Nie wiem, czy ktos juz wrzucal, ale w najnowszym Premier Guitar jest zamieszczona wycieczka po fabryce Mesy
Mesa Boogie Factory Tour
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
TooL46_2
- 1875...2499 postów

Mesa Boogie Factory Tour
Czolem,
Nie wiem, czy ktos juz wrzucal, ale w najnowszym Premier Guitar jest zamieszczona wycieczka po fabryce Mesy
Ciekawe rzeczy mozna poogladac
Link tutaj
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
yellow_
- 125...249 postów

Re: Mesa Boogie Factory Tour
nie wierze ze ta plytka triple rectifiera ktora tam pokazuja jest zaprojektowania recznie, nie ma szans
no i do wszystkich "oklejajacych", zobaczcie ile tym dwom meksykancom zajmuje obicie paczki 412 ;p
no i do wszystkich "oklejajacych", zobaczcie ile tym dwom meksykancom zajmuje obicie paczki 412 ;p
-
Marvel
- 3125...6249 postów

Też na to zwróciłem uwagę. Lekko ponad 3 minuty razem z docinaniem.yellow_ pisze:no i do wszystkich "oklejajacych", zobaczcie ile tym dwom meksykancom zajmuje obicie paczki 412 ;p
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
Wicker
- 1250...1874 posty

ja bym ich zatrudnił na godzinę i dał nawet podwójną pensję jakby mi tak szybko okleili kolumnę 
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
Marvel
- 3125...6249 postów

Za transport maszyn do oklejania, wielkości pokoju, też byś im zwrócił? 
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
Wicker
- 1250...1874 posty

oni bez tych maszyn pewnie by to niewiele dłużej zrobili ; p
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
whwp
- 625...1249 postów

Tak swoją drogą to muszą trzymać tempo bo kleją na gorąco.
Wojtek SQ2KRZ
-
mroovka
- 125...249 postów

Wychodzi na to, że ogólnie to nie są żadne wielkie koncerny. Jak obejrzymy podobny filmik o Soldano, to widać, że jest ich około 10 osób, Krank to samo. Jak w wakacje miałem praktyki w Box Electronics, to się zdziwiłem, że wszystko projektuje jeden człowiek (Pan Adam Kozakiewicz, właściciel), a i do produkcji nie potrzeba za wielu rąk.
Tutaj podobnie. W jednym filmiku mowa o tym, że prezes robi prototypy i to na dodatek bez żadnego CADa, tasiemkami wykleja ścieżki, natomiast wiceprezes rysuje w CADzie obudowy i programuje CNC. Tutaj widać, że jest ich trochę więcej, ale mimo wszystko i tak bardziej manufaktura, niż fabryka.
Tylko na filmiku z Marshalla wiadać jakiś wielki przemysł, no może jeszcze Fender, Ampeg, Vox- filmików od nich nie widziałem, więc trudno coś powiedzieć.
Ps.
http://www.premierguitar.com/Video/2009 ... _Cabs.aspx
Czy dobrze widzę, że łączą bez pióra?
Tutaj podobnie. W jednym filmiku mowa o tym, że prezes robi prototypy i to na dodatek bez żadnego CADa, tasiemkami wykleja ścieżki, natomiast wiceprezes rysuje w CADzie obudowy i programuje CNC. Tutaj widać, że jest ich trochę więcej, ale mimo wszystko i tak bardziej manufaktura, niż fabryka.
Tylko na filmiku z Marshalla wiadać jakiś wielki przemysł, no może jeszcze Fender, Ampeg, Vox- filmików od nich nie widziałem, więc trudno coś powiedzieć.
Ps.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
TripleXXX
- 125...249 postów

Chyba raczej chodzi o wczepymroovka pisze: Ps.
Ciekawy ten patent z przyrządem do wycinania tolexu. No i nakładanie kleju.
-
silmavein
- 20...24 posty

yellow_ właściwie to dlaczego by nie? Potwornie czasochłonne i jak mówią, to już jest artyzm człowieka który to robinie wierze ze ta plytka triple rectifiera ktora tam pokazuja jest zaprojektowania recznie, nie ma szans
Najpierw rozmieszczenie elementów, potem otwory, tasiemki jako ścieżki i negatyw, który pokazywali, a teraz to już metoda znana...swoją drogą takimi tasiemkami operują lakiernicy artyści przy fantazyjnych wzorach choćby na bakach motocykli, czy gdziekolwiek indziej.
-
Wicker
- 1250...1874 posty

jeśli koleś robi to od ponad 20 lat to pewnie nie jest to dla niego wyczyn
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
AnTech
- 375...499 postów

A cóż to za filozofia. W czasach gdy nikomu się nawet nie śniło posiadanie komputera w domu robiło się projekty płytek na zwykłym papierze w kratkę lub na milimetrowym (za dużo kresekyellow_ pisze:nie wierze ze ta plytka triple rectifiera ktora tam pokazuja jest zaprojektowania recznie, nie ma szans
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
-
pudl
- 100...124 posty

Pewnie że się da! Jak byłem w technikum jeszcze to ręcznie rysowałem płytki do mesy dr po tym jak mi kumpel stronę toma pokazał.. kazałem schematy wydrukować i potem siedziałem godzinami nad pcb w zeszycie a4
A że szkoda mi było wtedy kasy na jakiś super hiper marker do rysowania ścieżek to rysowałem je jakimś zwykłym mazakiem po czym całą płytke zaklejałem przezroczystą taśmą klejąca i potem wycinałem nożem do tapet kontury ścieżek
to były czasy
a teraz tylko protel i firmy nie umiejące zrobić prostych płytek na czas... 
-
traxman
Zgadza się, kalka techniczna, punktowanie, wiercenie, przenoszenie ścieżek ołówkiem na miedź, a potem poprawianie tuszem filetowym produkcji NRD, bo tylko ten się nie zmywał lub lakierem spirytusowym przy użyciu grafionu.
Robiło się w ten sposób nawet duże płytki.
Robiło się w ten sposób nawet duże płytki.
-
mak222
- 375...499 postów

Bardzo dobrze malowało się farbą drukarską. Była gęsta, nie rozpływała się a potem łatwa do zmycia. I chlorek jej nie ruszał.