Kaprys 6288 - pomocy

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kaprysik
2 posty
2 posty

Kaprys 6288 - pomocy

Post autor: kaprysik »

Witam,

Mam radio Kaprys model 6288, generalnie wygląda na to, że działa, prawie działa :). Po włączeniu do zasilania zapala się panel i jak pokręcę gałką na długich to przy pewnej czestotliwość słychać szumy i trzaski, niestety to wszystko. Tu potrzebuje pomocy, nie wiem czy trzeba zamontować antenę (z tyłu jest jakiś kabel który wydaje się, że powinien spełniać te funkcje, ale może się mylę), czy może trzeba je przestroić, a może coś jest uszkodzone?
Jestem zdecydowanie początkujący w temacie i boję się w nim grzebać, żeby czegoś nie uszkodzić.
Załączam zdjęcia w celach poglądowych i proszę o Wasze opinie.

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Kaprys 6288 - pomocy

Post autor: Marcin K. »

Cześć! Oczywiście bez porządnej anteny ani rusz! Wetknij w to gniazdo z tyłu po lewej stronie kawał solidnego druta/kabla/wieszaka :lol: i dopiero spróbuj coś odebrać.
PS. Tam nie ma panelu ale SKALA :!:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
kaprysik
2 posty
2 posty

Post autor: kaprysik »

Racja panelu nie ma :oops:
Wetknąłem dwa druciane wieszaki (bo z cienkiego drutu) i efekt jest taki, że na całej długości skali słyszę buczenie i brzęczenie z różnym natężeniem w zależności od częstotliwości (znacznie głośniej niż bez wieszaka). Optymistycznie zakładając, nadal mam za słaba antenę.
Czy mam tam włożyć kawał miedzianego drutu czy jakąś gotową antenę mogę kupić?
Może jest ktoś z Warszawy kto ewentualnie mógłby obejrzeć to radio?
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tetroda »

Najlepiej kawałek zwykłego, solidnego, miedzianego drutu. Antenę wystaw za okno! Tego radia nie przestroisz, ono nie ma UKF. Na falach długich, w paśmie 1333m powinieneś usłyszeć Warszawę. Na skali z resztą powinna być zaznaczona. Na średnich masz prawo nic nie usłyszeć, na krótkich wieczorem powinno być pełno stacji.
kaprysik pisze:Wetknąłem dwa druciane wieszaki (bo z cienkiego drutu)
Zależy jak. Gniazdko po lewej stronie, to gniazdko anteny. Tam wtykaj antenę. Gniazdko z prawej strony to gniazdko uziemienia. Tam nie wtykaj nic, lub połącz to gniazdko z np. kaloryferem lub uziemieniem w gniazdku. Gniazdka nie mogą być zwarte!
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW

Pozdrawiam!
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

To radio powinno odbierać sporo stacji na kawałku drutu, (nie trzeba otwierać okna :P ) zarówno na falach średnich jak i krótkich, oczywiście wieczorem. 1 program w-wy powinno odbierać bez żadnych problemów. Jeśli nie odbiera, trzeba się z nim pobawić.