która wersja Agi i schemat do niej
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
która wersja Agi i schemat do niej
Witam,
czy po numerze seryjnym wybitym na chassis da się określić który to był model Agi? Mam zwłoki ze złomowiska, bez obudowy, trafa i lamp, troszkę pogięte ale reszta wydaje się być ok. Kusi mnie aby spróbować reanimować to radio. A bez schematu dla mnie byłoby ciężko.
czy po numerze seryjnym wybitym na chassis da się określić który to był model Agi? Mam zwłoki ze złomowiska, bez obudowy, trafa i lamp, troszkę pogięte ale reszta wydaje się być ok. Kusi mnie aby spróbować reanimować to radio. A bez schematu dla mnie byłoby ciężko.
-
- 625...1249 postów
Re: która wersja Agi i schemat do niej
Cześć!
Pierwsze wersje miały OW w dużym aluminiowym kubku, oraz OH nawinięte na jednej, wspólnej tubie.
Następne miały OW i OH jak w Syrenia lub Stolicy.
Czy była na lampach E czy 7* można rozpoznać po połączeniach pod chassis.
A wersja radiowęzłowa miała jedną lampę więcej.
W razie potrzeby mogę podesłać zdjęcia wszystkich wersji.
Pozdrawiam
Matizz
Pierwsze wersje miały OW w dużym aluminiowym kubku, oraz OH nawinięte na jednej, wspólnej tubie.
Następne miały OW i OH jak w Syrenia lub Stolicy.
Czy była na lampach E czy 7* można rozpoznać po połączeniach pod chassis.
A wersja radiowęzłowa miała jedną lampę więcej.
W razie potrzeby mogę podesłać zdjęcia wszystkich wersji.
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
-
- 375...499 postów
Tak te zwłoki wyglądają, wiem że pracy ogrom ale spróbuję skompletować brakujące części i uruchomić.
Więc jeśli masz zdjęcia tego modelu to jestem chętny
P.S.
Dzisiaj w lokalnych starociach widziałem Agę za 250 zł, stan byle jaki, niegrająca.
Więc jeśli masz zdjęcia tego modelu to jestem chętny

P.S.
Dzisiaj w lokalnych starociach widziałem Agę za 250 zł, stan byle jaki, niegrająca.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Chyba ktoś nieźle namieszał w tej Adze.
- wymienione są 2 podstawki loktal na oktal (bynajmniej nie przypominam sobie wersji z lampami oktal).
- dołożony kapturek na lampę (o ile dobrze rozpoznaję to co wisi nad kubkiem p.cz).
Możeliwe, że ktoś wstawił jakieś ruskie metalowe oktale.
Jest to późniejsza wersja- cewki ma ze stolicy.
Trzeba to będzie rozlutować, oddać chassis do piaskowania(i chromowania).
Następnie składać od zera.
Zdjęcia postaram się jutro podesłać.
Pozdrawiam
Matizz
- wymienione są 2 podstawki loktal na oktal (bynajmniej nie przypominam sobie wersji z lampami oktal).
- dołożony kapturek na lampę (o ile dobrze rozpoznaję to co wisi nad kubkiem p.cz).
Możeliwe, że ktoś wstawił jakieś ruskie metalowe oktale.
Jest to późniejsza wersja- cewki ma ze stolicy.
Trzeba to będzie rozlutować, oddać chassis do piaskowania(i chromowania).
Następnie składać od zera.
Zdjęcia postaram się jutro podesłać.
Pozdrawiam
Matizz
-
- 375...499 postów
Może to był ten model http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=1016
znalezione 27.05.09
Inne zdjęcie, wygląda na ten sam model http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... t=aga&sid=
edit :Jedna z odmian Agi, wytwarzana po przeniesieniu produkcji z Dzierżoniowa do ZRK w Warszawie. Charakteryzowała się nietypowym zestawem lamp. Nie jest pewne, czy spotkane egzemplarze stanowiły unikaty, czy tez była dłuższa seria.
znalezione 27.05.09
Inne zdjęcie, wygląda na ten sam model http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... t=aga&sid=
Ostatnio zmieniony śr, 27 maja 2009, 00:26 przez mak222, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- moderator
A na podstawie czego wiadomo, że produkcja fabryczna a nie czyjaś prywatna przeróbka? Zachował się gdzieś oryginalny schemat takiej Agi?mak222 pisze:Może to był ten model http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=1016
Jedna z odmian Agi, wytwarzana po przeniesieniu produkcji z Dzierżoniowa do ZRK w Warszawie. Charakteryzowała się nietypowym zestawem lamp. Nie jest pewne, czy spotkane egzemplarze stanowiły unikaty, czy tez była dłuższa seria.
-
- 625...1249 postów
Ale jakie jest prawdopodobieństwo, że akurat ta Aga ze zdjęć z Oldradio (w dodatku jest napisane, że zdjęcia pochodzą z aukcji) jest tą z wątku?tszczesn pisze: A na podstawie czego wiadomo, że produkcja fabryczna a nie czyjaś prywatna przeróbka? Zachował się gdzieś oryginalny schemat takiej Agi?
Z drugiej strony, scheamat do Agi czy też Syreny z końcówką radiowęzłową jest, a niewielu takie obiorniki widziało, a są-ja mam Syrenę PP, a Valdi5 Agę PP.
mak222 -> Podaj numer chassis i jeśli możesz, to zamieść dokładniejsze zdjęcia od spodu podstawek lamp 6K7.
Masz może do niej kondensator zmienn?
Ten ze zdjęcia na Oldradio ma nietypowe kółko.
Ładuję zdjęcia mojej Agi na serwer, zaraz podam link.
Pozdrawiam
Matizz
-
- 375...499 postów
Chassis ma nr. 229209, zdjęcia jutro bo aparatu nie mam w tej chwili dostępnego.
Kondensatora zmiennego nie było, muszę przepatrzyć zapasy piwniczno-garażowe, bo może tam taki być
Kondensatora zmiennego nie było, muszę przepatrzyć zapasy piwniczno-garażowe, bo może tam taki być

-
- moderator
Nie wiem, pewnie żadne. Ale podejrzewam, że ta Aga na oldradio.pl to raczej przeróbka niż oryginał. Takich dziwnych konstrukcji, dopóki nie są poświadczone oficjalnymi danymi (schemat, wypis z katalogu itp) nie uważam za oryginały, za duże prawdopodobieństwo grzebactwa.Matizz pisze:Ale jakie jest prawdopodobieństwo, że akurat ta Aga ze zdjęć z Oldradio (w dodatku jest napisane, że zdjęcia pochodzą z aukcji) jest tą z wątku?tszczesn pisze: A na podstawie czego wiadomo, że produkcja fabryczna a nie czyjaś prywatna przeróbka? Zachował się gdzieś oryginalny schemat takiej Agi?
-
- 1250...1874 posty
Mój złom jest w nieco tylko lepszym stanie, produkcja trochę późniejsza, bo nr 260782
A to kilka zdjęć....
A to kilka zdjęć....
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
-
- 1250...1874 posty
Myślę, że grzebana nie miałaby tak ładnie przynitowanych podstawek.tszczesn pisze:Nie wiem, pewnie żadne. Ale podejrzewam, że ta Aga na oldradio.pl to raczej przeróbka niż oryginał. Takich dziwnych konstrukcji, dopóki nie są poświadczone oficjalnymi danymi (schemat, wypis z katalogu itp) nie uważam za oryginały, za duże prawdopodobieństwo grzebactwa.Matizz pisze:Ale jakie jest prawdopodobieństwo, że akurat ta Aga ze zdjęć z Oldradio (w dodatku jest napisane, że zdjęcia pochodzą z aukcji) jest tą z wątku?tszczesn pisze: A na podstawie czego wiadomo, że produkcja fabryczna a nie czyjaś prywatna przeróbka? Zachował się gdzieś oryginalny schemat takiej Agi?
-
- 375...499 postów
Po bliższych oględzinach wygląda na to, że jednak radio było grzebane. Większość lutów jest zabezpieczona czerwonym lakierem, ale sporo nie. I jest trochę lutów "nasmarkanych". Nie wiem czy uda się dojść, co było modelem wyjściowym.
Nie bardzo chce mi się bawić w 'inzynierię wsteczną" i odtwarzać stan rzeczywisty.
A może wybrać jakiś najbardziej zblizony model i spróbować odbudować go od zera?
Bardzo proszę bardziej doświadczonych o opinie
Nie bardzo chce mi się bawić w 'inzynierię wsteczną" i odtwarzać stan rzeczywisty.
A może wybrać jakiś najbardziej zblizony model i spróbować odbudować go od zera?
Bardzo proszę bardziej doświadczonych o opinie

-
- 6250...9374 posty
Tylko po co zamieniać lampy EF22 i ECH21 na inne podczas gdy tamte były powszechnie stosowane od kilku dobrych lat? To może być jakaś dziwna, rzadka wersja Agusi.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- moderator
marcin_oizo pisze:Tylko po co zamieniać lampy EF22 i ECH21 na inne podczas gdy tamte były powszechnie stosowane od kilku dobrych lat? To może być jakaś dziwna, rzadka wersja Agusi.
Może po to, że takich 6A7 masz w warsztacie worek, a ECH21 musiałbyś kupić za żywą gotówkę i wystać w kolejce do ZURTu?
-
- 6250...9374 posty
Ciężko powiedzieć co bym zrobił w ów czasach ale chyba jednak poczekałbym na bańkę.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU