Stan nie jest idealny, ale zamierzam to jakoś zmienić, w związku z tym post będzie litanią pytań (uważam, że w takich przypadkach lepiej pytać się za dużo, niż za mało

I mam pytanie, czy ta skala nie jest trochę pozacierana? Dziwi mnie trochę pustych miejsc. I czym zwykle czyście takie skale, by ich nie uszkodzić?

Po rozkręceniu okazało się, że nie ma linki skalowej, w jaki sposób można ją zrekonstruować? Dodatkowo brak jeszcze olinkowania wskaźnika zakresów:

Czy ktoś mógłby wstawić zdjęcie, jak powinno wyglądać to olinowanie?
EDIT: Dodatkowo głośnik był namoknięty z jednej strony i się wykrzywiła membrana. Czy można to jakoś odkształcić, czy raczej nie będzie przeszkadzało w działaniu?

Lampy były luzem w środku, ale nie wszystkie, tylko AZ1, EBL21 i EF22 plus magiczne oko EM4, choć jak dla mnie trochę nietypowe:

Co oznacza to 'N' po oznaczeniu? Niepokoi mnie, że trochę rusza się podstawka, ale postanowiłem, że dopiero przy ewentualnym włączeniu będę się martwił, czy działa, czy nie. Choć nie wiem, czy ma próżnię, przez tę czerwoną farbę nie widać getteru, a nie chcę jej zdzierać, bo szkoda.
Jak na razie radio idzie na szorowanie i czyszczenie, dopiero potem będę kompletować części. Ale zastanawiam się, jaki to model. Wydaje mi się, że ten: http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=68 , ale ma inne logo na skali i nie ma krateczki na materiale. nie ma niestety tylnej ścianki, więc niewiele mogę się dowiedzieć. Na lampach były daty 57 i 58 rok, ale wydawało się to trochę za późno, więc poszukałem po kondensatorach. Kilka datuje się na 1949 rok. Na skali jest oznaczenie T13 - jakie zakłady miały taki symbol?
PS: ma ktoś może niepotrzebną gałkę z wklęśnięciem i zbędną tylną ściankę?

Pozdrawiam,
PJ