Cygnus T401A - Tranzystorowy, ale...

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Cygnus T401A - Tranzystorowy, ale...

Post autor: Tomek Janiszewski »

Lamdeck pisze:Podchodzę do okienka i mówię do kolesia, że chcę "BUT11A, 2 sztuki". On wyklepał na komputerze i stwierdził że nie ma. Mówię, żeby zamówił. Ten pomyślał, poklepał w klawiaturę i stwierdził "Ja mogę panu zamówić, ale nie wiem, czy przyjdzie".
Widzę że naputałem Ci od pyty kłopotu :( Oznaczenie wziąłem dosłownie z sufitu, bowiem pamiętałem że takie m.in tranzystory bywały stosowane w świetlówkach kompaktowych. Skąd miałem wiezieć że mocno się już przeżyły? Na przyszłość w podobnych wypadkach prosi się o katalog i szuka wśród elementów tych które są - wyrobu o parametrach takich samych lub lepszych, w tym konkretnym przypadku mógłby mieć też parametry nieco gorsze, bo i tak na glowę bije BD127. Praktycznie rzecz biorąc móglby to być prawie każdy BU, BUR, BUS, BUT, BUX, BUZ czy coś takiego, o amerykańskich 2N-ach czy japońskich 2SD już nie mówiąc. Ale najważniejsze że skończyło się dobrze.

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
Awatar użytkownika
Lamdeck
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Lamdeck »

Tomek Janiszewski pisze:
Lamdeck pisze:Podchodzę do okienka i mówię do kolesia, że chcę "BUT11A, 2 sztuki". On wyklepał na komputerze i stwierdził że nie ma. Mówię, żeby zamówił. Ten pomyślał, poklepał w klawiaturę i stwierdził "Ja mogę panu zamówić, ale nie wiem, czy przyjdzie".
Widzę że naputałem Ci od pyty kłopotu :( Oznaczenie wziąłem dosłownie z sufitu, bowiem pamiętałem że takie m.in tranzystory bywały stosowane w świetlówkach kompaktowych. Skąd miałem wiezieć że mocno się już przeżyły? Na przyszłość w podobnych wypadkach prosi się o katalog i szuka wśród elementów tych które są - wyrobu o parametrach takich samych lub lepszych, w tym konkretnym przypadku mógłby mieć też parametry nieco gorsze, bo i tak na glowę bije BD127. Praktycznie rzecz biorąc móglby to być prawie każdy BU, BUR, BUS, BUT, BUX, BUZ czy coś takiego, o amerykańskich 2N-ach czy japońskich 2SD już nie mówiąc. Ale najważniejsze że skończyło się dobrze.

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
Spoko, ten sklep potrzebował czterech miesięcy, żeby sprowadzić potencjometr 2x47kB. Nie mówiąc o tym, że musiałem zadzwonić do ich kierownika, bo inaczej jeszcze dłużej bym czekał na ten potencjometr. Mogłem wprawdzie zamówić w internecie, ale stare w radiu jeszcze się kupy trzymały, więc mogłem czekać. Oni nawet jak zamawiają kondensator o popularnych parametrach, który powinien być w dużych ilościach w każdym elektronicznym (np. 1uF63V), mówią "Ja mogę panu zamówić, ale nie wiem, czy przyjdzie". Najlepsze, że w sklepie tej samej firmy w Bielsku-Białej mi powiedzieli, że jeśli mi zależy, mogą w ciągu dwóch godzin sprowadzić "BUT11A", więc nie są one raczej przeżytkiem...
:mrgreen:
Awatar użytkownika
Lamdeck
25...49 postów
25...49 postów

Fotka Cygnuska... :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Lamdeck
25...49 postów
25...49 postów