z schematu z tej strony: http://www.fonar.com.pl/audio/schematic ... ludium.htm

Na schemacie jest podane, że na rezystorze R3 ustalającym polaryzację lampy EBL21 powinno być 4,6V. Pytanie czy to nie jest błąd? Po pierwsze, czy na tym rezystorze aby na pewno jest napięcie stałe? Bo mój miernik cyfrowy "głupieje" na zakresie stałonapięciowym pokazując powolne zmiany napięcia od 3V do 6V, mimo że prąd anodowy EBL21 utrzymuje się w tym czasie na stałym poziomie. Inny woltomierz wskazówkowy, ale z wbudowanym wzmacniaczem operacyjnym wskazuje na R3 około 5V, ale jednoczesnie sygnalizuje, że jest tam napięcie zmienne (ale nie przemienne i na pewno nie stałe). Nie mam chwilowo oscyloskopu, żeby to ostatecznie potwierdzić, ale na mój gust to przez ten rezystor płynie zarówno składowa stała prądu lampy EBL21 na którą nakłada się dodatkwo składowa zmienna prądu wyprostowanego płynąca przez kondensatory elektrolityczne C32 i C33. To by potwierdzało dziwne wskazania woltomierzy. Inna sprawa, czy to napięcie 4,6V podane na schemacie nie jest i tak za niskie. Normalnie lampa EBL21 powinna mieć większy minus na siatce, jakieś -6V. A w rzeczywistości ma około -5V, ale prąd co ciekawe jest 30mA, a lampę mam nową. W internecie można też natknąć się na schematy tego odbiornika, gdzie nie ma podanego napięcia na tym rezystorze.
Ostatnia sprawa, nad którą się też zastanawiam, to czy normalnym objawem jest to, że po przełączeniu z pozycji gramofon na dowolny z zakresów radiowych wzrasta nieco, o kilka mA, sam prąd anodowy lampy EBL21. Dzieje się to oczywiście przy całkowicie sciszonym potencjometrze głośności. Prąd dla pewności mierzę miliamperomierzem włączonym w szereg z transformatorem głośnikowym. Wygląda jakby praca pozostałych lamp (heterodyny) wpływała na polaryzację EBL21, ale według mnie powinno być jednak tak, że prąd anodowy powinien się wówczas zmniejszyć.
Ostatnio zmieniony śr, 9 września 2009, 09:31 przez kris, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Odbiornik Poemat

Post autor: Michał_B »

Na R3 powinno być -4,6V. Nie powinno być tam składowej zmiennej bo jest filtrowana przez C31.
Po przełączeniu na odbiór stacji prąd anodowy EBL21 powinien maleć.
Praca każdej z lamp wpływa na napięcie polaryzacji.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
kris
125...249 postów
125...249 postów

Re: Odbiornik Poemat

Post autor: kris »

Bobekmaster pisze:Nie powinno być tam składowej zmiennej bo jest filtrowana przez C31.
C31 filtruje napięcie dopiero w punkcie za rezystorem R11, natomiast na w punkcie połączenia R3 i R11 moim zdaniem jest jeszcze składowa zmienna.
Bobekmaster pisze:Po przełączeniu na odbiór stacji prąd anodowy EBL21 powinien maleć.
Czy móglbyś to wyjaśnić, dlaczego?