Generator Fali Prostokątnej.

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kiepura47-51
250...374 postów
250...374 postów

Generator Fali Prostokątnej.

Post autor: kiepura47-51 »

Witam po wakacjach. Nabyłem generator jak w temacie. Czy lampka SIR85/10 może się tak czerwienić :oops:? Na obydwóch anodach EL81 posiadam 86V, Napięcie zasilania mam niecałe 220V z uwagi na częstotliwość 60Hz.Pozdrawiam Janusz.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Generator Fali Prostokątnej.

Post autor: Thereminator »

A to nie jest przypadkiem stabilitron STR85/10 ?
One chyba świecą w czasie pracy jak neonówki.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

A jaki masz prąd za SIR85/10?

Poszukałem schematu i wynika jasno, że jest to STR85/10. Zmierz prąd za lampą, jeżeli wynosi do 10mA, to wszystko jest w najlepszym porządku.
Ostatnio zmieniony czw, 23 lipca 2009, 00:38 przez KaKa, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
kiepura47-51
250...374 postów
250...374 postów

Zgadza się ,lecz nie widziałem podczas pracy tego stabiliwolta poprzednio. Jeszcze nie sprawdzalem prądu jedynie napięcie.Szukałem odczepu na 110V na transformatorze, lecz ten takich wyprowadzeń nie posiada.
kiepura47-51
250...374 postów
250...374 postów

Witam.Czy częstotliwość sieci może wpływać na pracę generatora?U mnie w sieci jest 60Hz.Są trudności w uzyskaniu stabilnej pracy generatora,oraz jest zniekształcony prostokąt.Dzięki za uwagę i pozdrawiam Janusz.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Częstotliwość w sieci nie powinna mieć wpływu na pracę generatora - w instrukcji obsługi podana została informacja, że generator można zasilać napięciem 220 V (lub 110 V), o częstotliwości 40.. 60 Hz. Na wyjściu generatora powinien występować przebieg prostokątny o wypełnieniu 50 %. Jeżeli współczynnik wypełnienia ma inną wartość (u Ciebie jest ono dużo mniejsze od 50 %) należy dokonać regulacji symetrii potencjometrem oznaczonym na schemacie jako R28.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
kiepura47-51
250...374 postów
250...374 postów

Dziękuję za bardzo pomocną informację.Wyregulowałem symetrię lecz jeszcze pozostała mała szpilka z lewej strony prostokąta.Kolejne pytanie? W jaki prosty sposób obniżyć napięcie sieci zasilającej.Generator pobiera z sieci 110W przy napięciu 220V.U mnie w sieci energetycznej występuje w przybliżeniu 2 x 126V co daje ponad 250V.Potrzebuję obniżyć napięcie powyżej 30V.prądu zmiennego.Dzięki za uwagę i pozdrawiam, Janusz
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

kiepura47-51 pisze:W jaki prosty sposób obniżyć napięcie sieci zasilającej.Generator pobiera z sieci 110W przy napięciu 220V.U mnie w sieci energetycznej występuje w przybliżeniu 2 x 126V
Znajdź transformator o napięciu pierwotnym dostosowanym do sieci energetycznej i wtórnym około 30V. Uzwojenie wtórne połącz z siecią tak aby napięcie na nim odejmowało się od sieci. Powinno wystarczyć trafo o mocy 20..30W.
Tomek
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

By uzyskać prawidłowy przebieg sygnału należy do generatora podłączyć przewód koncentryczny o impedancji falowej 75 omów, obciążony na końcu rezystorem 75 R (tak przynajmniej podano w instrukcji obsługi, którą można pobrać np. ze strony: http://tubedevices.com/alek/gfp70/gfp70.htm ). Gdyby i to nie pomogło, można jeszcze pokombinować z dodaniem kondensatora o niewielkiej pojemności (dobrać ją doświadczalnie), włączając go równolegle z rezystorem obciążającym wyjście generatora.
kiepura47-51 pisze:W jaki prosty sposób obniżyć napięcie sieci zasilającej.Generator pobiera z sieci 110W przy napięciu 220V.U mnie w sieci energetycznej występuje w przybliżeniu 2 x 126V co daje ponad 250V.Potrzebuję obniżyć napięcie powyżej 30V.prądu zmiennego.
Obniżenie napięcia można zrealizować na kilka sposobów. Najprostszym byłoby włączenie w szereg z generatorem odpowiednio dobranego rezystora. Jednak przy takim rozwiązaniu na rezystorze wydzielałaby się moc rzędu kilkunastu watów. Można też przed generatorem włączyć transformator 220 V/ 30 V o mocy kilkunastu watów, łącząc szeregowo uzwojenie pierwotne i wtórne i pobierając napięcie 220 V z powstałego "odczepu".

EDIT: Widzę, że Tomek wyprzedził mnie z tym pomysłem :).

Pozdrawiam,
Romek
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

kiepura47-51 pisze:Dziękuję za bardzo pomocną informację.Wyregulowałem symetrię lecz jeszcze pozostała mała szpilka z lewej strony prostokąta
Najprawdobodniej nalezy najpierw wykalibrowac sonde oscyloskopu, inaczej nie wiesz czy to sygnal twojego generatora jest znieksztalcony. Pod ekranem masz "cycek" z napisem "CAL 1Vp-p", podlaczasz do niego sonde i regulujesz trymerem wbudowanym do sondy ksztalt prostokata.
Aleksander Niemand
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

Romekd pisze:[...] Można też przed generatorem włączyć transformator 220 V/ 30 V o mocy kilkunastu watów, łącząc szeregowo uzwojenie pierwotne i wtórne i pobierając napięcie 220 V z powstałego "odczepu".
EDIT: Widzę, że Tomek wyprzedził mnie z tym pomysłem :).
Niezupełnie. Ty proponujesz zrobienie "autotransformatora" z uzwojeniem na 250V i odczepem na 220V. Ja założylem, że łatwiej będzie potrzebującemu znaleźć transformator na ichnie napięcie sieciowe 250V z wtórnym na 30V.
Czy jesteś pewny, że do pracy "autoransformatorowej" też wystarczy trafo małej mocy? Tak intuicyjnie wydaje mi się, że powinno być na pełną pobieraną moc, czyli 110W.
Tomek
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Przyznaje, że trochę mnie Tomku zaskoczyłeś tym pytaniem :roll: . Chyba będę musiał przeprowadzić mały eksperyment, choć w tej chili sądzę, że i tak prąd płynący do generatora będzie przepływał z sieci przez uzwojenie na którym wystąpi niskie napięcie (30 V). Zaraz to sprawdzę :wink:.

Pozdrawiam,
Romek
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Tomasz Gumny pisze:Tak intuicyjnie wydaje mi się, że powinno być na pełną pobieraną moc, czyli 110W.
Raczej nie. Takie autotransformatorowe połączenie to tak naprawdę zmodyfikowany Twój pomysł - po prostu uzwojenie pierwotne zasilasz nie prosto z sieci, lecz tak samo jak generator - z wyjścia.
traxman

Post autor: traxman »

Jeżeli dobrze pokombinować dobierając trafo, to dla części autotransformatora uzwojeniem może być pierwotne generatora, a "zbijającą" częśc można dołożyć na zewnątrz, ale już o mniejszej mocy, bo tylko policzonej na potrzebny spadek napięcia x płynący po stronie pierwotnej prąd. Nie jest to łatwe bo trzeba wycyrklować z indukcyjnością, ale myślę, że typowe kilkuwatowe trafo np 2x15, 2x12V sprosta tym wymaganiom.
Analogicznie można dobrać dławik lub kondensator redukcyjny pamiętając tylko o prądzie przepływającym.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Przeprowadzone eksperymenty i analiza układu potwierdziła moje wcześniejsze przypuszczenia - by obniżyć napięcie zasilania generatora o 30 V wystarczy zastosować mały transformatorek o mocy 15...20 W. Jednak przy przeprowadzaniu obliczeń trzeba uwzględnić jeden "drobiazg". Normanie dla transformatorów sieciowych wartość napięcia na uzwojeniach wtórnych podawana jest dla ich znamionowego obciążenia, czyli po uwzględnieniu spadków napięcia wynikających z przepływu prądu przez te uzwojenia (bez obciążenia napięcia na uzwojeniach są wyższe). W zastosowaniu transformatora, jakie przedstawiłem wcześniej, na uzwojeniu wtórnym (30 V), wskutek obciążenia układu, wystąpi nie spadek, a wzrost napięcia, gdyż prąd płynący przez to uzwojenie będzie miał odwrotny kierunek. Tak więc do obniżenia napięcia o 30 V należy zastosować transformator, dla którego podana przez producenta wartość napięcia na uzwojeniu wtórnym jest nieco niższa od 30 V (np. 230 V/24 V/20 VA).

Pozdrawiam,
Romek