Zegar na lampie oscyloskopowej
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 625...1249 postów
Zegar na lampie oscyloskopowej
Właśnie oglądałem kilka gazet o elektronice i naciąłem się na zegar, w którym wyświetlaczem była lampa oscyloskopowa. Jestem ciekaw, czy są schematy do takiego cacka, bo wygląda super!
-
- moderator
Re: Zegar na lampie oscyloskopowej
Są, bez problemu, możesz nawet gotowy kit kupić. Sam schemat ci niewiel jednak da, bo układ korzysta z µprocesora, a kod programu AFAIR nie jest opublikowany.Maciej Szczodrowski pisze:Właśnie oglądałem kilka gazet o elektronice i naciąłem się na zegar, w którym wyświetlaczem była lampa oscyloskopowa. Jestem ciekaw, czy są schematy do takiego cacka, bo wygląda super!
-
- 2 posty
witam
tu masz opis, nawet dosyć prosty takiego zegara razem z kodami źródłowymi dla procesora PIC, fajna sprawa mam juz wszystkie czescie i mam zamiar się za to zabrac:) zobaczymy co z tego wyjdzie.
http://www.webx.dk/oz2cpu/clock-scope/scope.htm
pozdrawiam
Marek
tu masz opis, nawet dosyć prosty takiego zegara razem z kodami źródłowymi dla procesora PIC, fajna sprawa mam juz wszystkie czescie i mam zamiar się za to zabrac:) zobaczymy co z tego wyjdzie.
http://www.webx.dk/oz2cpu/clock-scope/scope.htm
pozdrawiam
Marek
-
- 625...1249 postów
Zegar
Wygląda super. Dzięki za odzew! Jednak taka konstrukcja mnie chyba przerasta. Nie lubię mikroprocesorów (z wzajemnością). A programować nie potrafię. To chyba zbyt trudne (ciekawe jak z kosztami).
-
- 625...1249 postów
Kit do zegara
Coś jest jednak kuszącego w tej propozycji zegara na lampie oscyloskopowej. Własnoręcznie jednak tego nie zbuduję (z przyczyn wiadomych - niechęć do mikroprocesorów), ale KIT to co innego. Może to trochę wygląda na profanację, tzn. takie składanie zestawu, bo znika gdzieś ta satysfakcja, która towarzyszy zbieraniu elementów i własnoręcznemu budowaniu, ale innego wyjścia nie widzę. Czy mógłbym dostać jakiś namiar na producentów tych zestawów "w proszku". Pozdrawiam!
-
- 125...249 postów
Jest radziecki oscyloskop C-112A, który ma wbudowany multimetr.
Wyświetla pomiar na ekranie lampy i jest zbudowany na TTL'ach i najprawdopodobniej w podobny sposób dało by się zbudować zegar.
Temat budowy takiego zegara był już poruszany na forum, chyba w poście o lampie oscyloskopowej B13S6...
Wyświetla pomiar na ekranie lampy i jest zbudowany na TTL'ach i najprawdopodobniej w podobny sposób dało by się zbudować zegar.
Temat budowy takiego zegara był już poruszany na forum, chyba w poście o lampie oscyloskopowej B13S6...
pozdrawiam
Marcus
Marcus
-
- 2500...3124 posty
-
- 250...374 postów
-
- 2500...3124 posty
jezeli już zamieszczamy skany to i ja
Zwracam uwagę na inny sposów kreślenia cyfr na ekranie.
Sposób o tyle lepszy,że wystarczy wejście na odchylanie pionowe
oscyloscopu.Części ciemne uzyskujemy przez wyprowadzenie plamki
poza obszar ekranu.
Zwracam uwagę na inny sposów kreślenia cyfr na ekranie.
Sposób o tyle lepszy,że wystarczy wejście na odchylanie pionowe
oscyloscopu.Części ciemne uzyskujemy przez wyprowadzenie plamki
poza obszar ekranu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 500...624 posty
-
- moderator
Nie - jest to rysowane wektorowo. Bardzo proste do zrealizowania na mikrokontrolerze, na pojedyńczych bramkach trochę trudniej, ale tez się - ruskie oscyloskopy z miernikiem tak miały.Alek pisze:zastanawia mnie zasada realizacji obrazu. Nie jest to chyba rastrowo...mówię o zegarze, nie o skanach krzkomara