Retro z Bolszogo Unguta
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Retro z Bolszogo Unguta
Na jednej osi z bebnem umieszczony jest selektor, majacy 2 izolowanyh po miezy soba mietalowych polukolce z zazorem miezy soba. Przy zamknieciu kontakow klawiszowego pszelacznika jednego z diappazonow - motor ЭДП-3 krece beben i zatszyma sie w tym raze, kiedy skolzacy kontakt, odpowiedzialnego diappazonu schodzi z polukolca i pszenika w zazor. jezeli ma checi, mozna zabaczyc wedlug schematu w magazine Радио №5-1958 r. http://retrolib.narod.ru/magazin.html
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Coś podobnego jest w Philipsie 990X - tam też do zmiany zakresów służy włącznie silnik, włączany klawiszami i sterowany obrotowymi stykami. Tyle, że tam strojenie i zakresy załatwia jeden silnik, plus dość skomplikowana mechanika.SHR pisze:Na jednej osi z bebnem umieszczony jest selektor, majacy 2 izolowanyh po miezy soba mietalowych polukolce z zazorem miezy soba. Przy zamknieciu kontakow klawiszowego pszelacznika jednego z diappazonow - motor ЭДП-3 krece beben i zatszyma sie w tym raze, kiedy skolzacy kontakt, odpowiedzialnego diappazonu schodzi z polukolca i pszenika w zazor. jezeli ma checi, mozna zabaczyc wedlug schematu w magazine Радио №5-1958 r. http://retrolib.narod.ru/magazin.html
Mysl inzynerowa nie dawala sobie zasnac w tamte czasy rownez.
Chcial bym pokazac jeszcze jeden eksponat z mojej kolekcji, wiencej skomplikowany niz inne -
Obiornik "Rasswet" z zegarkowym mechanizmem wlaczenia i wylaczenia Mimo podstawowego zegarku, ma 2 inne (mniejsze), na ktorych nastawia sie czas wlaczenia i wylaczenia.
Zegarek mechaniczny, laduje sie kluczem na 7 dni
Chcial bym pokazac jeszcze jeden eksponat z mojej kolekcji, wiencej skomplikowany niz inne -
Obiornik "Rasswet" z zegarkowym mechanizmem wlaczenia i wylaczenia Mimo podstawowego zegarku, ma 2 inne (mniejsze), na ktorych nastawia sie czas wlaczenia i wylaczenia.
Zegarek mechaniczny, laduje sie kluczem na 7 dni
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Czad jak cholera. Teslacoil mi też kiedyś opowiadał o radiu które za pomocą motorka samo skanowało zakres i wyszukiwało stacje, ale nie pamiętam już nazwy.
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Saba Automatic?
To z zegarkami to tak jakby rosyjskie wydanie Consula RFT.
To z zegarkami to tak jakby rosyjskie wydanie Consula RFT.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Np. rodzina Meersburg Automatic Saby. Skanowanie, i ARCz na silniczku - piękne radyjka, ale koszmarnie drogie jak już się pojawią.jethrotull pisze:Czad jak cholera. Teslacoil mi też kiedyś opowiadał o radiu które za pomocą motorka samo skanowało zakres i wyszukiwało stacje, ale nie pamiętam już nazwy.
Jest takie urzadzenie do pszysluchiwania plyt - "Koncertnyj"
Data wyrobku gdies 1965-68/
Ale ta predkosc na 16... Nie pomietam takich plyt
Taki wzmacniacz typu У70-5 -
do wzmacnienia dzwieku w kinach staryh, nu, kture byli bez DOLBI surraund
do wzmacnienia dzwieku w kinach staryh, nu, kture byli bez DOLBI surraund

Radia Mир-152М
Z tego co kiedyś wyczytałem (zdaje się, że "Zaczęło się od fonografu" M. Kominka), takie płyty były przez jakiś czas stosowane jako nośnik dźwięku bodajże właśnie dla kin.SHR pisze:Jest takie urzadzenie do pszysluchiwania plyt - "Koncertnyj"
Nie pamiętam dobrze, ale wydaje mi się że był polski gramofon z prędkością obrotową 16. Widziałem go ostatni raz jakieś 35 lat temu, w głowę zachodziłem do jakich to płyt.
Chcial bym sobie w muzeum jedna taka plyte... Moze kto posiada je, albo spotka gdes?
Mozna urzadzic wymiane!
Mozna urzadzic wymiane!
A jednak pomylilem sie. Plyty 'kinowe' mialy srednice 20 cali, i byly odtwarzane z predkoscia 33 1/3 RPM.
Marne szanse, drug. To były płyty dla posiadaczy aut marki Chrysler oraz dla niewidomych w USA, przy czym te ostatnie tylko w zamyśle. Z Wikipedii:SHR pisze:Chcial bym sobie w muzeum jedna taka plyte... Moze kto posiada je, albo spotka gdes?
A number of recordings were pressed at 16⅔ rpm (usually a 7-inch disc, visually identical to a 45 rpm single). Peter Goldmark, the man who developed the 33⅓ rpm record, developed the Highway Hi-Fi 16⅔ rpm record to be played in Chrysler automobiles, but poor performance of the system and weak implementation by Chrysler and Columbia led to the demise of the 16⅔ rpm records. Subsequently, the 16⅔ rpm speed was used for radio transcription discs or narrated publications for the blind and visually impaired, and were never widely commercially available, although it was common to see new turntable models with a 16 rpm speed setting produced as late as the 1970s.
http://en.wikipedia.org/wiki/Gramophone_record
http://en.wikipedia.org/wiki/Highway_Hi-Fi
Takie samo dziwactwo i rzadkość jak kasety Stereo-8.
_
Narescie... znalazl cos o predkosci 16 obrotuw. Jak okazuje sie, w rok. 1960 ktos z ministerstwa kulturzy zwiazku radieckiego (w oparcie na zagraniczne doswiadczenia) rodzil ukaz, zeby wszystkie urzadzenia nagrywajace powyzej 2 klasy mialy predkosc dodatkowu 16 obrotuw. Ale ten ukaz nie mial dulgego zycia, nawet nie bylo wyprodukowano nie jednej plyty z taka predkosca.