Prośba o opinię

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Re: Prośba o opinię

Post autor: Piotr »

KaW pisze:Popatrzyłem na pierwsze tresci i czytać tego się nie daje-nie ma przecinków -sa jakieś rozwinięcia .Są jakieś zbędne zdania.
:| -> :) -> :D -> :lol: -> BWAHAHAHAHAHAHAHA!!!

Emm... Przepraszam :oops:
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Waldemar D. »

Zauważyłem nieścisłości. Ogniwo RsCs jest filtrem górnoprzepustowym ale gałąź RkCk w zasadzie nie. Dopiero z lampą tworzy rodzaj filtru aktywnego i to nie dolnoprzepustowego, jak piszesz, ale też górnoprzepustowego.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Treść i styl podobają mi się. Co do pewnych szczegółów technicznych, to z uwagi na wspomniane przeznaczenie materiałów byłbym tolerancyjny i nie zagłębiał się w szczegóły.

Moja uwaga krytyczna dotyczy kolorystyki. "Neonowa" czcionka na czarnym tle powoduje u mnie zawrót głowy przy dłuższym patrzeniu.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

tszczesn pisze:
traxman pisze:Zrobisz i tak, jak uważasz. Mnie po drugiej linijce takiego kontrastu kręci się w głowie i przestaję czytać. Szkoda, że nie można ustawiać tego samodzielnie.
Można zmienić, przynajmniej w Firefoxie można utworzyć własne style CSS nadrzędne w stosunku do tych z serwera.
Zerknąłem właśnie w menu Opery. Jeszcze w poprzedniej wersji można było sobie włączyć różne style wyświetlania, m.in. emulujący przeglądarkę tekstową w terminalu (a la lynx) z zielonymi znakami na czarnym tle, niestety w wersji 9.64 nie ma już tej opcji.
Skoro ludzie mają takie różne "smaki", to może mógłbyś zaimplementować funkcję ustawiania własnych kolorów przez czytelnika? Widziałem coś takiego na paru stronach.
Dla mnie bardzo przyjemny jest taki układ kolorów jak na audiotonie link, czarny tekst, pastelowy seledinek w tle. :)
_
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

Ad-wzm. m. cz. - nie ma :"tak zwanych wzmacniaczy napięciowych"-...to trzeba skasować.Zacząć od przedstawienia podziału i systematycznie omawiać poszczególne wzmacniacze:-napięcia ,prądu i mocy.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Kaw -> zwróć uwagę, na intencję Autora przedstawionego materiału. Pozwalam sobie na cytat:
tszczesn pisze:...Strona (ta akurat) ma mieć charakter informacyjny dla kolekcjonerów i fanów starych radyj, którzy chcą poznać trochę dokładniej technikę lampową, nie podręcznikiem projektowania elektroniki, wtedy bym nie pomijał obliczeń :)
Jako krótki bryk wprowadzający w zagadnienie układów lampowych wydaje mi się całkiem niezły.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Fakt - z filtrem RkCk nastapiła głupia pomyłka, wieczorem już będzie zmienione. Co do kolorów - mogę spróbować opracować jeszcze jeden schemat kolorystyczny typu 'ciemne na jasnym', choć (IMHO) oczywiście kombinacja odwrotna mniej męczy wzrok. I dlatego napisy są zielone a nie białe, aby właśnie kontrast nie był przesadnie duży. Ale po raz kolejny potwierdza się opinia, że ludzie są różni :)
traxman

Post autor: traxman »

Nieprawda, jest już trójka podobnych :mrgreen:
My chcemy szarego tła.
ODPOWIEDZ