Schemat telewizora
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Schemat telewizora
Naszlo mnie ostatnio żeby zbudować telewizor na lampach.
Ma ktoś jakis prosty schemat ?
Poszukuje takiego na 4 moze 5 lampach.
-
- moderator
Re: Schemat telewizora
Ciężko będzie. Przybliżona liczba lamp w użytecznym odbiorniku:Mbachanek pisze:Naszlo mnie ostatnio żeby zbudować telewizor na lampach.
głowica - 1 szt.
wzmacniacz p.cz. - 2 szt
detektor wizji - 1szt
wzmacniacz wizji - 1 szt
wzmacniacz podnośnej fonii - 1 szt
detektor fonii - 1 szt
wzmacniacz fonii - 1 szt
generatory odchylania - 1 szt
wzmacniacze odchylania - 2 szt
zasilacz - 1 szt
prostownik WN - 1 szt.
kineskop - 1 szt
Razem 14 szt. Można dać mniej ale wtedy i funkcjonalność TV spadnie a i z czułością i stabilnością obrazu nie będzie za dobrze
-
- 250...374 postów
-
- 25...49 postów
-
- moderator
Z oscyloskopwą będzie trochę prościej. Ja bym zrobił wtedy tak: ECF80 - głowica (wzm. w,cz. + mieszacz), EF184 - wzm. p.cz., EBF89 - detektor wizji + wzmacniacz końcowy wizji + układ odtwarzania składowej stałej, EBF89 - wzmacniacz p.cz. fonii + detektor (na zboczu krzywej, ale za to prosty, jak chcesz detektor stosunku to musisz użyć EAA91), jakaś ECL jako stopień końcowy fonii. jakaś ECC jako generator odchylania (po jednej triodzie na każdy kierunek). Jak liniowść będzie kiepska to klasyczny układ z tyratronem - np. 2D21 - po jednej dla kierunku. SW zasilaczu EZ81 dla anod i EY51 dla WN (uwaga - wymaga specjalnego transformatora i dodtatkowego mocno izolowanego uzwojenia żarzenia dla EY51).Mbachanek pisze:Z kineskopem liczyłem 6 baniek.
A moze i sie uda kolo 6 bo istnieją przecież lampy podwójne i potrójne, na elektrodzie podpowiedzieli żeby zrobić na lampie oscyloskopowej, co o tym myślicie, bo jak na moje to może być ciekawe...
Lampa oscylokopowa nie wymaga takich amplitud sygnału wizji i mocy odchylania jak kineskop, więc jedne stopień p.cz. i generatory odchyalnia na triodach powinien wystarczyć.
Razem lamp dziewięc razem z oscylokopową
-
- moderator
Dlaczego? (Pomijając fakt, że to musi być EBF80 a nie 89 - pentoda powinna mieć stałe nachylenie) Lampa oscyloskopowa potrzebuje niewielkiego napięcia na siatce pierwszej doskutecznego modelowania strumienia elektronów, więc wzmocnienie razy kilka wystarczy. W moim zrobionym 'w powietrzu' wzmacniaczu na E810F udało mi się uzyskać od razu (bez rzadnych kompensacji, dobierania punktu pracy itp.) wzmocnienie lekko ponad 20V/V przy paśmie prawie 10MHz. jak na EBF89 uda się uzyskać na wzocnienie kilkukrotne to już IMO wystarczy, do tego na tak małym ekranika nawet jak pasmo ograniczy się do 2MHz to i tak będzie dobrze widać. Oczywiście czułość odbiornika będzie żadna, wymagać będzie silnego sygnału.Alek pisze:Ja bym dał generatory na EF80 jak już kiedyś robiłem. Liniowość super i amplituda też dobra. Tomku-boję się troszkę o wzmacniacz wizji na EBF89. Tu powinna iść jakaś mocniejsza pentoda, przynajmniej EF80. Można dać EF184 lub jakąś EL. Jeśli już oszczędzamy bańki to może dać EBL :?:
A jak na odchylania dasz EF80 to muisz dać dwie, ECC dasz jedną :) A ja bym zrobił najbardzije tradycyjnie - na tyratronach :)
Chciałbym się podzielić moimi przemyśleniami na temat toru fonii
. Otóż ze względu na prostotę chciałem rozwiązać ów tor nastepująco:
Na EF184 lub EF80 zrobić wzmacniacz p.cz. fonii i zaraz za tym dać mój ukochany detektor iloczynowy na ECH81 (Sam najchętniej dałbym EH81, bo mam tego trochę ale to dość mało popularna lampka). Aby ograniczyć liczbę lamp chciałem wykorzystać triodową część ECH81 jako wzmacniacz m.cz. W tym jednak przypadku nie sterować zwykłego głośnika, lecz przetwornik piezoelektryczny. Dzięki temu tor fonii zamknąłby się w dwóch lampach. Wykonałem eksperyment, w którym wykorzystałem część triodową ECH81 do wzmacniacza m.cz. lecz niestety siła głosu jest niewystarczająca. Grzegorz sugerował, by zrezygnować z głośnika i włączyć po prostu słuchawki, jednak odrzucam ten pomysł. Wydaje mi się, że straciłaby na tym funkcjonalność telewizora. W związku z tym tor fonii musi zawierać EF80 (184), ECH81 i jakąś końcówkę mocy. Jakkolwiek detektor iloczynowy daje dość znaczną amplitudę napiecia m.cz. tak, że można bezpośrednio zeń strować pentodę mocy, to w wersji z lampą ECH81 lepiej jednak poprzedzić końcówkę wzmacniaczem napięciowym (wypraktykowane, że taki zapas wzmocnienia może być potrzebny). Można by było więc wykorzystać triodę ECH81 jako ów wzmacniacz zaś jako końcówkę mocy dać byle pentodę-dajmy na to EL84. Z drugiej jednak strony oszczędność baniek nakazuje zastosować lampy podwójne. Wówczas na końcówkę wypadałoby dać ECL86. Co jednak zrobić z tak uzyskaną wolną triodą
Myślałem o dwóch rozwiązaniach:
1. może jakaś automatyka?
2. wskaźnik dostrojenia telewizora (najlepiej z efektem kurtyny), jako bajer. W tym jednak przypadku przydałaby się jeszcze jedna trioda. Wówczas w telewizorze przewidzieć klawisz "strojenie". Po jego naciśnięciu pojawi się na ekranie zwężony w poziomie obraz i przy dostrajaniu będzie się on rozszerzał, co da żądany efekt kurtyny.

Na EF184 lub EF80 zrobić wzmacniacz p.cz. fonii i zaraz za tym dać mój ukochany detektor iloczynowy na ECH81 (Sam najchętniej dałbym EH81, bo mam tego trochę ale to dość mało popularna lampka). Aby ograniczyć liczbę lamp chciałem wykorzystać triodową część ECH81 jako wzmacniacz m.cz. W tym jednak przypadku nie sterować zwykłego głośnika, lecz przetwornik piezoelektryczny. Dzięki temu tor fonii zamknąłby się w dwóch lampach. Wykonałem eksperyment, w którym wykorzystałem część triodową ECH81 do wzmacniacza m.cz. lecz niestety siła głosu jest niewystarczająca. Grzegorz sugerował, by zrezygnować z głośnika i włączyć po prostu słuchawki, jednak odrzucam ten pomysł. Wydaje mi się, że straciłaby na tym funkcjonalność telewizora. W związku z tym tor fonii musi zawierać EF80 (184), ECH81 i jakąś końcówkę mocy. Jakkolwiek detektor iloczynowy daje dość znaczną amplitudę napiecia m.cz. tak, że można bezpośrednio zeń strować pentodę mocy, to w wersji z lampą ECH81 lepiej jednak poprzedzić końcówkę wzmacniaczem napięciowym (wypraktykowane, że taki zapas wzmocnienia może być potrzebny). Można by było więc wykorzystać triodę ECH81 jako ów wzmacniacz zaś jako końcówkę mocy dać byle pentodę-dajmy na to EL84. Z drugiej jednak strony oszczędność baniek nakazuje zastosować lampy podwójne. Wówczas na końcówkę wypadałoby dać ECL86. Co jednak zrobić z tak uzyskaną wolną triodą

1. może jakaś automatyka?
2. wskaźnik dostrojenia telewizora (najlepiej z efektem kurtyny), jako bajer. W tym jednak przypadku przydałaby się jeszcze jedna trioda. Wówczas w telewizorze przewidzieć klawisz "strojenie". Po jego naciśnięciu pojawi się na ekranie zwężony w poziomie obraz i przy dostrajaniu będzie się on rozszerzał, co da żądany efekt kurtyny.
-
- 125...249 postów
Zrobienie TV to bardzo ciekawa rzecz. Ja planuje taki zestaw:
ECH81 - zdecydowałem się na detektor iloczynowy i odwracacz fazy
2*ECL86 - Wzmacniacz PP i generatory odchylania
3*EF184 - wzm pcz fonii i wizjii
ECF82 - głowica
ECL80 - wzm końc. wizji i (moze, nie wiem jaka moc potrzebna) odch. pionowego
EL36 - wzm. odchylania poziomego
DY86 - prostownik wn
KINESKOP
wystarczy? zastosuje chyba odchylanie magnetyczne. I jeszcze jedno, Czy lampa oscyloskopowa B6S1 nadaje się do tv? Da się tak skupić promień? Czas poświaty nie będzie za długi. Pomijam kolor..
Pozdrawiam
Jimi H.
ECH81 - zdecydowałem się na detektor iloczynowy i odwracacz fazy
2*ECL86 - Wzmacniacz PP i generatory odchylania
3*EF184 - wzm pcz fonii i wizjii
ECF82 - głowica
ECL80 - wzm końc. wizji i (moze, nie wiem jaka moc potrzebna) odch. pionowego
EL36 - wzm. odchylania poziomego
DY86 - prostownik wn
KINESKOP
wystarczy? zastosuje chyba odchylanie magnetyczne. I jeszcze jedno, Czy lampa oscyloskopowa B6S1 nadaje się do tv? Da się tak skupić promień? Czas poświaty nie będzie za długi. Pomijam kolor..
Pozdrawiam
Jimi H.
-
- moderator
ZTCP to w książce Lothara Koeniga "Z radiem i telewizją za pan brat" (tytuł może być zbliżony) był projekt oscyloskopu na B6S1 i przystawki telewizyjnej do niego.Jimi Hendrix pisze: Czy lampa oscyloskopowa B6S1 nadaje się do tv?
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
- 500...624 posty
Zgadza się. Projekt oscyloskopu zakładał wykonanie wzmacniacza Y jako wymiennego bloku, za który przy budowie telewizora wstawiało się generator odchylania. "Tuner" stanowił oddzielny blok, z którego doprowadzane były sygnały synchronizujące generatory odchylania, a na wejście "modulacja jasności" - czyli s1 B6S1 doprowadzało się sygnał z wzmacniacza wizji.
Użyte lampy:
wzmacniacz w.cz. - EF80
mieszacz i heterodyna - ECC81
wzmacniacz p.cz. - 3xEF80
wzmacniacz wizji - EL83
wzmacniacz impulsów synchronizujących - ECC81
wzmacniacz fonii - EF80
generator odchylania pionowego - EF80
generator odchylania poziomego (podstawa czasu w oscyloskopie) - EL83
A zatem razem 10 lamp + B6S1.
Opis jest dosyć szczegółowy - zawiera instrukcję wykonania cewek oraz kondensatora zmiennego do przestrajania głowicy (!).
Użyte lampy:
wzmacniacz w.cz. - EF80
mieszacz i heterodyna - ECC81
wzmacniacz p.cz. - 3xEF80
wzmacniacz wizji - EL83
wzmacniacz impulsów synchronizujących - ECC81
wzmacniacz fonii - EF80
generator odchylania pionowego - EF80
generator odchylania poziomego (podstawa czasu w oscyloskopie) - EL83
A zatem razem 10 lamp + B6S1.
Opis jest dosyć szczegółowy - zawiera instrukcję wykonania cewek oraz kondensatora zmiennego do przestrajania głowicy (!).
-
- moderator
Właściwie tylko do dostrajania.adamst_ pisze: Opis jest dosyć szczegółowy - zawiera instrukcję wykonania cewek oraz kondensatora zmiennego do przestrajania głowicy (!).
Kondensator dosyć charakterystyczny - zmiana pojemności następowała za pomocą wsuwania mimośrodowo zamocowanej tekstolitowej tarczy między okładki kondensatora powietrznego...
-
- 125...249 postów
-
- 500...624 posty
Jak uda mi się dorwać do skanera, to mogę wrzucić schemat tej przystawki + generatory odchylania + schemat montażowy - tutaj wzajemne rozmieszczenie elementów jest dość istotne. Sam schemat może nie wystarczyć - jeżeli masz możliwość, proponowałbym zaopatrzyć się w tą książkę, bo w sumie opis telewizora i oscyloskopu to gdzies jedna trzecia książki będzie - ładnych kilka rozdziałów.