Czy spotkał się ktoś z takim wzmacniaczem

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Coś nie tak. Projektory wymagają lamp duzej mocy. Widziałęm populrane projetory 35mm dla małych kin objazdowych. Lamopa ma 750W. Wyobrażasz sobie taka moc z 6V????. Żarówka jest zasolana ze 110V. Był ona za słąbe więc przerabianow te projektory na zaróki 1000W - konieczne jest wtedy dodatkowe chłodznie kolimatora.Vault_Dweller pisze:uzwojenie 6V dla lampy projektora (grubym drutem)?
Masz łatwe zadanie: uzwojenia pierwotne transformatorów sieciowych łączysz w szereg, a dwa odpowiadające sobie wtórne [mogą to być uzw. anodowe lub któreś żarzenie]- równolegle.Maciej Szczodrowski pisze:Witam!
Chciałbym odświeżyć ten wątek gdyż mam dwa takie wzmacniacze. Mocno mi chodzi po głowie stereo w postaci dwóch monobloków. Czy wiadomo już coś więcej o tym wzmacniaczu? Schemat, ile ohm na wyjściu itp.
Pozdrawiam!
Maciek.
Bo to mały wzmacniacz do polskiego projektora, ew. późniejsze produkcje gdy już nie było potrzeby zakłądania nowych dużych kin objazdowych. Wcześniej sprowadzano je z DDR. Nawet jak zaczęto produkowac w Prexerze projektory o identycznej konstrukcji jak niemieckie to wzmacniacze były z DDR.Maciej Szczodrowski pisze:STUDI!
Mówimy o dwóch róznych wzmacniaczach od projektorów. Prawdą jest, że ten mój miał żarówkę na 110V, ale dalej mam już inaczej.
Ja widziałem panel wsadzany do projektora z lampą ECL82.Maciej Szczodrowski pisze: Przepisałem Ci dosłownie dane z tabliczki znamionowej. Transformator głośnikowy w nim to: TGp 10-27-666, na TS brak oznaczeń. W środku następujące lampy:
ECC83 => 3 szt
EL84 => 2 szt
EZ81 => 1 szt
Typowe wyposażenie. Odwarzanie z filmy, z gramofonu plus mikrofon.Maciej Szczodrowski pisze: Na froncie regulacja tonów niskich, wysokich, głośności oraz jakiś przełącznik z symbolami fotodiody, igły gramofonowej i mikrofonu.
110 V to prąd zmienny z regulowanego autotranstoframtora/zasilacza. Tam jest trafo i masz standardowe 300V anodowego.Maciej Szczodrowski pisze: Nie wiem tylko pod jakie to głośniki chodziło, nie znam dedykowanego Raa i co najważniejsze nie wiem ile anodowego ono dostawało (czy 110V tak jak lampa główna, czy normalnie, ale z drugiej strony to nie pamiętam aplikacji dla EL84 na 110V).
O, Prexer. Zakłady nadal istnieją ale przestawiły się na optykę wojskową.Maciej Szczodrowski pisze:Znalazłem plakietkę od tego projektora (nie jest tożsama z tą na wzmacniaczu). A na niej czytam:
Łódzkie Zakłady Kserotechniczne
Łódź, ul. M. Nowotki 41
Made in Poland
1200W - głównie to moc żarówki. Zastosowano wieszej mocy żarówkę z racji ew stosowanie obiektywów anamorficznych.Maciej Szczodrowski pisze: Typ: AP14
Seria: 107
Nr: 5094
Rok: 1971
Napięcie: 110V 50Hz
Moc: 1200W
Standardem było zasialnie kompletu z regulowanego zasialacza. miał napiecie 110V dla zarówki/projektora oraz oddzielne napięcie dla wzmacniacza. Czasem stosowano oddzielne napiecie dla napędu projektora.Maciej Szczodrowski pisze: Czy to pomoże rozwikłać zagadkę rzeczonego wzmacniacza?