Do radia Beskid, Jubilat symetryzator na kabel
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Do radia Beskid, Jubilat symetryzator na kabel
Witam, od razu zaznaczam że proszę nie sugerować się tytułem postu, gdyż nie wiem czy tak się to urządzenie nazywało, otóż poszukuję, czegoś co może być symetryzatorem, dawno temu, gdy w radiach na UKF było wejście antenowe 300om, a w domu już gniazdka na kabel koncentryczny 75om, stosowano taką śmieszną puszkę, montowaną na kablu, z jednej strony wchodził kabel 75om, z drugiej wychodził ten płaski 300om, plus na takiej białej wtyczce na dwóch kabelkach wychodziła jeszcze jedna wtyczka. Taki twór podłączało się do radia, np Beskid, jedna płaska, taka mała wtyczka szła pod wejście 300om, druga pod wejście oznaczone jako Antena/Ziemia poszukuję właśnie takiej puszeczki, jedną taką posiadam i potrzebowałbym jeszcze jedną, w środku była płytka z paroma kondensatorkami, cewkami i mały trafem w.cz, wyglądało to trochę podobnie jak te symetryzatory montowane na kablach antenowych do TV, może ktoś ma coś takiego na zbyciu za niezbyt wygórowaną cenę. Pisałem już o tym w dziale Poszukuję/Kupię, ale może tu trafię na kogoś co coś takiego posiada i chce sprzedać, zależy mi na orginale, całym urządzeniu, nie chcę kupować pojedynczych części i montowac tego cuda, mimo że mam schemacik zrysowany z tego układu który posiadam, a może ktoś wie gdzie coś takiego zdobyć, pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
Re: Do radia Beskid, Jubilat symetryzator na kabel
W sklepach elektronicznych można nabyć za kilka złotych mały chiński symetryzator do anteny radiowej, w formie wtyku z dwoma zaciskami śrubowymi.
-
- 625...1249 postów
Jak rozumiem, Walllkerowi zależy na oryginalnym sznurze abonenckim, a nie na jakimś samym elemencie współczesnym. Niektóre administracje bloków w latach 70. i 80. dawały te kable razem z kluczami do mieszkania (i wytrychem do rozkręcania okien). Były dwa rodzaje kabli: telewizyjny (z szerokim wtykiem 300Ω, tzw. WAS i z małą puszką symetryzatora) i radiowy (dwa wąskie typowe wtyki AM i FM 300Ω, z dużą puszką z dwoma transformatorami AM i FM). Natomiast wtyk 75Ω od strony "ściany" był zupełnie inny od obecnego IEC, nieciekawa konstrukcja (z czasem utleniało się toto i kontakt się pogarszał). Ogólnie przestarzałe to wszystko (jeżeli ktoś miał odbiorniki z gniazdem 75Ω, a po stanie wojennym już takie dominowały, a wcześniej "Rubiny" nawet miały "okrągłe", jeżeli chodzi o TV), a jeżeli ktoś miał telewizor z lat 60. z wąskim gniazdem 300Ω to z kolei taki sznur TV był dla niego zbyt "nowoczesny". No i w takich sytuacjach kombinowało się samemu.
Może jakieś administracje domów mają jeszcze takie sznury ze starych zapasów? Należy jeszcze wziąć pod uwagę, że taki sznur radiowy może być niedostosowany do pasma 87,5-108 MHz. Poza tym, transformator AM z wtyczką "antena - uziemienie" oczywiście będzie zbędny w instalacji antenowej (kablowej), która nie wrzuca sygnału AM w pasmach D, S, K.
Może jakieś administracje domów mają jeszcze takie sznury ze starych zapasów? Należy jeszcze wziąć pod uwagę, że taki sznur radiowy może być niedostosowany do pasma 87,5-108 MHz. Poza tym, transformator AM z wtyczką "antena - uziemienie" oczywiście będzie zbędny w instalacji antenowej (kablowej), która nie wrzuca sygnału AM w pasmach D, S, K.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 625...1249 postów
Ale nie zapominajcie, że spóldzielnie dawno zrezygnowały ze zbiorczych instalacji anten RTV na rzecz kablówek. Tylko kable w ścianach pozostały.
-
- 625...1249 postów
Chociażby dlatego jestem za rozpirzeniem tych spółdzielni, to relikt poprzedniej epoki i ukryta forma kamienicznictwa najgorszego rodzaju (nomenklaturowego). Anteny zbiorcze muszą pozostać sprawne i modernizowane, chociażby po to, by kablówki nie czuły się monopolistami i sobiepaństwami (dziwne umowy, lekceważenie starych abonentów, ignorancki, arogancki i najczęściej nie działający serwis, dziwne pomysły techniczne typu wyłączanie UKF-FM bo "za duże koszta", itp). A jak nie ma AZART-u, to w zamian należy żądać prawa do instalacji własnych anten. Jak nie, to korespondencja z UOKiK, UKE i RPK. Dziadostwo za biurkami trzeba uczyć praworządności metodami, które ONO zapewne uważa za "pieniactwo"...marekb pisze:Ale nie zapominajcie, że spóldzielnie dawno zrezygnowały ze zbiorczych instalacji anten RTV na rzecz kablówek.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 625...1249 postów
Co prawda telewizyjny (szeroki wtyk), ale zawsze coś. Powinien bez problemu działać także w paśmie 65-108 MHz, bo to przecież kanały telewizyjne od R2 do R6 czy jakoś tak: http://www.allegro.pl/item722527636_szn ... owany.html
-
- 1250...1874 posty
Ja pamiętam, że pod koniec lat 60-tych dostałem kabel ( radiowy) z wąskim wtykiem FM i dwoma wtyczkami "bananowymi" do podłączenia "A" i "Z"......kaem pisze:Jak rozumiem, Walllkerowi zależy na oryginalnym sznurze abonenckim,....... i radiowy (dwa wąskie typowe wtyki AM i FM 300Ω, z dużą puszką z dwoma transformatorami AM i FM).
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
-
- 625...1249 postów
Możliwe. Tych czasów to ja nie mogę pamiętać. A radio "Beskid" to już zdecydowanie czasy "kompaktowego" wtyku AM.george6 pisze:Ja pamiętam, że pod koniec lat 60-tych dostałem kabel ( radiowy) z wąskim wtykiem FM i dwoma wtyczkami "bananowymi" do podłączenia "A" i "Z"......kaem pisze:Jak rozumiem, Walllkerowi zależy na oryginalnym sznurze abonenckim,....... i radiowy (dwa wąskie typowe wtyki AM i FM 300Ω, z dużą puszką z dwoma transformatorami AM i FM).
-
- 1250...1874 posty
To akurat wiem , bo w tych czasach sąsiadom wymieniałem te właśnie wtyczki...
Zostało mi z tamtych czasówsporo wtyczek "bananowych" które wymieniłem na "typowe" ...
Zostało mi z tamtych czasówsporo wtyczek "bananowych" które wymieniłem na "typowe" ...
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥