Przełączanie 3 i więcej kanałów

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Przełączanie 3 i więcej kanałów

Post autor: Wicker »

daj 2 gniazda jack dla footswitcha i wyjście od przełącznika też wyprowadzenia na 2 jacki, sterowane wszystko analogowe na przekaźnikach, proste i przyjemne
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
METALOWIEC
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: METALOWIEC »

Witam kolegów. Ja kiedyś wymyliłem coś takiego, jak w załączniku. Nie wiem, czy działa, bo nie testowałem. Natomiast analizując stany logiczne, jakie miałyby tam występować nie natknąłem się na błąd. Rozwiązanie niby nie jest jakieś wyrafinowane i wymaga kilku "drutów" do podłączenia deptanego. W zasadzie tyle, ile mamy kanałów razy dwa i plus masa. Ale można zaprzęgnąć do transmisji engoder i dekoder kodu BCD. Wówczas na sześciu żyłach (GND, V+, D1..D4) mielibyśmy możliwość sterowania szesnastoma funkcjami. Wadą byłoby to, że trzebaby trochę pokombinować, aby dało się tak zrobić, że przełączając kanał na wzmacniaczu automatycznie stan na deptanym sie aktualizuje.
Załączniki
switching.GIF
switching.GIF (4.34 KiB) Przejrzano 603 razy
Pozdrawiam, Jarek ;)
zibisound
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: zibisound »

Witam. Zajmuję się sprzętem gitarowym i mam na warsztacie head Soldano Triple Giant. Ma on 3 oddzielne kanały i jest problem z footswitchem. Po analizie układów, stwierdziłem, że nie da się tego zrobić na samych przekaznikach i znalazłem układ ze wzmaka Randall
Układ jest firmy Aiken i ma konfigurację cyfrową. Składa się z dwóch scalaków i ma 3 kanały. Mam zamiar go zmontować i sprawdzić.
Jezeli będzie działał dobrze to zamieszczę opis na forum.Jeżeli ktoś z kolegów robił podobny układ to niech napisze, jak działa. Pozdrawiam- Zygmunt.
tosca
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: tosca »

Mam nieodparte wrażenie, że Triple Giant to był 3-kanałowy preamp f-my Bogner. Soldano w swoim dorobku czegoś o tej nazwie IMHO nie miał. A sterowanie "analogowe" tym TG może być b. proste.
zibisound
50...74 posty
50...74 posty

Witam. Ten preamp ma oznaczenie "Soldano X-88 R i ściągnąlem go z sieci.Przełączanie kanałów w oryginale wykonane jest przy pomocy
przekazników i LDR-ów. LDRy są dość drogie i trudno dostępne, dlatego szukam prostszego układu. Przełączanie kanałów w układzie
oryginalnym jest zrealizowane na przełączniku 3-pozycyjnym i podaje on zasilanie na bramki tranzystorów wykonawczych typu mosfet.
Jak wiadomo, muzyk ma pod nogą footswitch i przełącza kanały w/g potrzeby. Typowe przełączniki są dwustanowe i układ cyfrowy w takim przypadku powinien zadziałać. Jak uruchomię i sprawdzę działanie tego układu firmy Aiken to napiszę na forum, jakie uzyskałem efekty, bo
sucha, teoretyczna dyskusja niewiele daje a koledzy chcieliby konkretów. Dodam też, że kanał "clean" w tym preampie działa lepiej, niż typowy układ Marshall/Fender i brzmienie jest bardziej dynamiczne.Jest on zbudowany na 3 triodach.Pozdrawiam- Zygmunt.
zibisound
50...74 posty
50...74 posty

Witam Uruchomiłem ten cyfrowy układ przełaczania 3 kanałów i działa ok. Trzeba było zmodyfikować układ wykonawczy, bo był na mosfetach, które padały po wlutowaniu. Zastosowałem tranzystory BC 550 C i rezystory w bazach 100 kom. Diody są sterowane przez styki
przekazników a pozostałe styki przełączają kanały. Do footswitcha potrzeba niestabilnych przełączników. Schemat układu znajduje się pod
adresem w googlach:Aiken Amplification 3-channel footswitch controller i trzeba otworzyć temat "preamp".Zastosowałem przekazniki polaryzowane Takamisawa A5W. Próbowałem zaprojektować układ na przekaznikach, ale wyszła spora kombinacja a cyfrowy ma dwa scalaki
CD4044 i CD4081.Układ został zmontowany na płytce uniwersalnej. Jeżeli będą pytania to proszę pisać. Pozdrawiam- Zygmunt.
Awatar użytkownika
METALOWIEC
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: METALOWIEC »

Genialne - proste i funkcjonalne :)
Pozdrawiam, Jarek ;)
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Kilku rzeczy nie mogę skumać w tym układzie zaproponowanym przez zibisound:
1. Dlaczego żarzenie jest symetryzowane nie względem masy a względem około 40V uzyskiwanego w "filament reference supply"?
2. Dlaczego układ przełączania wisi w powietrzu i nie powinien być podłączany do masy (sygnałowej czy żadnej)? "All voltages for switching circuits are specified relative to their floating ground. This floating ground should NOT be connected to the signal ground." Jedyny powód jaki mi się nasuwa to punkt 1 - symetryzacja żarzenia z +40V. Ale czy to jedyny powód - o jedno uzwojenie mniej na trafie zasilającym?
3. Po co są przekaźniki LS1-LS3? Jak dla mnie to one podają 5V na LEDY (jeden LED na panelu wskazujący który kanał pracuje a reszta to ledy z LDRów). Nie można było olać przekaźnik i LEDY wpiąć katodami w dren tranzystora, który steruje przekaźnikiem? Dla mnie to jakiś dziwoląg. A tak swoją drogą to nie możnaby wrzucić tuch przekaźników od razu w tor audio i pozbyć się tych LDRów? VTL5C1 kosztuje w TME 19,9 * 5 sztuk + przesyłka :? .

A tak swoją drogą to ktoś słuchał tego preampu? Jak to brzmi?
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

sppp pisze: 1. Dlaczego żarzenie jest symetryzowane nie względem masy a względem około 40V uzyskiwanego w "filament reference supply"?
Żeby zablokować diodę grzejnik-katoda i ograniczyć przenikanie przydźwięku z grzejników do obwodu sygnałowego. Temat wałkowany ze 100 razy na forum.
2. Dlaczego układ przełączania wisi w powietrzu i nie powinien być podłączany do masy (sygnałowej czy żadnej)? "All voltages for switching circuits are specified
relative to their floating ground. This floating ground should NOT be connected to the signal ground." Jedyny powód jaki mi się nasuwa to punkt 1 - symetryzacja żarzenia z +40V. Ale czy to jedyny powód - o jedno uzwojenie mniej na trafie zasilającym?
Zapewne dlatego, żeby szpile indukujące się w uzwojeniu przekaźnika przy przełączaniu a także śmieci zbierane przez nie nie właziły do sygnału przez masę.
zibisound
50...74 posty
50...74 posty

Witam. Układ jest zmodyfikowany, o czym pisałem w poprzednim poście. Ponieważ żarzenie 2 pierwszych lamp preampa jest prądem stałym i jest symetryzowane to uważałem, że lepiej będzie zasilać układ z oddzielnego zasilacza, który zasila pogłos cyfrowy. Przełączajace
układy cyfrowe powinny być zasilane napięciem stabilizowanym i dobrze odfiltrowanym oraz scalaki powinny mieć blokowane napięcie zasilania kondensatorami ok 10 nF- Mkt. Układ działa i po włączeniu zasilania wzmaka, zapalały się dwie diody: zielona i pomarańczowa a powinna tylko zielona. Pomogło zablokowanie wejścia przełącznika kanału "lead", kondensatorem 6,8 nF. Jak uporam się z całym preampem, a jest parę problemów to zamieszczę kompletny układ przełącznika na forum . Pozdrawiam- Zygmunt.
ODPOWIEDZ