Rytm:)

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

_idu

Re: Rytm:)

Post autor: _idu »

Tomek Janiszewski pisze: A "jedynie słuszne" w urządzeniach na tranzystorach "TeGie" są kondensatory leżące w koszulkach przezroczystych z grubego igelitu :wink: , takie jak występowały w "Kolibrze" a także na płytkach magnetonów MK125, póki nie wyparly ich stamtąd kondensatory również leżące, ale już w koszulkach nieprzezroczystych. Podobnie do wyrobów na sowieckich "petach" najlepiej pasują również sowieckie kondensatory K50-6, w kubkach z niemalowanego aluminium, które świetnie harmonizują ze srebrzystymi nocnikami "petów". Pakowanie współczesnych kondensatorów do czerwonych plastikowych kubków to pomyłka taka sama jak tamte popieprzone kondensatory: ani toto ładne nie było ani trwałe. Już lepiej aby jak najszybciej poszły w zapomnienie.
Tomek Janiszewski

Ależ nie ma problemu, uruchom produkcję takich kondesatorów. Mają być wysokiej jakości, tanie i identyczne z tymi sprzed lat, OK?
Albo to radio ma być sprawne czyli ma działać albo ma być tylko martwym eksponatem. Ja wolę to pierwsze.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Rytm:)

Post autor: Tomek Janiszewski »

STUDI pisze:Albo to radio ma być sprawne czyli ma działać albo ma być tylko martwym eksponatem. Ja wolę to pierwsze.
Też tak uważam - ale zarazem mam bardzo dobre doświadczenia ze starymi kondensatorami ELWY - tymi w metalowych obudowach. Wyschnięte trafiają się b. rzadko. Toteż gdy trafię na takie kondensatory lub płytkę z nimi u szmaciarza - nigdy nimi nie gardzę. A te czerwone plastikowe to bym najchętniej od razu powywalał, nawet jeśli jeszcze pindryknąć nie zdążyły - zastępując je najlepiej tymi pierwszymi.

Tomek Janiszewski