Kondensatory MPHP

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
adam.o
125...249 postów
125...249 postów

Kondensatory MPHP

Post autor: adam.o »

Ostatnio dostałem od pewnego woźnego paczuszkę takich kondensatorów (20 szt.) 4μ/160V i mam co do nich parę pytań:
Jak zachowują się one dla w.cz.? Chciałbym je wykorzystać w budowaym generatorze do obcinania zakłóceń w.cz. w zasilaniu.
I jak jest z ich trwałością?
I w ogóle do czego kiedyś stosowano takie klocki? Może mają one jakieś specyficzne właściwości :?: (bo wygląd to napewno :) ).
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Kondensatory MPHP

Post autor: tszczesn »

adam.o pisze:Ostatnio dostałem od pewnego woźnego paczuszkę takich kondensatorów (20 szt.) 4μ/160V i mam co do nich parę pytań:
Jak zachowują się one dla w.cz.?
Fatalnie.
adam.o pisze: Chciałbym je wykorzystać w budowaym generatorze do obcinania zakłóceń w.cz. w zasilaniu.
I jak jest z ich trwałością?
I w ogóle do czego kiedyś stosowano takie klocki? Może mają one jakieś specyficzne właściwości :?: (bo wygląd to napewno :) ).
Są to kondensaotry zwijane z papieru metalizowanego, hermetyzowane (czyli upływność - plaga normalnych kondensaotrów papierowych im nie grozi). Trawałość maą dorą, ale przeznaczone są zasadniczo do pracy z obwodami prądu stałego i m.cz - do filtracji napięć zasilających itp, ale raczej z przydźwięku sieci czy sygnałów akustycznych a nie w.cz.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Możesz ich używać we wtórnikach katodowych np. na wzmacniacze słuchawkowe. Jako kondensatory sprzęgające raczej nie będą za dobre- zbyt niskie napięcie przebicia.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
adam.o
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: adam.o »

Heh, szkoda. Myślałem, że będę mógł z nich jakiś pożytek mieć...
Swoją drogą - jakie kondensatory są najlepsze jeżeli chodzi o usuwanie zakłóceń w.cz?
Pozdrawiam
Adam
Alek

Post autor: Alek »

jeśli masz na myśli odsprzęganie głowic odbiorników to godne polecenia są przepustowe.
ODPOWIEDZ