Altus
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 625...1249 postów
Altus
Mam okazję kupić kolumny Altusa. Są mało używane, aczkolwiek jeden głośnik ma lekko uszkodzoną membramę. Czy 200 zł za parę to dużo? I czy to dobre kolumny? Podobno zdania są mocno podzielone.
-
- 125...249 postów
To zależy do jakiej muzyki i jaki model altusów? 75, 110, 140?
Jeśli 140, 110 - cena okazyjna, 75 - to zależy jak bardzo uszkodzony głośnik, i z którego roku kolumny (stare głośniki mogą wyglądać dobrze, ale szybko im się resory wykruszą - i LIPA)
Jak dla mnie - altusy są w sam raz na rock / metal, miałem kiedyś A140 na 2 x 12 watowym lampiaczku, głośność była porównywalna (na słuch) do TDA7294 (2 x 80W)
Jeśli 140, 110 - cena okazyjna, 75 - to zależy jak bardzo uszkodzony głośnik, i z którego roku kolumny (stare głośniki mogą wyglądać dobrze, ale szybko im się resory wykruszą - i LIPA)
Jak dla mnie - altusy są w sam raz na rock / metal, miałem kiedyś A140 na 2 x 12 watowym lampiaczku, głośność była porównywalna (na słuch) do TDA7294 (2 x 80W)
-
- 125...249 postów
-
- 625...1249 postów
Resory
Tak jak pisałem: na jednym głośniku widać małe pęknięcie w obrębie resora, poza tym wygląda dobrze. Na co jednak powiniennem zwracać uwagę oglądając resor? A z tym uszkodzonym głośnikiem co? Są jakieś zestawy naprawcze, czy wymiana na nowy?
-
- 125...249 postów
Jeżeli nie możesz określić wieku kolumn - zwróć uwagę na kolor resorów, z reguły blakną z wiekiem, z czarnych robią się oliwkowe - i długo nie popracują.
Co do zestawów naprawczych - owszem, kupisz sam zewnętrzny resor, lub dowolny element układu drgającego, są też ludzie którzy profesjonalnie wymieniają takie elementy (np. Altusserwis z Allegro), za wymianę całego ukł. drgającego w GDN 30/100/11 zapłaciłem swego czasu jakieś 100zł.
Co do zestawów naprawczych - owszem, kupisz sam zewnętrzny resor, lub dowolny element układu drgającego, są też ludzie którzy profesjonalnie wymieniają takie elementy (np. Altusserwis z Allegro), za wymianę całego ukł. drgającego w GDN 30/100/11 zapłaciłem swego czasu jakieś 100zł.
-
- 125...249 postów
Poroblem przy wymianie głosników może być inny kształt kosza. Nowsze głośniki wymagają powiększania otworu na głośnik. Ale można komplet głośników niskotonowych kupić już za jakieś 90 zeta. Rozpad resora dotyczy też średniotonowych ale tu to nie jest tak krytyczne. Dobre głośniki sedniotonowe często sa doższe od zwykłych niskotonowych, które i tak w tej kolumnie grają OK a są łatwe do kupienia.
Grają znosnie z takim tanim niskotonowym głośnikiem. Dźwięk jest owszem rozjaśniony co może się podobać. Bas mimo wszystko jest bowiem podłączając je do radia lampowego z koncówką stereo na EL84 z łatwością wprowadzałem w silne wibracje ścainy starego ceglanego bloku.
Można owszem się pobawić dobrać lepsze głośniki pobawić sie z bass-refleksem i uzyskać bardzo dobre kolumny. Wszak najgorsza do wykonania i najkosztowniejsza jest skrzynka.
Hałasują dobrze. Wieć wg mnie dla przeciętniaka a tym bardziej dla pokoju w blockhaus'ie są OK.
Grają znosnie z takim tanim niskotonowym głośnikiem. Dźwięk jest owszem rozjaśniony co może się podobać. Bas mimo wszystko jest bowiem podłączając je do radia lampowego z koncówką stereo na EL84 z łatwością wprowadzałem w silne wibracje ścainy starego ceglanego bloku.
Można owszem się pobawić dobrać lepsze głośniki pobawić sie z bass-refleksem i uzyskać bardzo dobre kolumny. Wszak najgorsza do wykonania i najkosztowniejsza jest skrzynka.
Hałasują dobrze. Wieć wg mnie dla przeciętniaka a tym bardziej dla pokoju w blockhaus'ie są OK.
-
- 625...1249 postów
Przeraziło mnie!
Namierzyłem parę Altusów 75, w pierwszym momencie myślałem jak je wydostać, ale potem spojrzałem na głośniki. Zapomnijcie o czymś takim jak membramy i zawieszenie. Piękna czarna taśma izolacyjna przytwierdzała resztki membram do obręczy. Kto mógł to tak sprofanować!!! Może kiedyś zrobię temu fotkę i wyślę na forum.
-
- 2500...3124 posty
No to do roboty, tę membranę wymieniać! 

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!