Przestrojenie radia DMT-305 SOBÓTKA
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Przestrojenie radia DMT-305 SOBÓTKA
Witam.
Jutro jadę po odbiór radyjka "Sobótka", które będę chciał przestroić. Niestety nie wiem, w jaki sposób. Bardzo proszę mi wytłumaczyć możliwie prostym językiem, jak przestroić Sobótkę. Będę wdzięczny.
Szukałem na Google i nic nie znalazłem.
Pozdrawiam.
Jutro jadę po odbiór radyjka "Sobótka", które będę chciał przestroić. Niestety nie wiem, w jaki sposób. Bardzo proszę mi wytłumaczyć możliwie prostym językiem, jak przestroić Sobótkę. Będę wdzięczny.
Szukałem na Google i nic nie znalazłem.
Pozdrawiam.

-
- 625...1249 postów
Re: Przestrojenie radia DMT-305 SOBÓTKA
To trochę źle szukałeś. Sobótka jest podobna do Jubilata i przestrojenie głowicy jest takie samo. http://radio.elektroda.net/
-
- 6250...9374 posty
Przestrojenie KAŻDEGO radia ze strojeniem pojemnościowym polega na zmniejszeniu (około połowę a nawet więcej) pojemności wpiętych równolegle do cewek obwodu wejściowego i oscylatora. Warto też o połowę zmniejszyć o połowę kondensator filtru wejściowego (na samym początku głowicy, równolegle do cewki antenowej).
Opis przestrojenia jest dostępny w internecie (jeśli nie ogólnie to na elektrodzie znajdziesz na 10000%). Jak kolega wspomniał to coś na kształt Jubilata, Śnieżnika, Adama, Ślęży, Dominika i innych podobnych produkowanych w tamtym okresie z podobną głowicą UKF. Przestrojenie proste i daje dobry efekt. Ale czy nie szkoda przerabiać powoli już historycznego odbiornika?
Opis przestrojenia jest dostępny w internecie (jeśli nie ogólnie to na elektrodzie znajdziesz na 10000%). Jak kolega wspomniał to coś na kształt Jubilata, Śnieżnika, Adama, Ślęży, Dominika i innych podobnych produkowanych w tamtym okresie z podobną głowicą UKF. Przestrojenie proste i daje dobry efekt. Ale czy nie szkoda przerabiać powoli już historycznego odbiornika?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 25...49 postów
Czyli ten opis jest dobry?k24 pisze:To trochę źle szukałeś. Sobótka jest podobna do Jubilata i przestrojenie głowicy jest takie samo. http://radio.elektroda.net/
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=28759
Nie chcę nic popsuć.

-
- 625...1249 postów
Warto, jeżeli umiemy to zrobić pewnie oraz ze znajomością rzeczy, teorii i praktyki. Jeżeli kochamy stare tranzystorowce, to warto po prostu cały tor AM/FM zestroić wg serwisówki, a potem przerobić głowicę.marcin_oizo pisze:Ale czy nie szkoda przerabiać powoli już historycznego odbiornika?
Natomiast nie warto w przypadku lampowców. Co najwyżej dobry, nieinwazyjny konwerter. Ale o tym już dyskutowaliśmy nie raz.
Tak przy okazji: czy ktoś wie skąd się bierze charakterystyczne szeleszczenie tranzystorowych odbiorników stołowych Unitry z głowicą agregatową podczas dostrajania do silnej stacji? Jakieś upływy w agregacie, czy co? Składowa stała? Bez sygnału tego efektu nie ma.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 3125...6249 postów
Też warto, z tym tylko że znajomość rzeczy musi być nieporównanie większa niż w przypadku odbiorników tranzystorowych.kaem pisze:Warto, jeżeli umiemy to zrobić pewnie oraz ze znajomością rzeczy, teorii i praktyki. Jeżeli kochamy stare tranzystorowce, to warto po prostu cały tor AM/FM zestroić wg serwisówki, a potem przerobić głowicę.
Natomiast nie warto w przypadku lampowców.
A już zwłaszcza na plastikowym UL1042/SO42P. Fuj!Co najwyżej dobry, nieinwazyjny konwerter.

Tomek Janiszewski
Ostatnio zmieniony wt, 7 lipca 2009, 09:07 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 3125...6249 postów
Szkoda to by było przestrajać nie tak jak to opisywałeś, lecz poprzez wstawienie nowej glowicy UKF ze strojeniem diodowym i programatorem, a może jeszcze z syntezą i cyfrową pamięcią stacji. Stary UKF "rozstroił" się po stronie nadawczejmarcin_oizo pisze:Ale czy nie szkoda przerabiać powoli już historycznego odbiornika?

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
-
- 6250...9374 posty
Źle się wyraziłem, zapomniałem o konwerterach
W Belwederze pewnie był też próbował zapodać konwerter fonii (ale w tych czasach) ale jakbym żył dawniej to pewnie bym przestroił "po chamsku". Ale dość, ta dyskusja do niczego nie prowadzi.
Kolego autorze tematu, tak, możesz w ten sposób przestroić Sobótkę, tylko nie kręć czym popadnie bo niczego nie odbierzesz. W najgorszym przypadku kręci się w takich radiach trzema cewkami i dwoma trymerami (jeśli są).

W Belwederze pewnie był też próbował zapodać konwerter fonii (ale w tych czasach) ale jakbym żył dawniej to pewnie bym przestroił "po chamsku". Ale dość, ta dyskusja do niczego nie prowadzi.
Kolego autorze tematu, tak, możesz w ten sposób przestroić Sobótkę, tylko nie kręć czym popadnie bo niczego nie odbierzesz. W najgorszym przypadku kręci się w takich radiach trzema cewkami i dwoma trymerami (jeśli są).
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 3125...6249 postów
W tych radiach można usunąć rdzenie ferrytowe wraz z karkasami od cewek obwodów wejściowych i heterodyny UKF. Po tym zabiegu odbiorniki działają bez zarzutu. Aby ułatwić strojenie można podłączyć woltomierz do detektora stosunku.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 25...49 postów
Mam problem z Sobótką...
Na dodatkowym wejściu pierdzi już przy małych głośnościach, a na radiu w ogóle się nie odzywa (na DŁ powinno być PR1, a nie ma...). Proszę pomóc mi uruchomić Sobótkę...
Na dodatkowym wejściu pierdzi już przy małych głośnościach, a na radiu w ogóle się nie odzywa (na DŁ powinno być PR1, a nie ma...). Proszę pomóc mi uruchomić Sobótkę...

-
- 625...1249 postów
1-zobaczyć tzw. "elektrolity" -spisać je i pokazac tutaj .Wymienić najpierw te grubsze , n.p.: 1500uF /25V .
W ten sposób trafi się na takie które już wyschły i straciły pojemność.
Jak zniknie ten efekt "pierdz..." -to nastąpi c.d.
-
- 3125...6249 postów
Potrafiłbyś zrobic taki konwerter na lampach np. EF80 (w żadnym wypadku EF183 czy PCF801, takie rzeczy to conajwyżej w Ametyście) i to bez użycia filtrow piezoceramicznych, a na koniec zmieścić go w Belwederze tak aby nie szło się domyslić że to doklejka?marcin_oizo pisze:W Belwederze pewnie był też próbował zapodać konwerter fonii (ale w tych czasach)
Zatem chyba pozostaniemy przy swoich zdaniach, bo ja bez wahania przestroiłbym tor fonii jak to piszesz "po chamsku", rzecz jasna w miarę możliwości używając zgodnych z ówczesną epoką kondensatorów KSF czy KCR, żadnych tam płytkowych do druku o SMD już nie mówiąc), a jak bym miał pewność że potrafię to zrobić a przynajmniej niczego nie popsuć - to i pułapki w torze p.cz wizji przestroił. Nie potrafię zrozumieć dlaczego odbiornik działający kiepsko lub wcale miałby być lepszy od działającego, z samej tylko racji że nie był "grzebany". A dołożenie telewizorowi czy radioodbiornikowi konwertera (a już zwłaszcza na elementach których w czasach świetności telewizora nie było) uważałbym za grzebanie bardzo brutalne.ale jakbym żył dawniej to pewnie bym przestroił "po chamsku". Ale dość, ta dyskusja do niczego nie prowadzi.
Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
-
- 3125...6249 postów
W żadnym wypadku nie zaczynać od wymiany elementów "w ciemno"! Najbardziej prawdopodobnym rezultatem takiej procedury będzie uszkodzona płytka drukowana.KaW pisze:1-zobaczyć tzw. "elektrolity" -spisać je i pokazac tutaj .Wymienić najpierw te grubsze , n.p.: 1500uF /25V .
Skoro pierdzi sam wzmacniacz m.cz - to należy na wstępie skoncentorować się na nim. Sprawdzić punkty pracy tranzystorów, poczynając od sprawdzenia równości napięć na ACetkach stopnia końcowego. Niestety podejrzewam że to one mogły ulec uszkodzeniu, a zdobycie nowych (takich samych lub podobnych, np AC187K/188K, AC178/179, AC153K/176K, kuriozalnym przypadkiem byłaby para petopodobnych "nocników" ГT402/404) łatwe nie będzie. W razie gdyby któryś z nich okazał się uszkodzony - w rezerwie jest jeszcze krzemowa (niestety wymagaloby to zmian w obwodzie polaryzacji baz) para komplementarna BC211/313 (plastikami w rodzaju BD135/136 zabytkowego radia bym nie zaśmiecał).
Tomek Janiszewski
-
- 625...1249 postów
Kolega który tylko rozróżnia radio po nazwie -przeanalizuje punkty pracy ...Nie zakładam ,zadnych innych usterek -poza utrata pojemnośći elektrolitów -tam się nie ma co psuć.
Zasada główna to najpierw zasilanie sprawne.A jak będzie sprawne to dopiero jakięś punkty -choć te odbiorniki
raczej nie mają słabych punktów.Dostałem taki od jakiejś starszej Pani ...
Zasada główna to najpierw zasilanie sprawne.A jak będzie sprawne to dopiero jakięś punkty -choć te odbiorniki
raczej nie mają słabych punktów.Dostałem taki od jakiejś starszej Pani ...
-
- 3125...6249 postów
Proponuję sprawdzić rezystory w wzmacniaczu m. cz. Pod wpływem wilgoci korodują ich końcówki, co daje przerwę.
Ratujmy stare tranzystory!