Następny barbarzyńca ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 3125...6249 postów
Re: Następny barbarzyńca ?
Wszystko kwestią przyszłości, myślę. Czemu tak myślę?
Otóż przeglądam nieraz allegro poszukując ofert Junaków. Ok. połowa to motocykle bezmyślnie zdewastowane poprzez przerobienie na rozmaite choppery, crossy itp. Ale co ciekawe, tak zniszczone maszyny osiągają ok. połowę ceny motocykli odrestaurowanych na maksymalną oryginalność. Ludzie się przebudzili i rynek sam zaczął karać barbarzyńsców. Sądzę, że dożyjemy czasów, kiedy tak samo będzie z radiami.
Otóż przeglądam nieraz allegro poszukując ofert Junaków. Ok. połowa to motocykle bezmyślnie zdewastowane poprzez przerobienie na rozmaite choppery, crossy itp. Ale co ciekawe, tak zniszczone maszyny osiągają ok. połowę ceny motocykli odrestaurowanych na maksymalną oryginalność. Ludzie się przebudzili i rynek sam zaczął karać barbarzyńsców. Sądzę, że dożyjemy czasów, kiedy tak samo będzie z radiami.
-
- 625...1249 postów
Odświeżam, ale widzę, że "znajomy" znów licytuje...
http://www.allegro.pl/item709775605_radio_ika.html
Czyli pewnie należy się spodziewać za jakiś czas paru aukcji z częściami...
Dziwi mnie to, że za tyle kupuje potem zaraz sprzedaje...
http://www.allegro.pl/item709775605_radio_ika.html
Czyli pewnie należy się spodziewać za jakiś czas paru aukcji z częściami...
Dziwi mnie to, że za tyle kupuje potem zaraz sprzedaje...
-
- moderator
Panowie. Państwowego Konserwatora zabytków nie udało się zainteresować, kiedy Cukrownia Kruszwica likwidując kolejkę wąskotorową sprzedawała na złom do huty unikalne wagony w tym wagony przedwojenne i jedyny w Polsce a może i w Europie wagon "samosyp" z 1958 roku. Natomiast w tym samym roku czescy miłośnicy kolei wąskotorowej chcieli nabyć w Polsce rumuńskie lokomotywy Lxd2. Po odmalowaniu i małym remoncie miały one jeździć u nich. Są to popularne lokomotywy dieslowskie, na wąski tor, z przekładnią hydrauliczną, produkowane przez FAUR w tysiącach egzemplarzy, nie przedstawiające żadnej wartości zabytkowej. Ich dziesiątki rdzewieją w krzakach przy dawnych kolejkach, cukrowniach, hutach. Kiedy polskie stowarzyszenie dobiło targu z czechami interweniował konserwator zabytków zgłaszając iż z polski wywożone są 3 zabytki bowiem lokomotywy są starsze niż 25 lat (pochodzą z lat 70-tych) i mają "unikatowe dla tamtych lat rozwiązania techniczne" (jakie - nikt nie wie). Nawiasem mówiąc jedna z lokomotyw nie miała 25 lat bo pochodziła chyba z 1983 roku. (!!) Czesi zapłacili konserwatorowi sowite opłaty i kupili lokomotywy, które jeżdżą dziś tamże - ale nie spodziewajmy się żeby po takim przyjęciu chcieli robić więcej interesów z polakami. A setki Lxd2 będa rdzewieć w krzakach zamiast jeździć choćby w czechach bo są "unikatowymi zabytkami myśli technicznej lat 70 i 80" (Nawiasem mówiąc prawie każda polska lokomotywa jest starsza niż 25 lat).
Czemu konserwator tak zrobił to chyba wiadomo. Tyle w kwestii konserwatora zabytków, żebyście nie liczyli na wsparcie tej instytucji.
Czemu konserwator tak zrobił to chyba wiadomo. Tyle w kwestii konserwatora zabytków, żebyście nie liczyli na wsparcie tej instytucji.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 6250...9374 posty
Czternaście cali w orzechu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
- 625...1249 postów
http://allegro.pl/item710052443_orygina ... wh_ss.html
Na szczęście "znajomemu" nie udało się kupić. Dobrze, że dostało się w moje ręce
Na szczęście "znajomemu" nie udało się kupić. Dobrze, że dostało się w moje ręce

Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- 625...1249 postów
http://allegro.pl/item719021505_elektri ... _1938.html
Niedługo możemy się spodziewać tego radia w częściach i bez lamp
Niedługo możemy się spodziewać tego radia w częściach i bez lamp

Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- 625...1249 postów
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1487709.html
ehh...
Matizz
ehh...
PozdrawiamPrzerabiam skrzynię z radia lampowego na obudowę do komputera, i chcę zastosować powyższy układ w swoim projekcie, a dokładniej samo "oko magiczne" bez regulatora wentylatorów.
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
-
- 1875...2499 postów
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 6250...9374 posty
Dokładnie, czubek ale za same bebechy to i tak niezła cena (?)
Ale kineskop chyba nie oryginalny.

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 3125...6249 postów
To jest chore. Jakbym chciał to wywieźć z Polski to pewnie by mnie zatrzymali celnicy (a w każdym razie powinni) za to na miejscu mogę to zdewastować do woli.
-
- 1250...1874 posty
Witam,"kłania się" pomysł utworzenia Muzeum Elektroniki ,a może Muzeum Triody ?? Symboliczne
Dobrowolne ! składki uczestników Naszego Forum , z przeznaczeniem na fundusz interwencyjny czytaj ,ratowanie "retrodóbr" skazanych na "śmierć". Pzdr.
Dobrowolne ! składki uczestników Naszego Forum , z przeznaczeniem na fundusz interwencyjny czytaj ,ratowanie "retrodóbr" skazanych na "śmierć". Pzdr.
-
- 625...1249 postów
A ja mógłbym to odebrać osobiście, ale kasy niet, tylko odbiór osobisty. W każdym razie problemów z wysyłką nie będzie.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- 6250...9374 posty
Tylko co komu po samym chassis? jakby z obudową oddał za te kase to płacę zaraz.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 1875...2499 postów
Chciałbyś 

Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu