Pionier i potencjometr. Prosze o pomoc.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Matteo
3 posty
3 posty

Pionier i potencjometr. Prosze o pomoc.

Post autor: Matteo »

Witam wszystkich :) Jestem nowy na forum więc chciałbym się przywitać i od razu prosić o pomoc. Jestem początkującym amatorem elektroniki i mam problem z wlutowaniem potencjometru w radiu pionier. :oops: Proszę o pomoc ekspertów których jest nie mało na tym forum i dla których to pryszcz. Zaznaczam ze schemat za dużo mi nie mówi. Dorzucam zdjęcia. Potencjometr który chce wlutować prawdopodobnie się nada jeśli jednak nie to proszę mi o tym napisać i wyprowadzić z błędu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony sob, 20 czerwca 2009, 17:37 przez Matteo, łącznie zmieniany 1 raz.
Alek

Re: Pionier i potencjometr. Prosze o pomoc.

Post autor: Alek »

Jedyną poradę, jaką można tu udzielić to zlecenie tej naprawy komuś bardziej doświadczonemu. Bez umiejętności odszukiwania połączeń i elementów według schematu elektrycznego się po prostu nie obejdzie. Jeśli oczekujesz, że na podstawie zdjęć ktoś będzie w stanie wskazać gdzie i który kabelek przylutować to raczej się rozczarujesz.
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Matizz »

Cześć!

Najpierw bym prosił o uzupełnienie znaków przestankowych w wypowiedzi.

Na podstawie tych zdjęć nie można wskazać gdzie podłączyć ten potencjometr, ponieważ punkty, do których powinien być przylutowany znajdują się poza kadrem.

Jeśli zrobisz duże i wyraźne zdjęcia, to wtedy może będziemy Ci mogli jakoś pomóc.

Napisz też, czy jesteś pewien, że uszkodzenie tkwi właśnie w potencjometrze (trzeszczy, nie kontaktuje?), czy jest też jakiś inny objaw.

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Matteo
3 posty
3 posty

Post autor: Matteo »

"Jeśli oczekujesz, że na podstawie zdjęć ktoś będzie w stanie wskazać gdzie i który kabelek przylutować to raczej się rozczarujesz."

Wcale tego nie oczekuje. Wystarczy że powiedzie mi którą nóżkę potencjometru przylutować do którego elementu ze schematu a ja już sobie znajdę i polutuje. Prawdopodobnie do "p" trzeba przylutować fazę i neutrala. Jedną nożkę do masy, jedna do kondziołka i jedna do rezystora. No chyba że bredzę albo mam zły schemat U2. Nie wiem po prostu gdzie którą nożkę potencjometru przylutować. Jeśli oczywiście bredzę to od razu powiedzcie. A odnośnie pytania Pana Matizz to potencjometru w ogóle nie było w tym radiu. Nikt nawet nie odpowiedział czy ten potencjometr o takim oporze będzie pasował do Pioniera U2. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

Zrobiłem "na szybko" fotki..
Może Ci pomogą?
Pozdro!
F.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Robert SP5RF