Miniaturowa lampa rentgenowska ??

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
szalony
moderator

Miniaturowa lampa rentgenowska ??

Post autor: szalony »

Miałem dziś okazję zobaczyć w działaniu przenośne urządzenie do analizy składu chemicznego stopów, podobno najnowsze w Polsce. Urządzenie jest wielkości małej suszarki do włosów, i działa w bardzo prosty sposób. Włączamy je, czekamy na schłodzenie detektora, przykładamy okienko "pistoletu" do jakiegoś wyrobu metalowego, naciskamy spust i po 10 sekundach na wyświetlaczu pojawia się np:

Cu 85,00%
Sn 4,98%
Zn 5,01%
Pb 4,98%
...

Więc dziesięć sekund i wiadomo że mamy do czynienia z brązem B555. Jest to urządzenie oparte o analizę fluorescencji w promieniowaniu X. Wiązka ma moc 2W. I stąd moje pytanie: Co jest emiterem takiej wiązki ? Przecież nie jest to struktura półprzewodnikowa, na pewno jest to lampa, cudów nie ma. Wiem, że nawet z diody z TV można zrobić lampę rentgenowską, ale o bardzo małej sprawności, a to urządzenie daje 2W rentgena a jest zasilane z baterii i mieści się w jednej ręce. Widział ktoś taką lampę ?

Obrazek
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
go
25...49 postów
25...49 postów

Re: Miniaturowa lampa rentgenowska ??

Post autor: go »

Dostałem kiedyś takie obrazki:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Alek

Post autor: Alek »

kryształ jest chyba piroelektryczny, bo piroliza to zupełnie coś od czapy :roll: .
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.

Gołej lampy na własne oczy nie widziałem, ale podobne urządzenie tak (zawiera rzeczywiście miniaturową lampę RTG firmy MOXTEK i CCD).

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Jasiu pisze:Pozdrawiam,
Jasiu
Witamy po dłuższej nieobecności 8)