Jak podłączyć takie trafo głośnikowe?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Jak podłączyć takie trafo głośnikowe?
Witam!
Po awarii wzmacniacza 2x el84 kupiłem nowy transformator z Allegro z ośmioma oznaczeniami:
A1* E1 +U W.1
A2* E2 +U W.2
wygląda na to że tylko te pogrubione są do lutowania, do obu U+ przylutowano przewód
* - koło tych opisów sa kropki które oznaczają początki uzwojeń.
Wzmacniacz ma następujące przewody do przylutowania - zgrupowane według oryginalnego lutowania.
uzwojenie pierwotne
1. przewód do jednej lampy
2. przewód do bezpiecznika
3. przewód do drugiej lampy
uzwojenie wtórne, kompletami tak jak było w oryginale
1. trzy przewody- głośnik, do wyjścia liniowego, i do preampu(chyba sprzężenie zwrotne?)
2. trzy masy
Po awarii wzmacniacza 2x el84 kupiłem nowy transformator z Allegro z ośmioma oznaczeniami:
A1* E1 +U W.1
A2* E2 +U W.2
wygląda na to że tylko te pogrubione są do lutowania, do obu U+ przylutowano przewód
* - koło tych opisów sa kropki które oznaczają początki uzwojeń.
Wzmacniacz ma następujące przewody do przylutowania - zgrupowane według oryginalnego lutowania.
uzwojenie pierwotne
1. przewód do jednej lampy
2. przewód do bezpiecznika
3. przewód do drugiej lampy
uzwojenie wtórne, kompletami tak jak było w oryginale
1. trzy przewody- głośnik, do wyjścia liniowego, i do preampu(chyba sprzężenie zwrotne?)
2. trzy masy
-
- moderator
Re: Jak podłączyć takie trafo głośnikowe?
Jest to transformator do wzmacniacza przeciwsobnego z odczepami do trybu ultralinear. A1, A2 to należy podłączyć do anody pierwszej i drugiej lampy, E1, E2 do ekranu (siatki drugiej) pierwszej i drugiej lampy. U+ - do napięcia zasilania wzmacniacza. W1 i W2 to dwie końcówki uzwojenia wtórnego, do którego dołącza się głośnik. Nie znam konstrukcji twojego wzmacniacza, ale jeżeli masz sprzężenie zwrotne (ten kabel idący do przedwzmacniacza) wyprowadzone oryginalnie na oddzielnym przewodzie z transformatora to użycie wspólnego z głośnikiem (jak najbardziej poprawne) może zmienić parametry wzmacniacza. Proponuję pokazać wzmacniacz, oryginalny i nowy transformator odpowiedniemu fachowcowi, on będzie wiedział jak go podłączyć i ewentualnie co zmienić w układzie wzmacniacza, aby nowy transformator działał poprawnie.mystic pisze:Witam!
A1* E1 +U W.1
A2* E2 +U W.2
-
- 25...49 postów
Dziękuję za odp, jednak chciałbym jeszcze pomęczyć temat, by nie było tylu niewiadomych.
tu jest schemat mojego wzmacniacza:
http://www.freeinfosociety.com/electron ... eylc15.pdf
to jest stare trafo. a to jest podobne do nowego, ale wyprowadzenia są trochę inne, dokładnie takie jak napisałem w pierwszym poscie. schemat do transformatora? Nie ma, jakbym taki miał to wiedziałbym co robić...
wygląda to tak, z tym że na moim inaczej zrobione są te W - dokładnie tak ułożone jak wypisałem.
Dodano po 3 [godziny] 14 [minuty]:
Wygląda to tak że zwoje są połączone w następujący sposób:
pierwotne: A1-E1-+U => (połączone na zewnątrz) => +U-E2-A2
wtórne: W.1 - W.2
Podłączyłem to następująco:
A1 - jedna lampa
+U - napięcie z bezpiecznika
A2 - druga lampa
W.1 - wyjście głośnikowe, wyjście liniowe, sprzężenie
W.2 - masy
wygląda na to że problem z głowy.
tu jest schemat mojego wzmacniacza:
http://www.freeinfosociety.com/electron ... eylc15.pdf
to jest stare trafo. a to jest podobne do nowego, ale wyprowadzenia są trochę inne, dokładnie takie jak napisałem w pierwszym poscie. schemat do transformatora? Nie ma, jakbym taki miał to wiedziałbym co robić...
wygląda to tak, z tym że na moim inaczej zrobione są te W - dokładnie tak ułożone jak wypisałem.

Dodano po 3 [godziny] 14 [minuty]:
Wygląda to tak że zwoje są połączone w następujący sposób:
pierwotne: A1-E1-+U => (połączone na zewnątrz) => +U-E2-A2
wtórne: W.1 - W.2
Podłączyłem to następująco:
A1 - jedna lampa
+U - napięcie z bezpiecznika
A2 - druga lampa
W.1 - wyjście głośnikowe, wyjście liniowe, sprzężenie
W.2 - masy
wygląda na to że problem z głowy.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 9375...12499 postów
Tylko po co było kupować trafo sekcjonowane hi-fi do gitarowca? Zapewniam cię, że w tym momencie wzmacniacz zagra tak odmiennie, że się zdziwisz.
-
- 25...49 postów
to jest nawijane na zamówienie, ten człowiek chyba wiedział do czego robi trafo. A czemu ma sekcje? Nie mam pojęcia. Czy to nie ma wpływu na np. lepsze przenoszenie pasma?
Poprawa brzmienia jest ogromna. Owszem zdziwiłem się ale pozytywnie. Od razu czuję że wzmacniacz bedzie w stanie zagrać o wiele głośniej. Dlatego że teraz o wiele później wpada w przesterowanie, a jak już wpadnie to jest ono gładkie, milion razy przyjemniejsze dla ucha. Kiedyś nie dało się tego słuchać powyżej 5/10 master volume.
Na starym trafo przester z końcówki brzmiał jak latający trzmiel, a całe te przesterowania nastepowały zdecydowanie za szybko przez co nie można było głośno grać. A 15watt to nie jest dużo, czasem na koncercie trzeba wykorzystać jego faktyczną moc.
Poprawa brzmienia jest ogromna. Owszem zdziwiłem się ale pozytywnie. Od razu czuję że wzmacniacz bedzie w stanie zagrać o wiele głośniej. Dlatego że teraz o wiele później wpada w przesterowanie, a jak już wpadnie to jest ono gładkie, milion razy przyjemniejsze dla ucha. Kiedyś nie dało się tego słuchać powyżej 5/10 master volume.
Na starym trafo przester z końcówki brzmiał jak latający trzmiel, a całe te przesterowania nastepowały zdecydowanie za szybko przez co nie można było głośno grać. A 15watt to nie jest dużo, czasem na koncercie trzeba wykorzystać jego faktyczną moc.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 9375...12499 postów
Gwarantuje ci, że człowiek który to nawijał nie miał pojęcia do czego go nawija, ale ciesze się, że ci się podoba, choć założenie brzmieniowe producenta zostało złamane.
-
- 3125...6249 postów
Wygląda na to, że producent kierował się założeniami ekonomicznymi a nie brzmieniowymi 

http://www.allegro.pl/item686641454_tra ... tomic.html
to nie jest ten sam transformator co ten:
http://www.allegro.pl/item688060416_tra ... _para.html
to nie jest ten sam transformator co ten:
http://www.allegro.pl/item688060416_tra ... _para.html
-
- 6250...9374 posty
Mystic(AbuseArt) jesteś człowiekiem słabej wiary w umiejętności i wiedzę kolegów z triody jeśli musisz jeszcze pytać u konkurencjihttp://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1370823.htmlczy tu się nie mylą..U mnie na starcie masz do tyłu.
-
- 25...49 postów
trochę dramatycznie to zabrzmiało 
prawdą jest że napisałem na elektrodzie, ale chodziło o to, by zaoszczędzić na czasie. Bardzo długo wzmacniacz stał uszkodzony, a gdy już dostałem trafo z nadzieją że założe je szybko niczym wash'n'go, okazało się że mam w pokoju potrzebne rzeczy by go odpalić, a nie wiadomo jak się do tego zabrać.
Zdaję sobie sprawę że doradztwo w sprawie podłączania transformatora nie jest dla Was szczytem marzeń, tak samo jak dla "konkurencji". Zainteresowanie tematem jest małe, do tego wasze forum jest nieduże, kącik lampowy na El nie jest też pod zbytnim ostrzałem.
Tak dla Twojej informacji jestem jeszcze bardziej nielojalny, bowiem wątek swojego wzmacniacza ciągnę na forum freestompboxes.org od połowy kwietnia!!
Czy nie wierzę w Wasze umiejętności? Absolutnie nie mogę się zgodzić. Przeglądałem forum i poziom jest świetny, myślę że nie mam szans na ogarnięcie znajomości tematu porównywalnej do przeciętnego użytkownika. Rada od kol. tszczesn była bardzo fachowa, ale po moim pierwszym poście było już widać że wzmacniacz nie pracuje w takim trybie. Czasem bardzo wysoki poziom dyskwalifikuje szybkie rozwiązanie drobnego problemu - taka już jest natura człowieka. Paradoksalne ale nic w tym złego.
Do ostatecznego rozwiązania problemu z podłączeniem OT doprowadziły mnie heh "przemyślenia" związane z radami otrzymanymi od jednego z userów Triody, z którym pisałem prywatne wiadomości. Tak naprawdę, mimo że nie mam żadnej wiedzy elektronicznej, sam wlutowałem transformator dzięki rysunkom starych połączeń i miernikowi. Jednak absolutnie nie byłoby to możliwe bez tej wymiany maili. Nad wzmacniaczem spędziłem później całą noc, dwa razy dostając prądem i niszcząc nową ecc83s JJ. A wszystko dlatego że coś nie łączyło w jednym z gniazd które odcinało sygnał od kolumny... A połączenia zrobiłem dobre za pierwszym razem
Pozdrawiam

prawdą jest że napisałem na elektrodzie, ale chodziło o to, by zaoszczędzić na czasie. Bardzo długo wzmacniacz stał uszkodzony, a gdy już dostałem trafo z nadzieją że założe je szybko niczym wash'n'go, okazało się że mam w pokoju potrzebne rzeczy by go odpalić, a nie wiadomo jak się do tego zabrać.
Zdaję sobie sprawę że doradztwo w sprawie podłączania transformatora nie jest dla Was szczytem marzeń, tak samo jak dla "konkurencji". Zainteresowanie tematem jest małe, do tego wasze forum jest nieduże, kącik lampowy na El nie jest też pod zbytnim ostrzałem.
Tak dla Twojej informacji jestem jeszcze bardziej nielojalny, bowiem wątek swojego wzmacniacza ciągnę na forum freestompboxes.org od połowy kwietnia!!

Czy nie wierzę w Wasze umiejętności? Absolutnie nie mogę się zgodzić. Przeglądałem forum i poziom jest świetny, myślę że nie mam szans na ogarnięcie znajomości tematu porównywalnej do przeciętnego użytkownika. Rada od kol. tszczesn była bardzo fachowa, ale po moim pierwszym poście było już widać że wzmacniacz nie pracuje w takim trybie. Czasem bardzo wysoki poziom dyskwalifikuje szybkie rozwiązanie drobnego problemu - taka już jest natura człowieka. Paradoksalne ale nic w tym złego.
Do ostatecznego rozwiązania problemu z podłączeniem OT doprowadziły mnie heh "przemyślenia" związane z radami otrzymanymi od jednego z userów Triody, z którym pisałem prywatne wiadomości. Tak naprawdę, mimo że nie mam żadnej wiedzy elektronicznej, sam wlutowałem transformator dzięki rysunkom starych połączeń i miernikowi. Jednak absolutnie nie byłoby to możliwe bez tej wymiany maili. Nad wzmacniaczem spędziłem później całą noc, dwa razy dostając prądem i niszcząc nową ecc83s JJ. A wszystko dlatego że coś nie łączyło w jednym z gniazd które odcinało sygnał od kolumny... A połączenia zrobiłem dobre za pierwszym razem

Pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
Witam !
Dobrze, że Cię tak słabo kopło, że jeszcze dychasz !
Mówiłem, jedna ręca w kieszeni !
Może ten wzmak od początku był spsuty, że nie można było na nim głośno grać, znam te efekty z dzieciństwa:
charczenie przy położeniu potka na 12-stej.
Nie chodzi mi o fuzz, tylko o zniekształcenia nieliniowe niechciane.
A co do zapytań u konkurencji... no cóż są ludzie, którzy zawsze muszą się upewnić w kilku źródłach.
Albo pierwsze ich pytanie, to o gwarancję.
Nie dołujmy ich za to, oni po prostu tacy są.
pzdr
PS: teraz jestem trochę zdziwiony, że UL gra głośniej niż prosty, powinno być vice wersa, ponieważ UL to ujemne sprzężenie zwrotne,
a więc zabiera część mocy z powrotem. To utwierdza mnie w przekonaniu, że cóś było nie tak od początku...
Dobrze, że Cię tak słabo kopło, że jeszcze dychasz !
Mówiłem, jedna ręca w kieszeni !
Może ten wzmak od początku był spsuty, że nie można było na nim głośno grać, znam te efekty z dzieciństwa:
charczenie przy położeniu potka na 12-stej.
Nie chodzi mi o fuzz, tylko o zniekształcenia nieliniowe niechciane.
A co do zapytań u konkurencji... no cóż są ludzie, którzy zawsze muszą się upewnić w kilku źródłach.
Albo pierwsze ich pytanie, to o gwarancję.
Nie dołujmy ich za to, oni po prostu tacy są.
pzdr
PS: teraz jestem trochę zdziwiony, że UL gra głośniej niż prosty, powinno być vice wersa, ponieważ UL to ujemne sprzężenie zwrotne,
a więc zabiera część mocy z powrotem. To utwierdza mnie w przekonaniu, że cóś było nie tak od początku...
-
- 9375...12499 postów
Ale on nie podłączył odczepów UL bo i po co...
-
- 25...49 postów
chyba dobrze zrobiłem ???????painlust pisze:Ale on nie podłączył odczepów UL bo i po co...
-
- 9375...12499 postów
A co miałeś w tym układzie gdzie podłączyć odczepy UL? Zastanów się...
-
- 25...49 postów
zdecydowanie nie
tylko Twoja wypowiedź mogła być w ironicznym tonie więc wolałem się upewnić.