budowa kopii fendera bandmaster reverb
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Re: budowa kopii fendera bandmaster reverb
no i super, zresztą pewnie było to coś a'la tranzystorowy fender ? Mam takie pytanie jeszcze, nie zastanawiałeś się nad jakimiś modyfikacjami ? Widzę że masz wolne przełączniki, mógłbyś jakieś boosty dorobić, no i 2 sprawa, że w przypadku fenderów normalny kanał jest w zasadzie nieużyteczny, więc co powiesz na to, by go lekko zmodyfikować np. na coś jak dumble, i podpiąć do 2 kanału przed 3 stopniem, efekt byłby taki że miałbyś na 2 kanałach reverb i vibratto, spinałbyś dwa wejscia kablem i miałbyś większe możliwości kreowania brzmienia. W każdym bądź razie ja mam taki zamysł na lekka modyfikacje takiego fenderka (i może jeszcze ppimv )
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 125...249 postów
Wicker pisze:no i super, zresztą pewnie było to coś a'la tranzystorowy fender ? Mam takie pytanie jeszcze, nie zastanawiałeś się nad jakimiś modyfikacjami ? Widzę że masz wolne przełączniki, mógłbyś jakieś boosty dorobić, no i 2 sprawa, że w przypadku fenderów normalny kanał jest w zasadzie nieużyteczny, więc co powiesz na to, by go lekko zmodyfikować np. na coś jak dumble, i podpiąć do 2 kanału przed 3 stopniem, efekt byłby taki że miałbyś na 2 kanałach reverb i vibratto, spinałbyś dwa wejscia kablem i miałbyś większe możliwości kreowania brzmienia. W każdym bądź razie ja mam taki zamysł na lekka modyfikacje takiego fenderka (i może jeszcze ppimv )
wiesz myślałem bardziej o zrobieniu pierwszego kanału z jakimś miłym przesterkiem i wspólnym reverbem ale chyba jednak wole takie cacko w oryginale ;]
-
- 625...1249 postów
Panowie, mam może lamerskie pytanie,ja sam zrobiłem fendera model bandmaster tylko kanał z reverbem bez tremola i chodzi mi o potencjometry, czy od basu tylko jest logarytmiczny, bo na schemacie wygląda to tak jakby były wszystkie logarytmiczne(oznaczenia takie same)
-
- 3125...6249 postów
Typ każdego potka jest podany na schemacie:
A (audio) logarytmiczny
L (linear) liniowy, gdzie indziej oznaczany "B"
RA (reversed audio) logarytmiczny odwrotny, czasami oznaczany "C"
Telpody mają odwrotne oznacznia: A - liniowy, B - logarytmiczny.
A (audio) logarytmiczny
L (linear) liniowy, gdzie indziej oznaczany "B"
RA (reversed audio) logarytmiczny odwrotny, czasami oznaczany "C"
Telpody mają odwrotne oznacznia: A - liniowy, B - logarytmiczny.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 625...1249 postów
Dzięki Marcin tak myślałem że logarytmiczne, ale coś mi się ubzdurało że potencjometry z Marshall-a(którego wcześniej robiłem) mają oznaczenia takie same, czyli bass i volume logarytmiczne, reszta liniowe.
-
- 3125...6249 postów
No bo w korektorze Marshalla jest tak, jak piszesz. A Volume/Gain/Drive chyba prawie zawsze są logarytmiczne.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com