PCB - Próba stworzenia

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Re: PCB - Próba stworzenia

Post autor: Turgon »

Po solidnym przemyśleniu postanowiłem uprościć projekt i ograniczyć się do samego przedwzmacniacza w obudowie 1U. Z tego powodu chciałbym odświeżyć ten temat. Postanowiłem także zmodyfikować delikatnie schemat. Jak na razie nie biorę pod uwagę wyjść, których niestety nie jestem w stanie samodzielnie zaprojektować (tak dokładniej to chodzi mi o liniowe z normalizacją do odp. poziomu sygnału), ale postaram się gdzieś znaleźć odpowiedni schemat. W załącznikach jest cały projekt i wstępny projekt płytki zasilacza (wzory elementów pochodzą z biblioteki od kolegi Marvela, za którą mu serdecznie dziękuje). Prosiłbym o wszelką krytykę i też stwierdzenie czy szczególnie zasilacz (który oparłem na poradach do projektu zasilacza do efektów Marvela udzielonych przez kolegę Traxman'a i nocie katalogowej stabilizatora) zadziała?

P.S.
Przepraszam za jakość rysunków - niestety jestem bardzo staroświecki i wolę ołówek oraz kartkę papieru niż komputer.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

daj rezystor albo kondensator (nawet lepiej dla kanału czystego ponoć) na wejściu, podawanie sygnału bezpośrednio na siatkę jest takie jakieś nietechniczne. Na czym wzorowałeś ten przester ? Wygląda jak soldano hot rod 50 plus, w sumie bardzo podobny do slo, może spróbujesz przerobić płytkę od slo ? w sumie nie będzie tak dużo roboty, płytkę zasilacza też brałbym od slo bo jest już sprawdzona id ziała dobrze, gdzieś po necie krąży wersja z "normalnymi" kondensatorami (nie osiowymi) jak znajdę to Ci podeślę,

jeśli weżniesz się za przerabianie płytki slo to po prostu cleana wstawisz w miejsce tamtego clean/crunch, dodasz jeden przekaźnik i dodasz korektor
pozdrawiam,
Paweł
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

To jest właśnie o dziwo Mesa/Boogie DR kanał czerwony na sterydach (tzn. dwa gejny ;) )
Choć schemacik Soldana też przeglądałem :)

P.S.
Poprawiłem trochę korekcje po kondensatorze odsprzęgającym - teraz jest jak w Mesie dokładnie.
Awatar użytkownika
SOVTEK
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: SOVTEK »

Wybaczcie że podczepię się pod temat. Nie chce po prostu zakładać nowego. Ostatnio tez bawilem sie w projektowanie płytki w EAGLE. W załącznik jest to co "stworzyłem" Jeśli możecie powiedzcie co jeszcze mozna zmienić i co jest według was nie tak. Dodam że jest to część zasilacza, reszta jest na płytce przedwzmacniacza.
Pozdrawiam
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Ścieżka idąca od X1 do anody D3 i katody D4 - dlaczego tak blisko anody D2 i katody D1? Przecież masz bardzo dużo miejsca między wyprowadzeniami diód.
Ścieżka masy idąca dość blisko wyprowadzenia + C2, a nie musi, można ją odsunąć.
Ścieżki idące od C3 do rezystorów - mogą być bardziej oddalone, również masz miejsce.

Nie wiem dlaczego pogrubiłeś tak dziwnie ścieżki prostokątami. Jak dla mnie to ani to ładne ani funkcjonalne. Ścieżkom można po prostu zwiększyć szerokość jeśli to konieczne i to bez uciekania się do takich rozwiązań. Poza tym pozbył bym się tych ostrych narożników, które dzięki tym prostokątom ci się pojawiły. Wysokie napięcia "lubią" takie czubki.

Domyślam się że pe-erki służą do regulacji biasu górnej i dolnej lampy (lamp?) jednak w takiej sytuacji brakuje połączenia między minusem C6 i wyprowadzeniami bieżni potencjometrów (tymi, które nie są podłączone do masy a połączone ze sobą.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Awatar użytkownika
SOVTEK
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: SOVTEK »

Nieco popoprawiałem. Myślę że kolega który założył ten temat się nie gniewa :D
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

No cóż ;) Moja prośba przeszła bez echa, to może chociaż twoja zostanie zauważona :)
traxman

Post autor: traxman »

A co jest do oceniania w Twoim projekcie jak wszystkie ścieżki są domyślnej szerokości, a elementy pewnie nie mają nic wspólnego z rzeczywistymi. Po odrobinie poszukiwań można natrafić na płytkę zasilacza zrobioną przez Marcina S. i Wzorować się na niej, nie trzeba będzie za każdym razem kombinować.
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

traxman, rozumiem. Chciałem się upewnić tylko czy idę w dobrą stronę. Jednakże teraz zmajstrowałem następujący projekt...
traxman

Nadaj jakieś oznaczenia, inaczej ciężko jest opisywać. Złącze u góry w środku - jak wkręcisz do niego przewody, będziesz dźwigał kondensator? Za małe pady, może za małe otwory, dalej zbyt cieńkie ścieżki, spokojne mogą być grubsze, brak otworów mocujących zarówno płytkę jak i ciężkie elementy, duży kondensator nie utrzyma się zbyt długo na własnych nóżkach, przy tak niewielkich padach lutowniczych. Stabilizatory nie potrzebują radiatorów? Masy chyba żarzenia nie łączyłbym przy pierwszym kondensatorze filtru anodowego, a bezpośrednio przy zacisku wyjściowym.
Czy naprawdę przewody musisz doprowadzać z różnych stron płytki - nie odwrócisz jej gdy będziesz chciał coś pomierzyć.
Czytałeś post o którym wspominałem wcześniej?
(NIE/NIE - właściwe podkreślić :? )
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Co do oznaczeń to już się robi, tylko muszę znaleźć odpowiednią opcję :) A tamtego postu nie mogłem znaleźć...
Co do przewidzenia miejsc mocowań pracuje nad tym, ale mam jedno pytanie co rozumiesz przez mocowanie kondensatorów?
Ścieżki i pady powiększe - co do otworów nie ma co się martwić, bo i tak dokładnie weryfikuje wszystko przy wierceniu, więc zawsze otwór można powiększyć jakby się okazało, że jest zbyt mały.
Co do stabilizatorów szczerze powiem nie wiem... Myślę, że tutaj nie będzie zbyt dużych prądów, aby był wymagany radiator, choć mogę się mylić, postaram się je umieścić na jednej "ścianie".

Co do wyprowadzeń, też postaram się przerobić płytkę.
traxman

viewtopic.php?f=18&t=13093&start=0&st=0&sk=t&sd=a
Większe elementy mają swoją masę, której mogą nie utrzymać pady lutownicze, szczególnie gdy sprzęt jest przenoszony i wytrząsany. Dla odciążenie stosuje się dodatkowe mocowania mechaniczne, np. opaska elektryczna samozaciskająca, klej montażowy itp. Przy stosowaniu opaski musisz mieć otwory w płytce przez które ją przeciągniesz.
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Kondensatory zamocuje na kleju montażowym. Otworów montażowych nie zamieściłem ze względu na to iż jeszcze nie znalazłem odpowiedniej opcji do tworzenia dziur i żądanej średnicy :) Temat przyznam nie przeczytałem cały, ale nadal go czytam.
traxman

Za długa ścieżka masy prostownika anodowego, można poukładać inaczej, w skrajnym wypadku nigdy nie pozbędziesz się bzyczenia we wzmacniaczu. Przy stabilizatorach - mało miejsca na przykręceniu śrub mocujących, te złącze po przykręceniu płytki do radiatora będzie umożliwiało wyprowadzenie przewodów?
Clipboard03.gif
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Rozumiem. Wprowadziłem poprawki w postaci pozbycia się stabilizacji z płytki (będzie stabilizowane tylko i wyłącznie żarzenie pierwszego stopnia) i przerobiłem płytkę na taką: