Znów wzmacniacz od projektora filmowego

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Hugo
50...74 posty
50...74 posty

Znów wzmacniacz od projektora filmowego

Post autor: Hugo »

Niestety mam od niego tylko transformatory (sieciowy ok. 20 cm kw. i głośnikowy ok. 10,5 cm kw.) oraz lampy: 3 x ECC83, 2 x EL84 oraz EZ81. Wiem jeszcze, że wzmacniacz miał przełącznik wejść (3 pozycje) oraz regulację tonów niskich i wysokich no i rzecz jasna wzmocnienia.
Czy spotkał się ktoś z takim wzmacniaczem :?: Schemat mile widziany :)
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Wzmacniacz typu KW12/0, zasilanie na 110V (ze złącza 12-stykowego, takiego jak w BISach, umieszczonego na górze obudowy), uzwojenie 6V dla lampy projektora (grubym drutem)? Sam mam takie ustrojstwo, które zresztą czeka na uruchomienie. O ile pamiętam, konserwator u mnie w szkole (od którego zresztą wzmacniacz dostałem) miał na kalce elegancko zrysowany schemat- może za jakiś czas się uda załatwić. Mam nawet już plany modyfikacji: zasilanie 6V lub 110V- albo dołóżę dodatkowe trafo obniżające z 230V na 6V, wyłącznik stand-by (zamiast wł. lampy), może jakieś inne modyfikacje mi do głowy też przyjdą...
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Hugo
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Hugo »

Vault_Dweller pisze:Wzmacniacz typu KW12/0...
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.
Czyli trafko sieciowe nie do wykorzystania :(
KW12 oznacza z pewnością moc wyjściową 12 W.
Jakiej impedancji głośniki zasilał ten wzmacniacz :?:
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

W moim egzemplarzu niestety nie ma podanej wartości impedancji głośnika. Trafo wyjściowe ma symbol TGp10/27/666- można poszukać na Fonarze w katalogach, albo zmierzyć przekładnię i podzielić Raa dla lamp EL84 w wymaganym zastosowaniu przez kwadrat przekładni napięciowej trafa.
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Znów wzmacniacz od projektora filmowego

Post autor: Maciej Szczodrowski »

Witam!

Chciałbym odświeżyć ten wątek gdyż mam dwa takie wzmacniacze. Mocno mi chodzi po głowie stereo w postaci dwóch monobloków. Czy wiadomo już coś więcej o tym wzmacniaczu? Schemat, ile ohm na wyjściu itp.

Pozdrawiam!
Maciek.
Kim jestem, skąd przychodzę, dokąd idę...
Co sprawia, że mogę zapytać o "arche"?
_idu

Re:

Post autor: _idu »

Vault_Dweller pisze:uzwojenie 6V dla lampy projektora (grubym drutem)?
Coś nie tak. Projektory wymagają lamp duzej mocy. Widziałęm populrane projetory 35mm dla małych kin objazdowych. Lamopa ma 750W. Wyobrażasz sobie taka moc z 6V????. Żarówka jest zasolana ze 110V. Był ona za słąbe więc przerabianow te projektory na zaróki 1000W - konieczne jest wtedy dodatkowe chłodznie kolimatora.

Wzmacniacz
Duże bydle z elektromechanicznym gongiem.
Prostownik albo AZ12 lub EYY13. Trafo bło uniwersalne - tj miało uzwojenia 4, 5, i 6,3V do lampy prostowniczej.
Ogromny dławik w zasialczu. Regulowana symetryzacja żarzenia.
Stopień mocy na dwóch lampach EL12. Trafo głośnikowe (sporych rozmiarów) - linia o impedancji 400 omów i zestaw głosników z trafem obniżającym imepdancję.

Inwerter na EF11 lub EF13 połączonej w triodę
Dwa stopnie wstępne na EF13. Prosta regualcja basów i sopranów.
Wskaźnik wysterowania - mikroamperomierz z opcją pomiaru stanu lamp mocy.

Te wzmanciacze były przerabiane poprzez zmianę cokołów - na lampę prostowniczą 5C3S oraz lampy mocy 6P3S.
Inna modyfikacja to zastępowanie lamp EF13 i Ef111 lampami EF86. Czesto zapominano o łączeniu ekranu w lampie EF86 z masą - wtedy wzmacniacz miał tendencję do wzbudzania się.

W projektorach stosowano fotokomórki , a w pożniejszych wykonaniach fotodiody germanowe.

Wzmacniacz pozwalał na podzączenie dodatkowych zewnętrznych żródeł sygnału m.cz.

Stare kable łączące sygnał z fotokomórki ze wzmacniaczem lubiły mikrofonować. Puknięcie w kabeł i jaki piękny dźwięk w głosnikach.
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

STUDI!

Mówimy o dwóch róznych wzmacniaczach od projektorów. Prawdą jest, że ten mój miał żarówkę na 110V, ale dalej mam już inaczej. Jest to model:
FONICA ŁZR-T4
WZMACNIACZ TYP - KW -12/0
U~110V, 50Hz, Moc pob 70VA
Moc wyjściowa 10W

Przepisałem Ci dosłownie dane z tabliczki znamionowej. Transformator głośnikowy w nim to: TGp 10-27-666, na TS brak oznaczeń. W środku następujące lampy:
ECC83 => 3 szt
EL84 => 2 szt
EZ81 => 1 szt

Na froncie regulacja tonów niskich, wysokich, głośności oraz jakiś przełącznik z symbolami fotodiody, igły gramofonowej i mikrofonu. Do tego dwie lampki. Widać go w dziale "Wymiana" w wątku "Wymienię gramofony na TG" jest u góry (biały front). Chciałbym o nim dowiedzieć się jak najwięcej (najlepiej schemat, ale w ostateczności kiedyś go mogę rozrysować). To tajemnicze TG mnie interesuje, bo chętnie bym je użył. Nie wiem tylko pod jakie to głośniki chodziło, nie znam dedykowanego Raa i co najważniejsze nie wiem ile anodowego ono dostawało (czy 110V tak jak lampa główna, czy normalnie, ale z drugiej strony to nie pamiętam aplikacji dla EL84 na 110V).

Pozdrawiam!
Maciek.
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Znalazłem plakietkę od tego projektora (nie jest tożsama z tą na wzmacniaczu). A na niej czytam:
Łódzkie Zakłady Kserotechniczne
Łódź, ul. M. Nowotki 41
Made in Poland

Typ: AP14
Seria: 107
Nr: 5094
Rok: 1971
Napięcie: 110V 50Hz
Moc: 1200W

Czy to pomoże rozwikłać zagadkę rzeczonego wzmacniacza?

Pozdrawiam!
Maciek.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Maciej Szczodrowski pisze:Witam!

Chciałbym odświeżyć ten wątek gdyż mam dwa takie wzmacniacze. Mocno mi chodzi po głowie stereo w postaci dwóch monobloków. Czy wiadomo już coś więcej o tym wzmacniaczu? Schemat, ile ohm na wyjściu itp.

Pozdrawiam!
Maciek.
Masz łatwe zadanie: uzwojenia pierwotne transformatorów sieciowych łączysz w szereg, a dwa odpowiadające sobie wtórne [mogą to być uzw. anodowe lub któreś żarzenie]- równolegle.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Ciekawy pomysł z łączeniem w szereg pierwotnych.
Nie łączyłbym natomiast równolegle uzwojeń wtórnych, zawsze jest jakaś różnica w nawinięciu uzwojeń, co spowoduje przepływ prądów wyrównawczych w uzwojeniach - zrobiłbym oddzielne zasilacze kanału prawego i lewego.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Jak już będę robił to oddzielnie zasilacze, albo dam jeden wspólny TS dedykowany pod audio, bo te napędzały też całą resztę projektora, więc kilka uzwojeń (zapewne 110V) latałoby jałowo. Bardziej ciekawi mnie TG w nim użyte. Dla jakiej Raa jest liczone i jakimi głośnikami fabrycznie było obciążane.

Pozdrawiam!
Maciek.
_idu

Maciej Szczodrowski pisze:STUDI!
Mówimy o dwóch róznych wzmacniaczach od projektorów. Prawdą jest, że ten mój miał żarówkę na 110V, ale dalej mam już inaczej.
Bo to mały wzmacniacz do polskiego projektora, ew. późniejsze produkcje gdy już nie było potrzeby zakłądania nowych dużych kin objazdowych. Wcześniej sprowadzano je z DDR. Nawet jak zaczęto produkowac w Prexerze projektory o identycznej konstrukcji jak niemieckie to wzmacniacze były z DDR.
Maciej Szczodrowski pisze: Przepisałem Ci dosłownie dane z tabliczki znamionowej. Transformator głośnikowy w nim to: TGp 10-27-666, na TS brak oznaczeń. W środku następujące lampy:
ECC83 => 3 szt
EL84 => 2 szt
EZ81 => 1 szt
Ja widziałem panel wsadzany do projektora z lampą ECL82.
Maciej Szczodrowski pisze: Na froncie regulacja tonów niskich, wysokich, głośności oraz jakiś przełącznik z symbolami fotodiody, igły gramofonowej i mikrofonu.
Typowe wyposażenie. Odwarzanie z filmy, z gramofonu plus mikrofon.
Maciej Szczodrowski pisze: Nie wiem tylko pod jakie to głośniki chodziło, nie znam dedykowanego Raa i co najważniejsze nie wiem ile anodowego ono dostawało (czy 110V tak jak lampa główna, czy normalnie, ale z drugiej strony to nie pamiętam aplikacji dla EL84 na 110V).
110 V to prąd zmienny z regulowanego autotranstoframtora/zasilacza. Tam jest trafo i masz standardowe 300V anodowego.
Raa pewnie takie standardowe. Natomie impedancja głosnika czy zestawu głośnikowego - tu prblem bo do pewnego okresu lubowano sie w diośc duzej impedancji zestawu głośnikowego (kilkaset omów). Powd aby nie tracic mocy na kablach - a grube przewody były niepraktyczne.
_idu

Maciej Szczodrowski pisze:Znalazłem plakietkę od tego projektora (nie jest tożsama z tą na wzmacniaczu). A na niej czytam:
Łódzkie Zakłady Kserotechniczne
Łódź, ul. M. Nowotki 41
Made in Poland
O, Prexer. Zakłady nadal istnieją ale przestawiły się na optykę wojskową.
Maciej Szczodrowski pisze: Typ: AP14
Seria: 107
Nr: 5094
Rok: 1971
Napięcie: 110V 50Hz
Moc: 1200W
1200W - głównie to moc żarówki. Zastosowano wieszej mocy żarówkę z racji ew stosowanie obiektywów anamorficznych.
Maciej Szczodrowski pisze: Czy to pomoże rozwikłać zagadkę rzeczonego wzmacniacza?
Standardem było zasialnie kompletu z regulowanego zasialacza. miał napiecie 110V dla zarówki/projektora oraz oddzielne napięcie dla wzmacniacza. Czasem stosowano oddzielne napiecie dla napędu projektora.

Jedyny problem to popytanie suieęjk wyglądał zestaw głośnikowy - tj czy miał trafo, jeśłi miał to wyjściowa impedancja wzmacniacza będzie duża - 200 - 800 omów. Stawioam an takie rozwiązanie ponieważ takie głośniki były bardzo rozpowszechnione - a w tej branży lubiono nie zmieniać rozwiązań, które uwżano za standard.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Większość projektorów kino objazdowych posiadała żarówki 750W/110V, sam zresztą posiadam gdzieś trochę takich żarówek (tungsram). Małe projektory stacjonarne 35mm posiadały żarówki przynajmniej 1000-1500W, w większych na ogół znajdowały się lampy łukowe. Zasilanie projektora zwykle było 110V, zresztą i tak zawsze szedł z autotransformatora.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Dziękuję za rys ogólny i mało optymistyczne pocieszenie, że każdy projektor był nietypowy w naszym kraju. TS sobie sprawdzę metodą Jasia: podepnę 6V na stronę wtórną pod żarzenie i reszta stanie się jasna (czy 110V, czy 230V zasilającego). Ale chodzi mi o TG. Tam siedzi TGp 10-27-666. Czy ktoś je używał lub zna. Pisaliście mi o głośnikach, że może być nieciekawie, ale może jednak się da. Może ktoś ma jego dane?

Pozdrawiam!
Maciek.