Radio Union 73Z
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 15...19 postów
Radio Union 73Z
Mam pytanie w temacie Radio Union 73Z.Pozyskałem to radio dawno temu i przyszła pora na jego uzdrowienie,szkoda aby podzielił los dawcy organów ładna skala,orginalne gałki skrzynia na 4 minus.Nigdzie na jego temat nie mogę pozyskać bliższych informacji. Odbiornik został skutecznie przez te lata wielokrotnie przekonstruowany.Pytanie:o zdjęcie ułożenia elementów pod chasis w obrębie AZ1,EBL1.EF9,o schemat nie pytam ale mile by był widziany chociaż szczątkowy obw. wej i przemianę zrysowałem bo działają.Gdzie w tym radiu był wyłącznik sieci i elektrolit w zasilaczu?. Pozdrawiam.
-
- moderator
Re: Radio Union 73Z
sp5gle1 pisze:Mam pytanie w temacie Radio Union 73Z.Pozyskałem to radio dawno temu i przyszła pora na jego uzdrowienie,szkoda aby podzielił los dawcy organów ładna skala,orginalne gałki skrzynia na 4 minus.Nigdzie na jego temat nie mogę pozyskać bliższych informacji. Odbiornik został skutecznie przez te lata wielokrotnie przekonstruowany.Pytanie:o zdjęcie ułożenia elementów pod chasis w obrębie AZ1,EBL1.EF9,o schemat nie pytam ale mile by był widziany chociaż szczątkowy obw. wej i przemianę zrysowałem bo działają.Gdzie w tym radiu był wyłącznik sieci i elektrolit w zasilaczu?. Pozdrawiam.
To rzadki odbiornik i o takie informacje może być trudno. A jak nie chcesz się z im bawić, to mogę pomóc (metodą odkupienia radia

-
- 1250...1874 posty
Czy Twój odbiornik wygląda tak jak ten - http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=1140 ?
Jeśli tak to mogę Ci pomóc, ale najwcześniej jutro.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
SQ9KQZ
-
- 15...19 postów
Dziękuję za zainteresowanie pośpiech w tym wypadku nie jest konieczny.Mój egzemplarz jest trochę inny ale był bym kontent za każdą informację pisemną czy fotograficzną.Pierwszy filtr pcz. w moim jest okrągły miedziowany ale to szczegół .Radio ma obsadzone lampy TEK2,TEF9,TEBL1 Triotrona oraz AZ1,EM1. Pozdrawiam.gachu13 pisze:Czy Twój odbiornik wygląda tak jak ten - http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=1140 ?
Pozdrawiam
-
- 1250...1874 posty
Powiem tak - to jest mój egzemplarz ale czy to na pewno jest 73Z to peny nie jestem. Obsada lamp zapewne była taka sama, ale oryginalne ostało mi się tylko oko EM1 sygnowane Radio Union. Niestety z obwodami wejściowymi może być problem bo mój egzemplarz miał uszkodzoną tą część przełącznika którą obwody wejściowe są przełączane - jakoś to tam zregenerowałem ale raczej nie wygląda to tak jak z fabryki. Tak czy inaczej proszę napisać jakie zdjęcia by Pana interesowały.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
SQ9KQZ
-
- 15...19 postów
gachu13 pisze:Powiem tak - to jest mój egzemplarz ale czy to na pewno jest 73Z to peny nie jestem. Obsada lamp zapewne była taka sama, ale oryginalne ostało mi się tylko oko EM1 sygnowane Radio Union. Niestety z obwodami wejściowymi może być problem bo mój egzemplarz miał uszkodzoną tą część przełącznika którą obwody wejściowe są przełączane - jakoś to tam zregenerowałem ale raczej nie wygląda to tak jak z fabryki. Tak czy inaczej proszę napisać jakie zdjęcia by Pana interesowały.
Pozdrawiam
Chętnie czekam na zdjęcie pod chasis w pobliżu EF9 EBL1 AZ1 wcelu odtworzenia ułożenia elementów z góry dziękuję Pozdrawiam.
-
- 1250...1874 posty
Proszę podać maila, bo zdjęcia ważą dość dużo ze względu na swoją rozdzielczość. Mój egzemplarz także był już grzebany - oprócz przełącznika zakresów dziwnie zrealizowany był filtr wspólnego minusa - był wstawiony duży kondensator Tesli (czyli na pewno nie oryginalny) podłączony między minus a napięcie anodowe - wyrzuciłem go i zastąpiłem walcowym kondensatorem Filtrad umieszczonym poniżej prostokątnego elektrolitu zasilacza (też Filtrad swoją drogą) więc tym elementem oraz rezystorem ogólnego minusa proszę się zbytnio nie sugerować. Ja miałbym prośbę do Pana - czy mógłby Pan zrobic skan skali swojego egzemplarza?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
SQ9KQZ