Czy ktoś by mi zegar na nixie zbudował?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 625...1249 postów
Czy ktoś by mi zegar na nixie zbudował?
Witam!
Problem jak w temacie. Marzy mi się taki zegar, ale sam nie dam rady. Kwarce, scalaki... Nie czuję tego ani trochę. Więc pomyślałem, że może komuś aż tak się nudzi w wakacji, że zbudowałby takowy zegar dla mnie? Bez żadnych cudów typu budzik itp. Po prostu zegar. I to bez obudowy, bo to już sam mogę zrobić. Mam nawet półprodukt, może się nada. Fotka modułu jest w dziale "Wymiana" w wątku "Gramofony za TG".
Pozdrawiam!
Maciek.
Problem jak w temacie. Marzy mi się taki zegar, ale sam nie dam rady. Kwarce, scalaki... Nie czuję tego ani trochę. Więc pomyślałem, że może komuś aż tak się nudzi w wakacji, że zbudowałby takowy zegar dla mnie? Bez żadnych cudów typu budzik itp. Po prostu zegar. I to bez obudowy, bo to już sam mogę zrobić. Mam nawet półprodukt, może się nada. Fotka modułu jest w dziale "Wymiana" w wątku "Gramofony za TG".
Pozdrawiam!
Maciek.
Kim jestem, skąd przychodzę, dokąd idę...
Co sprawia, że mogę zapytać o "arche"?
-
- 6250...9374 posty
Re: Czy ktoś by mi zegar na nixie zbudował?
Uwierz mi że sam dasz radę. Polecam ten, ja zrobiłem go na LC513, chula b.dobrze. Trochę sieje w sieć śmieci ale jest OK. Jedynie ten głupi 74141 lub jego ruski odpowiednik kupić i szlus. Zaprogramowanie PICa radzę zlecić komuś kto to już robił bo za pierwszym razem tego syfu nie da się zaprogramować.
Prościej się nie da.
Temat mało lampowy, Elektroda się robi... Jak się kolega zdecyduję radzę wywalić ten temat do kosza.
Prościej się nie da.
Temat mało lampowy, Elektroda się robi... Jak się kolega zdecyduję radzę wywalić ten temat do kosza.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Nie dam rady, bo już kilka razy siły zbierałem i zdania w tej kwestii nie zmienię. A wątek specjalnie trafił do tego działu, bo konstrukcja silnie o krzem zahacza 

Tak, zbudował, ale nie ma kiedy skończyć oprogramowania i ustawia się godzinę przez ISP
PS.Czemu temat nie lampowy, to sterowanie wskaźnikiem Nixie, jakby nie patrzeć to lampa, gazowana ale jednak.
Jeżeli chcesz płytkę to PW bo ja go chyba nigdy nie skończę. Procesor to 8515 lub zamiennik, zegar RTC to DS1307, całość zasilana z zewnętrznego 12VAC, transformator na płytce podnosi napięcie dla zasilania Nixie. Każdy segment sterowany swoim kluczem MPSA92 z pinu procesora.PS.Czemu temat nie lampowy, to sterowanie wskaźnikiem Nixie, jakby nie patrzeć to lampa, gazowana ale jednak.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Wspaniały projekt Traxman'ie, ale ja go w życiu nie ugryzę. Nie ma szans na dokończenie przeze mnie tego projektu. Ty szybujesz na pułapach dla mnie niedostępnych. Ja jestem na etapie projektowania wzmacniaczyka na lampce 10DE7 i też mam ostro pod górę 

-
- 1250...1874 posty
Dużo lutowania, ale za to nie ma nic trudnego.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... highlight=
Z dokładnością wcale nie jest tak źle, od 2 miesięcy go nie poprawiałem a uchybienie rzędu 2 minut nie jest dla mnie problemem.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... highlight=
Z dokładnością wcale nie jest tak źle, od 2 miesięcy go nie poprawiałem a uchybienie rzędu 2 minut nie jest dla mnie problemem.
-
- 625...1249 postów
Nie ma procesorów, nie ma nic podejrzanego... Ciekawy. A masz dojście do płytek pod niego? Bo takich obwodzików to ja nie wytrawię w domu 

-
- 1250...1874 posty
Mogę Ci wytrawić ale nie powiercę, bo nie mam wiertła ani zdrowia, aby robić to ponownie. Wiertełko koniecznie 0,6mm.
Wzór ścieżek w załączniku - może warto dać jakieś firmie do zrobienia. Jak co to byłbym chętny na 1 sztukę w wypadku zamawiania.
Wzór ścieżek w załączniku - może warto dać jakieś firmie do zrobienia. Jak co to byłbym chętny na 1 sztukę w wypadku zamawiania.
-
- 625...1249 postów
Jak znajdziesz siłę do wytrawienia tej płytki to ja znajdę siłę, by ją nawiercić 

-
- 1250...1874 posty
Masz szczescie bo znalazłem nawet gotowy wydruk do prasowania. "All in all" płytka jutro bedzie gotowa.
-
- 6250...9374 posty
Wszyscy idziecie jakoś na skróty,ja na PCB wymalowanej ręcznie zapałką poskładałem taki zegarek(TTL) w 1977r,dodałem (3x7420+7474) budzik i całością włączałem Turandota i ZK120 dla nagrywania ,,60 minut na godziną",kwarc 200kHz w szklanej bańce,spieszył się ok. 1min na miesiąc,zasilania awaryjnego nie było.Pracowałem wtedy na etacie w ,,instytucie" i strasznie się nudziłem...Rozwaliłem(dokumentnie) zabawkę kilkanaście lat później.Ale niedługo(mam nadzieję bo części już leżą) poskładam jeszcze raz takie ,,cuś" tylko na TTL-LS.
Ja kiedyś miałem hardcorowy zegar na CPLD Lattice (przestali go produkować) z zaimplementowanym zegarem,który był właśnie czystą kopią klasycznego TTL 90/47. Zdaje się, że jeszcze Altera klepie te scalaki, ale gdzie ja mam dokumentację???
PS.Też się kiedyś nudziłem, dzisiaj dla sztuki nie zrobiłbym czegoś takiego.
PS.Też się kiedyś nudziłem, dzisiaj dla sztuki nie zrobiłbym czegoś takiego.
-
- 3125...6249 postów
A właśnie, widuję takie kwarce często na allegro i zastanawiam się dlaczego w szklanej bańce, jak lampa... Czy jedynym powodem jest stabilność temperaturowa? A jeśli tak, to dlaczego współczesne kwarce nie są umieszczane w takich bańkach tylko metalowych kapsułkach, jak tranzystory?cirrostrato pisze:kwarc 200kHz w szklanej bańce,spieszył się ok. 1min na miesiąc

_
Kwarce w szklanych bańkach miały "nieco" większe płytki rezonatorów, dzisiaj wielkość jest porównywalna z łepkiem szpilki. Szkło było ochroną przed otoczeniem, a że technika lampowa była łatwo dostępna to i szkło było lepszym materiałem na obudowę. Mam nawet kilka kwarców o kształcie bańki novalowej, oczywiście tylko z dwoma drutami.
-
- 1250...1874 posty
Płytka gotowa, Maćku daj adres na PW.