Rytm:)

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

_idu

Re: Rytm:)

Post autor: _idu »

Tomek Janiszewski pisze: A "jedynie słuszne" w urządzeniach na tranzystorach "TeGie" są kondensatory leżące w koszulkach przezroczystych z grubego igelitu :wink: , takie jak występowały w "Kolibrze" a także na płytkach magnetonów MK125, póki nie wyparly ich stamtąd kondensatory również leżące, ale już w koszulkach nieprzezroczystych. Podobnie do wyrobów na sowieckich "petach" najlepiej pasują również sowieckie kondensatory K50-6, w kubkach z niemalowanego aluminium, które świetnie harmonizują ze srebrzystymi nocnikami "petów". Pakowanie współczesnych kondensatorów do czerwonych plastikowych kubków to pomyłka taka sama jak tamte popieprzone kondensatory: ani toto ładne nie było ani trwałe. Już lepiej aby jak najszybciej poszły w zapomnienie.
Tomek Janiszewski

Ależ nie ma problemu, uruchom produkcję takich kondesatorów. Mają być wysokiej jakości, tanie i identyczne z tymi sprzed lat, OK?
Albo to radio ma być sprawne czyli ma działać albo ma być tylko martwym eksponatem. Ja wolę to pierwsze.
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Rytm:)

Post autor: Tomek Janiszewski »

STUDI pisze:Albo to radio ma być sprawne czyli ma działać albo ma być tylko martwym eksponatem. Ja wolę to pierwsze.
Też tak uważam - ale zarazem mam bardzo dobre doświadczenia ze starymi kondensatorami ELWY - tymi w metalowych obudowach. Wyschnięte trafiają się b. rzadko. Toteż gdy trafię na takie kondensatory lub płytkę z nimi u szmaciarza - nigdy nimi nie gardzę. A te czerwone plastikowe to bym najchętniej od razu powywalał, nawet jeśli jeszcze pindryknąć nie zdążyły - zastępując je najlepiej tymi pierwszymi.

Tomek Janiszewski