Moja dzisiejsza zdobycz ma kilka braków, min. brakuje transformatora głośnikowego, założone są jakieś obleśne mosiężne pokrętła, uszkodzone jest jedno gniazdo służące do podłączenia kolumny, na zdjęciach widać wszystkie braki, chciałbym go uruchomić i nadać mu pierwotny wygląd, w dziale Poszukuję/Kupię dałem ogłoszenia dotyczące brakujących tg i gałek, dodatkowo jeśli ktoś by miał na zbyciu takie gniazdko kolumnowe jak to połamane na zdjęciu też bym chętnie je kupił/przygarnął. Gałki, które są założone, teraz założone są na wcisk, macie jakieś metody na łatwe zaciągnięcie takiej gałki bez użycia znacznej siły?, nie chciałbym uszkodzić potencjometrów.
pozdrawiam
tomasz
wszyscy jesteśmy nienormalni, tylko nie wszyscy zdiagnozowani
Czy gałki mają śrubki mocujące? Jeśli tak, to czeka Cię dobieranie się zza panela, a nawet odkręcanie tegoż aby zrobić sobie dojście do śrub. Jeśli nie - lepiej wymienić. Oryginalnych nie będę miał. Jeśli ośki nie są cofnięte za panel i wystają na ok. 7 - 10mm, to poszukaj chickenheadów, ładnie wyglądają.
Co do TGp12-26-666, to bodajże NeoNN miał, nie wiem. Zapytaj go.
DINa głośnikowego będę miał, ale z kupieniem takiego nie powinno być żadnych problemów, więc najpierw poszukaj w okolicy jakiegoś sklepu elektronicznego.
Te gałki są założone na wcisk, udało mi się zdjąć wszystkie oprócz jednej na selektorze, za nic jej nie mogę zdjąć, używałem nawet siły i ani drgnie, podgrzanie też nic nie dało może jakieś pomysły ?
pozdrawiam
tomasz6662 pisze:Te gałki są założone na wcisk, udało mi się zdjąć wszystkie oprócz jednej na selektorze, za nic jej nie mogę zdjąć, używałem nawet siły i ani drgnie, podgrzanie też nic nie dało może jakieś pomysły ?
Spróbuj kilkukrotnie podgrzać i gwałtownie schłodzić polewając gałkę wodą. Ściągaj na gorąco.
1/ o oryginalnych gałkach ZAPOMNIJ - są całkowicie niedostępne...
Chyba, że zechcesz się zabawić w polowaca i zaczniesz wypatrywać na Allegro starych tranzystorowych gramofonów "Tranzyston" - w każdym z nich była jedna gałka "like W-600"
2/ transformatory głośnikowe: dwa lata wstecz kupiłem na Allegro rozparcelowany W600 (bez sieciaka i wyjściowych).
Facet błysnął konceptem i postanowił sprzedać W-600 w kawałkach z nadzieją na większy zysk. Ja miałem dwa trafa TGp-12,5 o niższej impedancji wyjściowej (chyba 8 omów) więc oryginalne były mi niepotrzebne - dokupiłem tylko od niego sieciak wystawiony na innej aukcji.
Gdyby go sprzedał w całości nawet bez lamp wyciagnąłby zań conajmniej 450 - 500zł - a tak ode mnie wziął 200 i został z tymi głośnikowymi w szufladzie.
Spróbuję odszukać nick tego gościa w Komentarzach i być może okaże się, że wciąż ma te trafa
On wystawiał te trafa dobre kilka razy bezsprzedażnie - więc byłyby jak znalazł.
Pozdrawiam, Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Z gałkami już wiem, że beznadzieja, będę musiał coś wymyślić i dobrać zastępczego, problemem jest gałka w gałce, (2 potencjometry na jednej ośce), z transformatorami nie ma już problemu, zamówiłem podobne (tylko lepsze ) u kolegi Kaka (przepraszam ale jak ten nick się odmienia ? Kaki ?). Z oryginalnych TGp12 (15 omowych) został mi jeden i obietnica poprzedniego właściciela, że poszuka drugiego (rzekomo przepalone uzwojenie - co mnie nie dziwi, bezpieczniki były "naprawione" drutem). Na razie z powodu braku transformatorów nie odpaliłem jeszcze tego wzmacniacza więc nie wiem czy nic więcej mu nie dolega (leżał na strychu z 15 lat).
pozdrawiam
tomasz6662 pisze:Na razie z powodu braku transformatorów nie odpaliłem jeszcze tego wzmacniacza więc nie wiem czy nic więcej mu nie dolega (leżał na strychu z 15 lat).
pozdrawiam
No, to po maluchu: odpalasz wpierw jeden kanał, potem przepinasz trafo do drugiego PP i robisz to samo. Wzmacniacz sprawny będzie conajmniej w 95% - to jest porządna robota polskiej a zwłaszcza łódzkiej klasy robotniczej no i elementy takze niezłe - łacznie z elektrolitami (warto je wstępnie podformować).
A potem truth (czyli sru ) po wstawieniu nowych trafek.
Pzdr. i powodzenia, Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/