Rubin 714p :)

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

staszu
100...124 posty
100...124 posty

Re: Rubin 714p :)

Post autor: staszu »

Nawet były w sprzedaży takie płytki z opisem podłączenia w Rubinie.
stas
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

"Rubina" warto mieć dla dźwięku. Gdy słyszę jak brzmi fonia w dzisiejszych LCD i plazmach, to mam odruchy wymiotne.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
traxman

Post autor: traxman »

No to chyba będzie dobry, ale najmniej sprawny wzmacniacz mocy :D coś ok. 1% przy dobrych wiatrach.
Nie jest kłopotem poskładanie takiego wzmacniacza, nawet na allegro bywają trafa głośnikowe z Rubina.
Fajny był tam głośnik, jak miska z magnesem od strony membrany tak jak w starych polskich plastikowych "czerwonych" gramofonach.
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Podobno współcześni producenci telewizorów celowo stosują głośniki o wąskim paśmie przenoszenia i obudowy o złych walorach akustycznych, by zachęcić ludzi do kupowania kin domowych.
Z drugiej strony, widać że współczesne obudowy telewizorów czy też np. laptopów w ogóle nie nadają się do montowania w nich głośników o niskiej częstotliwości rezonansowej. Przecież taka obudowa rozleci się po wmontowaniu w nią głośnika dobrze odtwarzającego basy, a już na pewno będzie brzęczeć od własnych rezonansów. To też determinuje działania producentów, żeby stosować jak najgorsze głośniki.
W kwestii formalnej: proponuję połączyć ten temat ze starszym tematem "Dla amatorów Ruboli".
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
geguś

Post autor: geguś »

kaem pisze: Z drugiej strony, widać że współczesne obudowy telewizorów czy też np. laptopów w ogóle nie nadają się do montowania w nich głośników o niskiej częstotliwości rezonansowej.
A jak do plazny wsadzisz basiaka 30cm? :wink:
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

geguś pisze:A jak do plazny wsadzisz basiaka 30cm? :wink:
A kto mówi o głośniku średnicy 30 cm? Wiadomo, że warunków akustycznych takich jak w "Rubinie" już nigdy nie będzie. Ale przecież były i chyba nadal są produkowane dobrej jakości głośniki eliptyczne o szerokości np. 8-10 cm. A niedostatek basów z powodu bardzo małej objętości obudowy w plazmach i LCD można zrekompensować dając jakiś dobrze pomyślany woofer w oddzielnym pudełku (nie mylić z sub'em). Taki woofer był w opcji do mojego kineskopowego Daewoo sprzed 12 lat (stawiało się to nad "pupą" i podłączało kabelkiem). Wtedy głośniki w odbiorniku byłyby tylko średniowysokotonowe.
Tymczasem jak patrzę na LCD w sklepach, to tam prawie w ogóle nie widać maskownic głośników, jakieś 3 cm dziurek jak w monitorach albo laptopach. Jak to ma dobrze grać, skoro tam nic nie ma? I po co wtedy stereo, jeszcze jakieś NICAM?
dominik9419

Post autor: dominik9419 »

Czy ktoś może nagrać film z takim Rubinem? Na YouTube jest pełno filmów ze sprzetem i telewizorami również :) sprzydało by się żeby był film z Rubolem 714 :D W ogóle mało o nim na internecie informacji :? Co do filmu to normalnie : nagrywający włącza telewizor, czeka na pojawienie się obrazu, kręci gałkami i suwakami, potem włazi na telewizor pokazuje tył i jak się nie boi to wnętrze i tyle :)
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: george6 »

No a kto z Was pamięta RUBINA 401 ???? To był faktycznie pierwszy kolorowy telewizor dostępny w Polsce !!!
Tyle , że większość z nich poszła do Domów Kultury i innych Świetlc !!!
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

george6 pisze:No a kto z Was pamięta RUBINA 401 ????
Ja nie pamiętam, ale go poznałem tu: http://www.audiokarma.org/forums/showth ... p?t=193232 Zaraz w pierwszym poście są linki do dobrej jakości zdjęć (także "rozbieranych").
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Ja na takim egzemplarzu w 1975 "ćwiczyłem" działanie dekodera koloru .....
dominik9419

A powiedzcie mi jak to jest możliwe że te Rubiny się tak często paliły, miały banalne lecz śmiertelnie niebezpieczne wady konstrukcyjne, i nikt nic z tym nie robił???
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

A wracając do dekodera PAL w Rubinie....
W latach 80-tych kiedy zaczęły masowo pojawiać się magnetowidy i odtwarzacze ... to była kopalnia złota...
Na bazarach na Zjazdowej (w Łodzi) kupowałem tygodniowo elementy do 3-5 dekoderów....
Płytki drukowane, linie opóźniające, szły jak świeże bułki....
To były złote czasy....Na tych przeróbkach przez tydzień można było zarobić więcej , niż przez miesiąc na państwowej posadzie.....
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Jak widzę ten laminat to mam efekt cofki ustnej...
Niebawem dotrę do tego telewizora bo jest on głęboko schowany, trzeba go trochę naprawić i porobić zdjęcia.
:arrow: Dominik na poprzednich stronach jest napisane dlaczego ten TV tak się jarał. Wszystko winna lampa końcowa odchylania poziomego i trafo.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
dominik9419

No wiem czytałem dlaczego one czesto się paliły ale dziwi mnie że nikt z tym nic nie robił tylko ludzie kupowali urządzenie które mogło narazić ich zdrowiu lub życiu i nikt z tym nic nie robił! Dzisiaj to by producent dostał kare jak za zboże i jeszcze poszkodowany by żądał np remontu mieszkania i zwrotu kasy za odbiornik + starty moralne, a wtedy? Dostawało sie coś czy "kopa w d... i papa" ??
traxman

Post autor: traxman »

Się brało co było, nawet wybraki, bo nie było nic - to były czasy minione słusznie.