Mam do dyspozycji kilka pierścieni z ferrytu oznaczonych : 3001 , 5001.
Mam zamiar wykorzystać je do filtru sieciowego . Zastanawiam się który
z tych pierścieni jest najwłaściwszy do filtrowania napięcia sieci .
Druga sprawa to pręt ferrytowy , jaki trzeba zastosować do tego filtru.
Tu niestety brak jest oznaczeń , ale pochodzi z anteny ferrytowej radioodbiornika . Słyszałem pogląd , że ze względu na częstotliwość
pracy pręty z anten nie nadają się do filtrowania napięcia sieci 230 V.
Może ktoś coś wie na ten temat ?
Pozdrawiam-lisor.
Materiały ferromagnetyczne do filtrów sieciowych .
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Przepraszam, że się wtrącę ale nie do końca rozumiem pytanie. Czy chodzi o filtr przeciwzakłóceniowy do zastosowania na wejściu zasilacza sieciowego? Bo jeśli tak to filtry takie zbudowane z kondensatorów i dławików stosuje się po to aby zapewnić odpowiedni poziom kompatybilności elektromagnetycznej i nie służa do filtrowania napięcia sieciowego - w sensie częstotliwości 50 Hz - tylko częstotliwości znacznie wyższych..... Zastanawiam się który z tych pierścieni jest najwłaściwszy do filtrowania napięcia sieci . ...
Wojtek
Przed wyborem najlepszego z możliwych materiałów ferrytowych warto dowiedzieć się, w jakim paśmie częstotliwości występują zakłócenia. Różne firmy zalecają różne, produkowane przez siebie materiały dla różnych pasm najlepiej tłumionych częstotliwości. Amidon zaleca swoje materiały o oznaczeniach: „61”( skuteczne tłumienie zakłóceń w paśmie 0,3 do 10 GHz), „43”(30-600MHz), „31”(do 500MHz), „77”(1-40MHz), „73”(1-40MHz), „J/75”(0,5-10MHz), „W”(0,1-1MHz), „H”(do 300KHz). Phlips zaleca: „3E25”(do 500KHz), „3F3(do 500KHz), „4A11”(3-30MHz), „4C65”(do 30MHz). Ferryty firmy „Polfer”: „U11”(10-200MHz), „U31”(1-100MHz), „F82”(1-50MHz), „F1001”(do 1MHz), „F3001”(do 500KHz), F5001(do 200KHz). Pręty ferrytowe stosowane jako anteny długo- i średniofalowe pracują normalnie do około 4MHz, a jako materiały na filtry mogą być stosowane jeszcze do 35 MHz. Pręty z anten ferrytowych krótkofalowych mogą być stosowane w filtrach do 50MHz.
W celu zwiększenia tłumienia zakłóceń przez filtry można je łączyć jeden po drugim. W celu wytłumienia zakłóceń w większym przedziale częstotliwości można stosować dwa rdzenie z różnych materiałów.
Filtry sieciowe najlepiej budować w oparciu o łatwo dostępne indukcyjności stosowane na wejściach napięć sieciowych w monitorach, telewizorach i innych przetwornicach stosowanych powszechnie w sprzęcie elektronicznym i kondensatory przeciwzakłóceniowe serii X o pojemnościach od 0,047nF do 1uF/275V(zmiennego). Między uziemieniem(masą) a doprowadzeniami sieci można stosować kondensatory serii Y od 2200pF do 10000 pF 250V(zmienne) lub specjalne ceramiczne od 470pF do 4,7nF/1000(do 3000V)
Myślę, że warto poeksperymentować ze wspomnianymi przez kolegę rdzeniami z materiałów 3001i ewentualnie dodatkowymi na prętach ferrytowych od anten długofalowych i kilkoma kondensatorami blokującymi oraz jakimś warystorem na 250V(zmiennego), który dodatkowo stworzy ochronę przed przepięciami występującymi w sieci.
W celu zwiększenia tłumienia zakłóceń przez filtry można je łączyć jeden po drugim. W celu wytłumienia zakłóceń w większym przedziale częstotliwości można stosować dwa rdzenie z różnych materiałów.
Filtry sieciowe najlepiej budować w oparciu o łatwo dostępne indukcyjności stosowane na wejściach napięć sieciowych w monitorach, telewizorach i innych przetwornicach stosowanych powszechnie w sprzęcie elektronicznym i kondensatory przeciwzakłóceniowe serii X o pojemnościach od 0,047nF do 1uF/275V(zmiennego). Między uziemieniem(masą) a doprowadzeniami sieci można stosować kondensatory serii Y od 2200pF do 10000 pF 250V(zmienne) lub specjalne ceramiczne od 470pF do 4,7nF/1000(do 3000V)
Myślę, że warto poeksperymentować ze wspomnianymi przez kolegę rdzeniami z materiałów 3001i ewentualnie dodatkowymi na prętach ferrytowych od anten długofalowych i kilkoma kondensatorami blokującymi oraz jakimś warystorem na 250V(zmiennego), który dodatkowo stworzy ochronę przed przepięciami występującymi w sieci.
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Do Wojtka .
Z mojego filtru ( ,, kondycjonera ,, ) zasilam CD i wzmacniacz . Tam też
umieścilem filtr , który jak piszesz służy do odkłócania z wyższych częstotliwości niż 50 Hz . Dodatkowo zastosowałem 200 W trafo separujące ( do samego CD ) i TO działa ?
Do RomkaD .
Dziękuję za teorię - zrozumiałem.
Pozdrawiam-Lisor.
Z mojego filtru ( ,, kondycjonera ,, ) zasilam CD i wzmacniacz . Tam też
umieścilem filtr , który jak piszesz służy do odkłócania z wyższych częstotliwości niż 50 Hz . Dodatkowo zastosowałem 200 W trafo separujące ( do samego CD ) i TO działa ?
Do RomkaD .
Dziękuję za teorię - zrozumiałem.
Pozdrawiam-Lisor.