Lampa mocy o Ra ok 3200 Om
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Lampa mocy o Ra ok 3200 Om
Witam,
Zamierzam złożyć wzmacniacz do słuchania muzyki z mp3plaera dla głośników 8 Om i mocy 2 x ok 2 - 3 W. Mam dwa transformatory głośnikowe o przekładni 20 [ 230v/11.5V ] - tak na oko 2 watowe. Podłączyłem jeden z nich na próbę do EL84 i 6P14P, nawet jakoś grało wszystko, lecz nie są to warunki optymalne dla tych lamp. Czy ktoś z was może zna rodzaje lamp mocy o Ra ok 3200 i w granicach 3-5 W?
Pozdrawiam
Zamierzam złożyć wzmacniacz do słuchania muzyki z mp3plaera dla głośników 8 Om i mocy 2 x ok 2 - 3 W. Mam dwa transformatory głośnikowe o przekładni 20 [ 230v/11.5V ] - tak na oko 2 watowe. Podłączyłem jeden z nich na próbę do EL84 i 6P14P, nawet jakoś grało wszystko, lecz nie są to warunki optymalne dla tych lamp. Czy ktoś z was może zna rodzaje lamp mocy o Ra ok 3200 i w granicach 3-5 W?
Pozdrawiam
-
- 1250...1874 posty
Re: Lampa mocy o Ra ok 3200 Om
Może EL86?
-
- 125...249 postów
EL86 ma 2500, wychodzi przekładnia 17.5 więc blisko, tylko pozostaje pytanie czy różnica 1000 Om na trafie nie spowoduje znacznego obniżenia jakości [nie ma być to układ gitarowy tylko do słuchania muzyki].
Czołem.
EL82.
Pewnie znalazła by się też jakaś ECL.
Jasiu
EL82.
Pewnie znalazła by się też jakaś ECL.
Jasiu
-
- 125...249 postów
-
- 125...249 postów
Zastanawiałem się nad jeszcze inną możliwością, mianowicie użycie 6P1P lub 6P14P w układzie triodowym, lecz nie mogę znaleźć informacji jak zmieni się Ra tych lamp w układzie triodowym i o jaką wartość. Znalazłem natomiast informację w katalogu EL84, że w układzie triodowym przy napięciu anodowym 250V i prądzie 36mA Ra wynosi 3.5 kOm, natomiast odpowiednik 6P1P - El90 w układzie triodowym w PP ma wartość Ra~a - 4 kOm, więc Ra jednej lampy wynosiłoby 2kOm. Jednak nie mam pewności, co do tych wyliczeń. Czy ktoś z was może wykonywał te układy? Czy jest jakiś niezawodny sposób na obliczanie Ra dla pentod i tertod?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- moderator
Jest. Trzeba popatrzeć w charakterystyki, nie w tabelkipolimind pisze:Czy jest jakiś niezawodny sposób na obliczanie Ra dla pentod i tertod?

-
- 125...249 postów
A co dokładnie nas interesuje z tych charakterystyk jeśli interesują nas tetrody i pentody. W przypadku triod wiem, że jest to dU/dIA dla konkretnego Us. Natomiast w przypadku pentod trochę się gubię. Taka EL34 potrafi mieć Ra od 2 do 5.5. Jak oblicza się Ra dla takich lamp?
-
- moderator
Obliczanie Ra jest opisane praktycznie w każdej książce na temat i w kilku wątkach na forum. Poszukaj.
Nie chodzi o znalezienie na wykresie jakichś konkretnych wartości, lecz ustalenie punktu pracy i wrysowanie prostej obciążenia w rodzinę charakterystyk anodowych. Sam proces jest niezależny od tego czy będzie to trioda, czy pentoda, zmieni się tylko kształt charakterystyk, w które trzeba się wpasować. Generalnie triodom pracującym bez prądu siatki Ra wypada mniejsze, niż pentodom o podobnych parametrach maksymalnych.
Aby obniżyć Ra wystarczy pokombinować z obniżeniem Ua i zwiększeniem Ia. niestety pociąga to za sobą spadek sprawności stopnia.
Nie chodzi o znalezienie na wykresie jakichś konkretnych wartości, lecz ustalenie punktu pracy i wrysowanie prostej obciążenia w rodzinę charakterystyk anodowych. Sam proces jest niezależny od tego czy będzie to trioda, czy pentoda, zmieni się tylko kształt charakterystyk, w które trzeba się wpasować. Generalnie triodom pracującym bez prądu siatki Ra wypada mniejsze, niż pentodom o podobnych parametrach maksymalnych.
Aby obniżyć Ra wystarczy pokombinować z obniżeniem Ua i zwiększeniem Ia. niestety pociąga to za sobą spadek sprawności stopnia.
-
- 125...249 postów
Dzięki za odpowiedź, jednak nie jest to do końca to o co mi chodziło. Zauważyłem, że w większości przypadków katalogowe Ra wynosi dokładnie bądź z około 17% dokładnością Ua/Ia standardowego punktu pracy, lecz gdy punk ten jest inny niż standardowy, bardzo często wartość Ra znacznie odbiega od Ua/Ia, i stąd moje pytanie. W książce Zawady temat ten jest tylko liźnięty i nie precyzyjnie opisany. Wydaje mi się to dosyć ważnym zagadnieniem, bo wiedząc jak różną wartość może przywierać Ra okazuje się, że transformator pozornie nieprzydatny, po odpowiednio dobranym punkcie pracy lampy, będzie pasował "jak ulał". Ale t tylko takie moje przypuszczenia, które zrodziły się po przejrzeniu charakterystyk lampy EL34, wynika z nich, że dla różnych punktów pracy przekładnia transformatora może wynosić od około 20 do 37. Dlatego też pytam o jakiś precyzyjny sposób ustalania konkretnego Ra lampy, bądź inaczej - punktu pracy dla już ustalonego (wybranego) Ra lampy.
-
- moderator
Ale punktu Ra dla stopni SA generalnie nie liczysz, tylko określasz na charakterystykach anodowych. Wybierasz punkt pracy, bierzesz linijkę i tak nią kręcisz, aż uzyskasz możliwie dużą amplitudę prądu i napięcia (czyli dużą sprawność). Odczytujesz nachylenie prostej i masz Ra. To chyba najprostsza i najlepsza metoda. Powinieneś też zwracać uwagę na liniowość (równomierność odstępów pomiędzy poszczególnymi charakterystykami), aby nie mieć dużo zniekształceń.polimind pisze:Dzięki za odpowiedź, jednak nie jest to do końca to o co mi chodziło. Zauważyłem, że w większości przypadków katalogowe Ra wynosi dokładnie bądź z około 17% dokładnością Ua/Ia standardowego punktu pracy, lecz gdy punk ten jest inny niż standardowy, bardzo często wartość Ra znacznie odbiega od Ua/Ia, i stąd moje pytanie. W książce Zawady temat ten jest tylko liźnięty i nie precyzyjnie opisany. Wydaje mi się to dosyć ważnym zagadnieniem, bo wiedząc jak różną wartość może przywierać Ra okazuje się, że transformator pozornie nieprzydatny, po odpowiednio dobranym punkcie pracy lampy, będzie pasował "jak ulał". Ale t tylko takie moje przypuszczenia, które zrodziły się po przejrzeniu charakterystyk lampy EL34, wynika z nich, że dla różnych punktów pracy przekładnia transformatora może wynosić od około 20 do 37. Dlatego też pytam o jakiś precyzyjny sposób ustalania konkretnego Ra lampy, bądź inaczej - punktu pracy dla już ustalonego (wybranego) Ra lampy.
-
- 125...249 postów
"Odczytujesz nachylenie prostej i masz Ra."
- Tego nie bardzo rozumiem - mógłbyś rozwinąć to stwierdzenie, a najlepiej na jakimś przykładzie.
Wracając jeszcze do tematu - to czy "z drugiej strony" podchodząc do sprawy - a więc zaczynając od posiadanego już transformatora z konkretnym Ra i o konkretnej mocy - jesteśmy w stanie ustalić w którym punkcie pracy jakiejś konkretnej lampy Ra będzie odpowiednie do Ra transformatora policzonego dla określonego obciążenia?
- Tego nie bardzo rozumiem - mógłbyś rozwinąć to stwierdzenie, a najlepiej na jakimś przykładzie.
Wracając jeszcze do tematu - to czy "z drugiej strony" podchodząc do sprawy - a więc zaczynając od posiadanego już transformatora z konkretnym Ra i o konkretnej mocy - jesteśmy w stanie ustalić w którym punkcie pracy jakiejś konkretnej lampy Ra będzie odpowiednie do Ra transformatora policzonego dla określonego obciążenia?
-
- 3125...6249 postów
-
- moderator
Bierzesz wartości na osi prądów i napięć, z punktów gdzie prosta obciążenia przecina osie, dzielisz je zgodnie z prawem oma i masz obciążenie. Formalnie jest to tangens kąta nachylenia tej prostejpolimind pisze:"Odczytujesz nachylenie prostej i masz Ra."
Wracając jeszcze do tematu - to czy "z drugiej strony" podchodząc do sprawy - a więc zaczynając od posiadanego już transformatora z konkretnym Ra i o konkretnej mocy - jesteśmy w stanie ustalić w którym punkcie pracy jakiejś konkretnej lampy Ra będzie odpowiednie do Ra transformatora policzonego dla określonego obciążenia?[/quote]
Wrysowujesz prostą pod odpowiednim kątem i przesuwasz ją góra dół (żeby była pod tym samym kątem), aż znajdziesz miejsce (na styku z hiperbolą mocy admisyjnej anody) gdzie uzyskujesz możliwie duże amplitudy prądów i napięć.
-
- 3125...6249 postów
Najlepiej byłoby gdyby ktoś ustawił kamerę, położył na stole charakterystyki jakiejś lampy wyrysowane na kartce, chwycił linijkę i nagrał dla youtube filmik a la Adam Słodowy. 

_