Następny barbarzyńca ?

Internet to prawdziwa skarbnica lampowej wiedzy. Znalazłeś ciekawą stronę tematyczną? Tutaj możesz przekazać innym informację o jej adresie i zawartości.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

OTLamp

Re: Następny barbarzyńca ?

Post autor: OTLamp »

Ponieważ nikt się nie odniósł do przedstawionych wcześniej cech lampy EL503, to ja się wysilę.

Tomek Janiszewski pisze: To były ostatnie lampy jakie skonstruowano dla sprzętu audio.
Jeszcze nie tak bardzo ostatnie, EL503 powstała w 1965 r. Ostatnie lampy do wzmacniaczy m.cz. wprowadzono jeszcze około 1970 r., np. triodę mocy 8045G dla wzmacniaczy firmy Luxman.

Tomek Janiszewski pisze: te lampy nie zdążyły już wywalczyć sobie takiej renomy, jaką cieszą się wśród audiofili choćby EL34 lub 6L6
No ale potem piszesz, że audiofile stosują tylko triody w układzie SE. Oczywiście można to na siłę podpiąć pod EL34 i 6L6, wszak można je połączyć w triody, ale te lampy były raczej stosowane we wzmacniaczach PP, więc wg Twojej definicji nie mogą się cieszyć renomą wśród audiofili. Zaprzeczasz sam sobie..
Tomek Janiszewski pisze: mała jak na 29-watową lampę moc żarzenia (tylko 1,05A prądu)
Tak jak pisałem, inni producenci podają 1,2A, oraz istnieją i już wtedy istniały lampy o mniejszej mocy żarzenia (i nawet ładniejszym wyglądzie) oferujące lepsze parametry.

Tomek Janiszewski pisze: niezly rozdział prądu między anodę a siatkę ekranującą (ponad 15)
Niezły? Raczej typowy dla lamp mocy. Tylko obejrzyj sobie, jakie szczytowe wartości osiąga Is2 w szczytach wysterowania. Powiesz, że inne lampy tego rodzaju np. E130L, EL36 mają podobnie? Owszem, ale przy 2 razy mniejszym Us2
Tomek Janiszewski pisze: , znaczne nachylenie 23mA/V
Owszem, to może być zaletą, zwłaszcza gdy lampa ma dobrą liniowość, ale to też żadne odkrycie i przełom. Ale OK, uznajmy to za zaletę :)
Tomek Janiszewski pisze: jak równeż fakt że lampa ta została przewidziana do pracy przy równych napięciach anody i siatki drugiej
No właśnie to jest ta modyfikacja w stosunku do lamp od odchylania poziomego, o której wspominałem :)

Co otrzymano? 29 watową kobyłę, której nie można w pełni wykorzystać ze względu na niskie Uamax. Lampę, która przy takiej mocy admisyjnej anody zapewnia parametry zbliżone do tych, jakich dostarcza 10W (12W) EL36.
Awatar użytkownika
Wincenty
125...249 postów
125...249 postów

Re: Następny barbarzyńca? Deja vu

Post autor: Wincenty »

Czytam ten wątek i chyba to jakieś déjà vu!

Jak sądzę, sporej grupie uczestników to forum zastępuje grę w paintball :roll:
A teraz TJ występuje w roli "malowanego ptaka" :oops:
___//--RS--\\___
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Ja wiedzialem, ze tak bedzie :wink:
I mamy jalowa dyskusje.
Tomek Janiszewski pisze:....(dla wiele typów lamp większej mocy, m.in E130L zaleca się przykładowo Ua=300V oraz Ug2=150V co zmusza do budowy podwójnego zasilacza i znacząco utrudnia stosowanie układu "Ultralinear" z uwagi na konieczność stosowania osobnych uzwojeń siatkowych zamiast odczepów w uzwojeniach anodowych).
Tomek Janiszewski pisze: No i co ja widzę? Jak najbardziej podwójne zasilanie: 320V dla anod, 160V dla siatek ekranujących. Czyli potwierdza się to co napisałem.
Trafo z odczepem dla mnie nie jest podwójnym zasilaniem.
W czym moj zasilacz (z zalacznika) jest tak strasznie skomplikowany?
Wincenty pisze: A teraz TJ występuje w roli "malowanego ptaka"
Sam sie o to prosi.
I to wszystko w tym temacie, TJ moze mnie dowoli cytowac odpowadac nie bede, za krotkie jest moje zycie zebym marnowal na tego typu dyskusje.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Ten temat to się jakieś jajca zrobiły. Jeden mądrzejszy od drugiego. Nie macie po 12 lat żeby się przekomarzać, że czyjeś racje są lepsze od racji drugiego. Tymczasem trzeba tępić osobniki pozbawiające urządzenia lampowe duszy (czyt. pol. baniek, lamp elektronowych, ang. tube, niem. rohre) i nie ważne czy to był OTV czy radjo jak to się onegdaj pisało. Sam kiedyś popełniłem zbrodnię rozbierając Stolicę i wpychając tam tranzystory (ale radio z ARW sam zrobiłem na 3xBF194 + wzmacniacz z Tarabana). Szybko jednak naprawiłem ten błąd kupując chassis Stolicy i je remontując jak należy. Ale na Boga, nie wsadzałem tam dodatkowych lamp bo miał to być ORYGINAŁ.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
pawfil
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: pawfil »

Paweł
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Jak tylko w pierwszej linijce postu zobaczyłem słowo "Zalman", to już wiedziałem że nie jest to forum techniki lampowej...
Najlepsze jest "ożywić ten zabytek i umieścić wewnątrz komputer" :) No i nie wiem po kiego Rokitę cytat z oldradio.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
pawfil
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: pawfil »

Ładnie to narazie idzie, zobaczymy co dalej
Ostatnia linijka postu :shock:
Paweł
OTLamp

Nie mogę wytrzymać i muszę gdzieś o tym napisać, głównie ku przestrodze. To największa zakała ludzka, z jaką kiedykolwiek miałem do czynienia: http://www.allegro.pl/show_user_auction ... d=11701288 Wszystkie części od Elektrita Allegro, które ostatnio wystawiał i wystawia, pochodzą z kompletnego i sprawnego odbiornika, który ta kreatura wylicytowała niedawno na mojej aukcji. Transakcja zakończyła się negatywami. Nędzna kreatura bezczelnie próbowała wyłudzić lampy twierdząc (między wulgaryzmami), że ich nie było. Rozebrał to radio na części, a teraz je wystawia, m.in. chassis dokładnie z tymi lampami, z jakimi je wystawiłem, i które zapakowałem. Takim mendom powinno się po prostu obić mordę, bo nic innego tutaj już chyba nie pomoże :(
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

OTLamp pisze:Nie mogę wytrzymać i muszę gdzieś o tym napisać, głównie ku przestrodze. To największa zakała ludzka, z jaką kiedykolwiek miałem do czynienia: http://www.allegro.pl/show_user_auction ... d=11701288 Wszystkie części od Elektrita Allegro, które ostatnio wystawiał i wystawia, pochodzą z kompletnego i sprawnego odbiornika, który ta kreatura wylicytowała niedawno na mojej aukcji. Transakcja zakończyła się negatywami. Nędzna kreatura bezczelnie próbowała wyłudzić lampy twierdząc (między wulgaryzmami), że ich nie było. Rozebrał to radio na części, a teraz je wystawia, m.in. chassis dokładnie z tymi lampami, z jakimi je wystawiłem, i które zapakowałem. Takim mendom powinno się po prostu obić mordę, bo nic innego tutaj już chyba nie pomoże :(
U mnie jest na czarnej liście, właśnie z tego powodu.
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

Poprzednio nazywał się skalar1947. Jakikolwiek kontakt z nim, to strata czasu i nerwów. Kiedyś w regulaminie Allegro była uwaga, że nabyty na aukcji przedmiot może być ponownie odsprzedany po upływie 6 miesięcy. Niestety nigdy nikt tego nie kontrolował.
OTLamp

Znaczną większość przedmiotów które on kupuje, wystawia z powrotem, często nawet ze zdjęciami z aukcji, na której te przedmioty kupił. Tego Belwedera też kupił (chyba za jakieś 300zł). Jak widać kilkakrotnie nie udało się sprzedać za 550zł, więc teraz sprzedaje za 750.

Kontakt z tym człowiekiem wręcz trudno opisać słowami, nieopisywalny bełkot, wybujała wyobraźnia, na początku brał mnie za allegrowicza "ekiwok", nie pamiętał co wylicytował, po zakończeniu aukcji żądał nowych zdjęć, gdyż jego zdaniem te na aukcjach są zawsze zretuszowane, więc nawet ich nie ogląda. Opisów też nie czyta, bo to jego zdaniem same kłamstwa i wszyscy chcą go oszukać. Żądał też wysyłki za pobraniem, gdyż jak twierdził, mieszka na obrzeżach miasta i ma bardzo daleko na pocztę. Mając jego adres, sprawdziłem, jak bardzo ma daleko - 400 metrów!!! Gdy w końcu wpłacił pieniądze, zapakowałem mu to porządnie, zdemontowałem lampy, skalę, gałki, wszystko pozabezpieczałem i jeszcze przez to dopłaciłem 10zł do przesyłki. Wysłałem to z Łodzi i pojechałem do Włocławka. No i zadzwonił, że radio doszło, że rozpakował i że brakuje jednej lampy. Odparłem, że to raczej niemożliwe, jednak uparcie twierdził, ze przeszukał wszystko z żoną i tylko jednej lampy nie ma. Stwierdziłem więc, że może faktycznie tej jednej nie włożyłem do paczki i po powrocie do Łodzi mu wyślę. Po kilkunastu minutach zadzwonił ponownie, że brakuje kolejnej lampy!!! No a teraz wystawia chassis z dokładnie tymi lampami, z którymi ja sprzedałem to radio. Nie mieści mi się w głowie, jak można być tak perfidnym i bezczelnym.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Debil, jełop, cham i czubek. Zaraz do niego napiszę wiadomość dlaczego sprzedaje dobre Allegro na części a nie w całości...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Ale przyznać trzeba że szybki jest.
Napisałem do niego z zapytaniem, a z resztą zobaczcie sami:
JA MAM Z PIĘTNASCIE ELEKTRITOW A LUDZIE NIE MAJA CZĘSCI I PROSZA ZEBY PRZYNAJMNIEJ Z JEDEN ROZEBRAĆ I SPRZEDAĆ JAKO CZESCI .marcin_oizo@wp.pl napisał(a):

Wiadomość od: marcin_oizo (77) star25.gifstar25.gifstar25.gif, wysłana z komputera o numerze IP: xxxxxxxxxx
Strona z przedmiotem: CHASIS RADIA ELEKTRIT ALLEGRO
Treść wiadomości:
Witam! Chciałem się dowiedzieć dlaczego sprzedaje Pan dobrego Elektrita Allegro na części podczas gdy niedawno kupił go Pan całego? Sam osobiście z miłą chęcią kupił bym takiego kompletnego Elektrita bo nie mam w swojej kolekcji...
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
traxman

Post autor: traxman »

Nieco od tematu, zgodnie z przepisami można sprzedać ruchomość posiadaną mniej niż 6 miesięcy, ale nie można z tego czerpać zysku, no i jej wartość nie może przekroczyć 1kPLN. Co w przypadku zakupu i demolki ciężko wyczuć, ale można podciągnąć pod sprzedaż z zyskiem. Elektritów jest mało i każdy zdemolowany to duża strata. Ciekawe jak zareagowałby na to konserwator zabytków, starej budy nie można remontować bez jego pierdnięcia, ciekawe co z ruchomościami. Zresztą proceder rozbiórki jest stały i nie zanosi się na zaprzestanie np. Saby, a nawet nasze poczciwe Bambina itp.
ODPOWIEDZ