Mnie to radio zaparło dech w piersiach
Śliczna replika
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
Alek
Śliczna replika
Dziś odwiedził mnie pewien Pan, który sporządza takie odbiorniki jak poniżej. Ponieważ dba on o niemal każdy szczegół, toteż przybył do mnie z myślą o lampach. Prezentowane na fotografiach są bowiem albo replikami z wykorzystaniem lamp miniaturowych albo są nie działającymi replikami (Lee de Forest).
.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Vault_Dweller
- 2500...3124 posty

Re: Śliczna replika
Nie mogę wyjść z podziwu, piękne wnętrzności. Wiele wody w Łódce-smródce upłynie, zanim tak będę robić
.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
Witek
- 500...624 posty

Replika istotnie genialna.
Jedno mnie zastanawia, skąd podejrzenie że lampy nie są "prawdziwe". Fakt, w triodzie telefunkena można ukryć wszystko z racji metalicznej bańki tylo czy nie łatwiej stworzyć w pełni funkcjonalną replikę, skoro kształt i kolor bańki, cokół, napis jest zgodny z oryginałem. Może środek i próżnia też jest prawdziwa. W lampie wielokrotnej ciężko by było ukryć trzy małe triody i jeszcze zachować wierny wygląd.
Pooglądał bym więcej zdjęć ale google niestety milczy o PRK. Ciekawe kto to buduje.
Jedno mnie zastanawia, skąd podejrzenie że lampy nie są "prawdziwe". Fakt, w triodzie telefunkena można ukryć wszystko z racji metalicznej bańki tylo czy nie łatwiej stworzyć w pełni funkcjonalną replikę, skoro kształt i kolor bańki, cokół, napis jest zgodny z oryginałem. Może środek i próżnia też jest prawdziwa. W lampie wielokrotnej ciężko by było ukryć trzy małe triody i jeszcze zachować wierny wygląd.
Pooglądał bym więcej zdjęć ale google niestety milczy o PRK. Ciekawe kto to buduje.
-
Alek
A jednak nie są to prawdziwe lampy. Miałem je w ręku, wykonywałem owe fotografie. Odnośnie lampy wielokrotnej, szkoda, że nie zrobiłem jej zdjęcia z drugiej strony. Byłoby to wręcz ewidentne.
Sprawa jest jednak widoczna, jeśli tylko zobaczy się to w powiększeniu, co też niżej czynię:
W "Lee de Foreście" występuje klejenie bańki ze "spłaszczem", który w istocie nie spaja drutów. Jest tam luz. Elektrody nie są zgrzewane, a lutowane; anody są malowane na czarno.
W lampie wielokrotnej widać wyraźnie budowę "spłaszcza". Wygięte blachy "anod" ukrywają od tej strony istnienie miniaturowych lamp. Jednakże widoczne są dobrze ich doprowadzenia.
Podejrzenie łatwości wykonania idealnej repliki, z próżnią w środku była w Twoim przypadku, Witku zwodnicza...
Wykonanie takiej repliki bez próżni nie wymaga stosowania odpowiednich próżniowo materiałów i jest łatwiejsze. A mimo to koszty wykonania replik odbiorników są ogromne. O ile dobrze zrozumiałem, koszt przekroczył 1500 euro.
Sprawa jest jednak widoczna, jeśli tylko zobaczy się to w powiększeniu, co też niżej czynię:
W "Lee de Foreście" występuje klejenie bańki ze "spłaszczem", który w istocie nie spaja drutów. Jest tam luz. Elektrody nie są zgrzewane, a lutowane; anody są malowane na czarno.
W lampie wielokrotnej widać wyraźnie budowę "spłaszcza". Wygięte blachy "anod" ukrywają od tej strony istnienie miniaturowych lamp. Jednakże widoczne są dobrze ich doprowadzenia.
Podejrzenie łatwości wykonania idealnej repliki, z próżnią w środku była w Twoim przypadku, Witku zwodnicza...
Wykonanie takiej repliki bez próżni nie wymaga stosowania odpowiednich próżniowo materiałów i jest łatwiejsze. A mimo to koszty wykonania replik odbiorników są ogromne. O ile dobrze zrozumiałem, koszt przekroczył 1500 euro.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Alek
Lee de Forest jest martwy. Zaś co do tej lampy wielokrotnej to żarzy się o tyle, o ile żarzą się wspomniane już miniaturki. Właśnie owa ułomność prezentowanych replik lamp była przyczyną wizyty tego Pana u mnie. On chce mieć działające repliki z próżnią wewnątrz
.
-
staszeks
- 2500...3124 posty

Otwarła się nisza.
Teraz trzeba ją zająć tylko w sposób uniemożliwiający wypadnięcie,czyli maksymalne sprężenie.
Teraz trzeba ją zająć tylko w sposób uniemożliwiający wypadnięcie,czyli maksymalne sprężenie.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
-
Witek
- 500...624 posty

Tak. To zbliżenie ujawniło smutną prawdę. Natomiast...
Mam świadomość że technologia i materiały do funkcjonalnych układów, to wyższy stopień wtajemniczenia. Typy lamp niemieckie-uznałem że te repliki tam powstały. Na zachodzie zwykle łatwiej jest o fundusze, materiały i narzędzia.
Do polskich replik odbiorników, zastosował bym raczej lampy z logo PTR lub POLON.
A'propos, w takie metalowe cokoły widziałem "ubrane " Twoje triody. Szkoda że temat jakby zamarł. Do tego kuliste banie...
...moje podejrzenie wynikało tylko z tego, że skoro Ty potrafiłeś stworzyć "kuchenne" laboratorium próżniowe, to mogł je stworzyć także ktoś inny.Podejrzenie łatwości wykonania idealnej repliki, z próżnią w środku była w Twoim przypadku, Witku zwodnicza...
Mam świadomość że technologia i materiały do funkcjonalnych układów, to wyższy stopień wtajemniczenia. Typy lamp niemieckie-uznałem że te repliki tam powstały. Na zachodzie zwykle łatwiej jest o fundusze, materiały i narzędzia.
Do polskich replik odbiorników, zastosował bym raczej lampy z logo PTR lub POLON.
A'propos, w takie metalowe cokoły widziałem "ubrane " Twoje triody. Szkoda że temat jakby zamarł. Do tego kuliste banie...
-
Jedrek
- 25...49 postów

W poscie Kol. Witka padło pytanie : kto produkuje Polskie Radio Kolekcjonerskie ( PRK ) ?
Jest to opracowanie grupy polskich kolekcjonerów.Celem było wykonanie działającego odbiornika radiowego ,do wlasnych zbiorów ,opartego na technologii i wzornictwie z lat 20-tych .Nie jest to replika żadnego produkowanego kiedy kolwiek radia.Korzystano przy tym z porad fachowców z wieloletnim doświadczeniem w tej branży.Wszystkie podzespoły wykonane zostały w kraju przez uczestników projektu.W odbiorniku możliwe jest zastosowanie fabrycznych lamp nóżkowych.Realizacja tego projektu została już zakończona.
Jest to opracowanie grupy polskich kolekcjonerów.Celem było wykonanie działającego odbiornika radiowego ,do wlasnych zbiorów ,opartego na technologii i wzornictwie z lat 20-tych .Nie jest to replika żadnego produkowanego kiedy kolwiek radia.Korzystano przy tym z porad fachowców z wieloletnim doświadczeniem w tej branży.Wszystkie podzespoły wykonane zostały w kraju przez uczestników projektu.W odbiorniku możliwe jest zastosowanie fabrycznych lamp nóżkowych.Realizacja tego projektu została już zakończona.
Jedrek
-
pluto
- 125...249 postów

PIękne repliki tworzy też P. Kryska - widzialem jego loewe opta z lampa kombinowana. Lampy robil w calosci w Polsce, tylko nie w jednym miejscu.
Pluto
-
kaem
- 625...1249 postów

A z powojennych polskich ktoś robi repliki?
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
darczar
- 500...624 posty

Kiedyś firma "Retro radio" produkowała repliki "Stolicy" ... z FM i CD. Bywały na "Allegro".
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
-
kaem
- 625...1249 postów

W skali 1:1? Zresztą, co to za replika z CD i FM. Oryginalny układ pokręteł raczej nie wystarczy do obsługi wszystkiego (ale przynajmniej "skip/search" byłoby na jogdialu, hehe).darczar pisze:Kiedyś firma "Retro radio" produkowała repliki "Stolicy" ... z FM i CD. Bywały na "Allegro".
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.