O polskich tranzystorach.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: O polskich tranzystorach.
Czołem.
Stronka rozrasta się, dziękuję wszystkim, którzy się do tego przyczynili.
Dodaję jeszcze logistery - z pierwszych, germanowych serii E-20 i E-50 (starszych chyba nie było). Zrobiłem sekcję E-50/E-S1 i jeszcze zrobię E-50/E-P1. Prośba - jeżeli dysponujecie schematami tych modułów podeślijcie skan. Przydatny byłby jakiś artykuł opisujący te kostki i ich dane. W swoich szpargałach na razie niczego nie znalazłem.
Jeszcze jedno pytanie - kto widział w naturze TG41? Był gdzieś stosowany?
Pozdrawiam,
Jasiu
Stronka rozrasta się, dziękuję wszystkim, którzy się do tego przyczynili.
Dodaję jeszcze logistery - z pierwszych, germanowych serii E-20 i E-50 (starszych chyba nie było). Zrobiłem sekcję E-50/E-S1 i jeszcze zrobię E-50/E-P1. Prośba - jeżeli dysponujecie schematami tych modułów podeślijcie skan. Przydatny byłby jakiś artykuł opisujący te kostki i ich dane. W swoich szpargałach na razie niczego nie znalazłem.
Jeszcze jedno pytanie - kto widział w naturze TG41? Był gdzieś stosowany?
Pozdrawiam,
Jasiu
-
- 1875...2499 postów
Miałem ich kompletny katalog, ale muszę sprawdzić czy ocalał. Odezwę się na PW jeśli coś znajdę.Jasiu pisze:Dodaję jeszcze logistery - z pierwszych, germanowych serii E-20 i E-50 (starszych chyba nie było).
Tomek

Oj sporo było - nazw... Jeden BC107 można sprzedać na osiem sposobów. Jam jest zaś człowiek pracujący. Do tego późniejsze polskie półprzewodniki nie budzą moich emocji - zwyczajne jakieś takie. Raczej zajmę się diodami, radiem Izabella, gramofonem Bratek... Młodzieńcem będąc zostałem "testerem" jej następczyni - Laury. Tyle, że raczej powoli i spokojnie - wakacje mi się kończą. Jakoś tak szybko...traxman pisze:Jasiu, nie, żeby podpuszczać, ale jakby zrobić historię polskich tranzystorów do końca produkcji, dużo tego nie było, a było by w kawałku? Oczywiście podeślę zdjęcia tego co mam w szufladach.
Jasiu
-
- 625...1249 postów
... dorzucam do galerii - dwa "esy" i trochę zwykłych...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
... diody poczuły się obrażone no, to też pstryknąłem im kilka ujęć...
Waldemarze, jestem pod wrażeniem Twoich zbiorów. Długo je gromadziłeś?Waldemar Dekański pisze:... diody poczuły się obrażone no, to też pstryknąłem im kilka ujęć...
Jasiu
Od Konstantego wiem, że tranzystory TC11 były dostępne w handlu, gdyż udało mu się je kupić
. Chyba się na mnie nie obrazi za ujawnienie tej informacji 

-
- 625...1249 postów
Rozpisałem się w odpowiedzi i post poszedł w niebyt
. Tak, zbieram je sporo lat. To nielekkie hobby bo polskich, wczesnych germanów NOS jest jak na lekarstwo. Jeśli to interesuje choć kilku kolegów to dorzucę jeszcze kilkanaście fotek. Może nie wszystkie będą rodzynkami ale na pewno są warte uwiecznienia, choćby z kronikarskiego obowiązku. Chciałbym ponad to wymienić kilka zdjęć już pokazanych typów bo dorobiłem się lepszego aparatu.

-
- 625...1249 postów
Alek
Gdyby istniał wehikuł czasu to nie chciałbym się cofnąć o 50mln lat, żeby zobaczyć dinozaury a o 50 lat, żeby znaleźć ten sklep i też sobie kupić te TC11! 

Ostatnio zmieniony ndz, 23 sierpnia 2009, 17:47 przez Waldemar D., łącznie zmieniany 2 razy.
-
- 625...1249 postów
... jeszcze jedna diodka...
-
- 625...1249 postów
Chciałem pochwalić się ciekawym tranzystorkiem. Był z demontażu, z obudową zaizolowaną koszulką termokurczliwą. Okazało się, że napis przywarł do jej wewnętrznej strony i, przy jej usuwaniu, całkowicie odkleił się od obudowy tranzystora! Szkoda, bo oznaczenie tego tranzystora było kuriozalne: AYS35S. Póki nie zdobędę nowego egzemplarza (jeśli kiedykolwiek!) zostawię sobie ten kawałek izolacji
.

-
- 625...1249 postów
^^^ Myślałem, że to kawełek gumki "Myszka" 

Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 625...1249 postów
Poniżej fotka m.in. TG50E. Nie dorobiłem się jeszcze egzemplarza w stanie "galeryjnym" więc na razie tylko portret - zwiastun. No i kolejny "es"...
Czołem.
Pozdrawiam,
Jasiu
Znasz parametry tej wersji "E"? Ekonomiczna?Waldemar Dekański pisze:Poniżej fotka m.in. TG50E. Nie dorobiłem się jeszcze egzemplarza w stanie "galeryjnym" więc na razie tylko portret - zwiastun.
Pozdrawiam,
Jasiu