Problem z potencjometrem...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 500...624 posty
Problem z potencjometrem...
Kupiłem ostatnio w sklepie potencjometr obrotowy logarytmiczny(od głośności)50KOhm i po podłączeniu go mam dziwny ekfekt.
Maksymalną głaśność uzyskuje w 1/10 obrotu potencjometru w prawo???
Nie jestem pewien czy sprzedawca sprzedał mi zły potencjometr(na potencjometrze nic nie pisze) czy go źle podłączam(co raczej wykluczam).
Mam takie pytanie - czy może potencjometr jest wykładniczy/liniowy czy go poprostu źle podłączyłem(mało możliwe)???
BTW:Nie posiadam w tej chwili miernika aby sprawdzić jego charakterystykę.
Maksymalną głaśność uzyskuje w 1/10 obrotu potencjometru w prawo???
Nie jestem pewien czy sprzedawca sprzedał mi zły potencjometr(na potencjometrze nic nie pisze) czy go źle podłączam(co raczej wykluczam).
Mam takie pytanie - czy może potencjometr jest wykładniczy/liniowy czy go poprostu źle podłączyłem(mało możliwe)???
BTW:Nie posiadam w tej chwili miernika aby sprawdzić jego charakterystykę.
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
-
- 500...624 posty
Niestety miernik mi padł.
Co do podłączenia tego potencjometru to nie można go podłączyć inaczej(wykluczam) - jest obrotowy(w prawo ma się pogłaszać).
Tak najprawdopodobniej jest liniowy - chciałem się tylko upewnić czy tak się właśnie zachowuje potencjometr liniowy.
Dzięki za podpowiedź - temu sprzedawcy na drugi raz głośno powiem że chcę logarytmiczny(i tak mówiłem dwukrotnie że logarytmiczny i że do głośności).
Pozdrawiam.
Co do podłączenia tego potencjometru to nie można go podłączyć inaczej(wykluczam) - jest obrotowy(w prawo ma się pogłaszać).
Tak najprawdopodobniej jest liniowy - chciałem się tylko upewnić czy tak się właśnie zachowuje potencjometr liniowy.
Dzięki za podpowiedź - temu sprzedawcy na drugi raz głośno powiem że chcę logarytmiczny(i tak mówiłem dwukrotnie że logarytmiczny i że do głośności).
Pozdrawiam.
-
- 125...249 postów
Pisząc maksymalna głośność chodzi o to, że przy 10% masz max i później już bez zmian? Co się dzieje jak kręcisz pot. dalej?
Ostatnio spotkałem się z potencjometrami o odwróconych oznaczeniach A- logarytmiczny B-liniowy, pozatym były kiedyś C-wykładnicze i ten Twój na takiego najbardziej wygląda.
Ostatnio spotkałem się z potencjometrami o odwróconych oznaczeniach A- logarytmiczny B-liniowy, pozatym były kiedyś C-wykładnicze i ten Twój na takiego najbardziej wygląda.
pozdrawiam
Marcus
Marcus
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
I po co cytujesz spamera? Jego post już wyleciał, a tak została jego kopia.kotok pisze::?:elsinore pisze:Check Proxy Professional (HTTP) is a special tool, designed to manage a database of proxy servers located all over the world. This program is essential for those who are concerned about their privacy and who want to surf the web anonymously.
-
- 500...624 posty
- jdubowski
- moderator
Spamer to taki gość co wysyła spam.Piroman1024 pisze:Co to znaczy 'spamera'?
Co to jest spam to piszą na przykład tu: http://home.pl/spam
PLONK (określenie zaczerpnięte z grup usenetowych), oznacza iż plonkujący będzie ignorował dalsze posty plonkowanegoPiroman1024 pisze:Co to znaczy 'PLONK'?

========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
jezu, wystarczylo wpisac w google a nie od razu pytac cale forum co oznaczaja te okreslenia.. zreszta dzieciaki w podstawowce juz to wiedza nawet...Piroman1024 pisze:Co to znaczy 'spamera'?
Co to znaczy 'PLONK'?
Ja już wiem że potencjometr który kupiłem był liniowy ,a nie logarytmiczny niestety.
a co do potka to wykazales sie "wiedza" przy kupnie hehe
-
- 500...624 posty
Dzięki za wyjaśnienie co oznaczają te skróty(szczególnie PLONK
).
Brencik
A jaką to niby wiedzą miałem się wykazywać w sklepie(miernikiem w oku)?
Wiedziałem że chcę logarytmiczny i tak powiedziałem na potencjometrze pisało 50K więc spytałem drugi raz i sprzedawca potwierdził że to logarytmiczny - dostałem niestety liniowy(zmierzyłem go dopiero później po kupnie miernika).

A jaką to niby wiedzą miałem się wykazywać w sklepie(miernikiem w oku)?
Wiedziałem że chcę logarytmiczny i tak powiedziałem na potencjometrze pisało 50K więc spytałem drugi raz i sprzedawca potwierdził że to logarytmiczny - dostałem niestety liniowy(zmierzyłem go dopiero później po kupnie miernika).
"Mathematics is the language of nature"