Końcówka EL34SE
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Końcówka EL34SE
Przypominam sobie, że ktoś z was robił kiedyś końcówkę do wzmaka na EL34 w SE i był niezadowolony... ale nie mogę sobie przypomieć o co chodziło, a i znaleść jakoś mi się tej wypowiedzi nie udało... O co chodziło z tym niezadowoleniem... albo mi sie coś pochrzaniło...
- jethrotull
- 3125...6249 postów
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: Końcówka EL34SE
Jedyne co mi przychodzi do głowy to wątek o trafie SE z Telto:
viewtopic.php?f=19&t=11449&hilit=snake
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Mnie się coś w łepetynie kojarzy że ktoś narzekał na niemożliwośc wysterowania EL34SE z typowego preampu gitarowego. Było nie było korektor pomiedzy preampem a końcówką jest doskonałym tłumikiem. Pytam się bo w domu przegladając zasoby trafiłem na jakiś schemat gdzie pomiedzy korektorem a EL34 był dodatkowy stopień na ECC83. Kiedyś nie zwróciłem na to uwagi, a teraz jakoś tak połaczyłem fakty.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
EL34 jest łatwiej wysterować niż np. 6P3S. Korektor daje tylko jakieś -6dB tłumienia przy rozkręconych potkach, więc tragedii nie ma. Czułość takiej końcówki jest zaledwie ok 2x gorsza niż na EL84 i może o 50% gorsza niż w przypadku 6P1P. Jeśli ktoś nie dał rady tego wysterować to raczej znaczy że posadził buraka.
Taki Grunthell bardzo często stosował dodatkowy stopień często na EF86 przed EL84, choć akurat w przypadku tej lampy powinno być to zbędne. W następnym projekcie chciałbym użyć właśnie EL34SE a do tej pory nie walczyłem z ta lampą ale chciałbym sie z nią w tej konfiguracji zmierzyć.
Tak, to ten wątek. I chodziło tam chyba o niedopasowanie trafa z Telto ew. problemy z punktem pracy (za niskie napięcie anodowe).Thereminator pisze:Jedyne co mi przychodzi do głowy to wątek o trafie SE z Telto:
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Ja mam trafo wyjściowe od Kaka dajace Ra=2k dla 8 i 16 Om. Zasilajace daje mi 225VAC więc u mnie problemu z zaniskim napięciem raczej nie będzie.
Ano i nawet ja bylem jego autorem.
Koniec koncow wzmak poszedl na czesci do Marvela a ja gram w domu na Atomie
Mysle, ze gdybym podszedl do tego bardziej profesjonalnie tzn. kupil oscyloskop i generator to daloby sie latwo zdiagnozowac przyczyne moich problemow. Byc moze nawet by mi sie to podobalo bo taki comeback do laborek z elektroniki ze zdejmowaniem charakterystyk i punktow pracy wydaje mi sie wrecz romantyczny ale wybralem cwiczenie na wiosle po pracy zamiast grzebac we wzmakach i to w zasadzie wszystko
Czasami zastanawiam sie czy jednak nie przerobic Atoma (nawet nanioslem korekty dla PCB) na czysty fender z EL34SE ale nie mam juz czesci i chyba dam sobie spokoj.
Pozdrawiam
Wojtek
Koniec koncow wzmak poszedl na czesci do Marvela a ja gram w domu na Atomie

Mysle, ze gdybym podszedl do tego bardziej profesjonalnie tzn. kupil oscyloskop i generator to daloby sie latwo zdiagnozowac przyczyne moich problemow. Byc moze nawet by mi sie to podobalo bo taki comeback do laborek z elektroniki ze zdejmowaniem charakterystyk i punktow pracy wydaje mi sie wrecz romantyczny ale wybralem cwiczenie na wiosle po pracy zamiast grzebac we wzmakach i to w zasadzie wszystko
Czasami zastanawiam sie czy jednak nie przerobic Atoma (nawet nanioslem korekty dla PCB) na czysty fender z EL34SE ale nie mam juz czesci i chyba dam sobie spokoj.
Pozdrawiam
Wojtek