Wzmacniacz Mosfetowy.Problem ze wzmocnieniem.

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

Wzmacniacz Mosfetowy.Problem ze wzmocnieniem.

Post autor: Piroman1024 »

Witam.
Wiem że to forum lampowe ale mam pewien problem i proszę o pomoc.
Odziedziczyłem wzmacniacz LDM-6e ze spaloną końcówką mocy.Postanowiłem zrobić końcówke na Mosfetach(schemat w załączniku).
Napięcie zasilania tego Ldma to +/-58,5V.
W końcówce z tego schematu dałem tylko 4-tranzystory(2XIRFP240 i 2XIRFP9240).
Problem jest taki że cicho gra i tu pytanie jak zwiększyć najprościej wzmocnienie tego układu(Przy dużym wysterowaniu - wyjście słuchawkowe z wieży,wzmacniacz osiąga sporą moc ale np.z kompa już jest kiepsko).

W sensie cicho gra mam na myśli że zledwością wysterowuje kolumny 80W.Zakładam że moc powinna być ok.200W tak jak orginalnego LDM-a.
I przy większym wysterowaniu wejścia taką moc osiąga.(
Zależy mi tylko nad zwiększeniem wzmocnienia!!!

Myślałem nad zwiększeniem rezystora od sprzężenia zwrotnego - czy to coś pomoże?
Jeżeli nie to co najlepiej zrobić???
Proszę pilnie o pomoc.
Pozdrawiam.
Załączniki
wzmak.zip
(23.09 KiB) Pobrany 157 razy
kk84

Re: Wzmacniacz Mosfetowy.Problem ze wzmocnieniem.

Post autor: kk84 »

Witam.
Piroman1024 pisze:Napięcie zasilania +/-58,5V
w końcówce dałem tylko 4-tranzystory(2XIRFP240 i 2XIRFP9240).
.
Hehe ... ładne mi tylko :). Przy tej ilości i tym napięciu to założe się, że osiągnąłbyś "mizerne" 200W RMS w 8Ω , jak nie więcej.

Brak wzmocnienia ?!. Preamp wstaw przed końcówką.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Piroman1024 pisze:Zależy mi tylko nad zwiększeniem wzmocnienia!!!

Myślałem nad zwiększeniem rezystora od sprzężenia zwrotnego - czy to coś pomoże?
Jeżeli nie to co najlepiej zrobić???
Spróbuj zmniejszyć wartość rezystora R10 ze 470Ω do 150Ω. Zwiększanie rezystora R11 jest niewskazane gdyż wówczas zmniejszasz sprzężenie stałoprądowe z wyjścia wzmacniacza mocy na wejście wzmacniacza różnicowego (Q2, Q3). Zwiększanie wartości tego rezystora może spowodować wzrost składowej stałej na wyjściu wzmacniacza wskutek rozrównoważenia symetrii po obu stronach wzmacniacza różnicowego (zwróć uwagę, że rezystor R1 polaryzujący bazę tranzystora Q2 do masy oraz rezystor sprzężenia zwrotnego R11 polaryzujący „przy okazji” tranzystor Q3 mają identyczną wartość). Przy próbie zwiększania wzmocnienia korzystaj jeśli możesz z oscyloskopu, kontrolując czy przy nowej wartości wzmocnienia wzmacniacz się nie wzbudzi. Zastosowane we wzmacniaczu rezystory (R1 i R11) 15kΩ powodują, że taką mniej więcej impedancję wejściową ma ten wzmacniacz dla sygnału m.cz. co może mieć znaczenie przy próbie sterowania go z przedwzmacniacza lampowego o dużej wartości impedancji wyjściowej.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Marcus
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Marcus »

Co do układów LDM to gdzies czytałem wypowiedż gościa pracującego dla tej firmy, z której wynikało, że dają "na styk" tranzystory końcowe. Chodzi o to, że sumaryczna moc tranzystorów zastosowanych w stopniu końcowym jest niewiele większa od mocy wyjściowej, co widać w tym układzie.
Oczywiście moc tracona na tranzysorach pracujących w klasie AB jest mniejsza od wyjściwej, jednak tak na wszelki wypaden nie zaszkodzi dorzycić jeszcze jedną pare MOSFETów i/lub ostrożnie ze zwarciami, przesterem itp.
pozdrawiam
Marcus
Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

Dzięki wszystkim za odpowiedzi!
:arrow: Markus
Tak dokładnie te same pogłoski do mnie dotarły i z tego powodu postanowiłem zrezygnować z orginalnej końcówki.
:arrow: Romekd
Ok coś pokombinuje z tymi rezystorami tylko nie dzisiaj bo nie mam czasu niestety :(
Ale zapytam się na wszelki wypadek gdyby to nie pomogło to co mogę jeszcze zrobić?
:arrow: kk84
Taak moc jest całkiem niezła,hehe :) Co mnie bardzo uradowało(Szkoda tylko że mono).
Jeżeli chodzi o przedwzmacniacz to wykorzystałem ten który był w LDM-ie nic nie zmieniając - działa dobrze.
BTW:Podrzuce ci rzeczony schemat jak najszybciej się uwinę ale tyle rzeczy mi się sypneło że szkoda mówić :oops:

P.S.
W obecnej chwili porównując wzmacniacz Mosfeto-wy i Lampowy stwierdziłem subiektywnie że lampowy gra lepiej :wink:
Dzięki za szybką odpowiedź.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Piroman1024 pisze:Ale zapytam się na wszelki wypadek gdyby to nie pomogło to co mogę jeszcze zrobić?
Na pewno pomoże.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

Wielkie dzięki Romekd.
Pomogło i to jak!!!
muszę przyznać ze wstydem że w budowie wzmacniaczy tranzystorowych jestem zacofany bardziej niż lampowych.
Do tej pory budowałem tylko na kostkach i jeszcze nie wiem do końca jaką role spełniają poszczególne bloki wzmacniacza tranzystorowego.
Z tych schematów co mam to widzę że większość jest do siebie bardzo podobna - będe musiał to kiedyś na spokojnie przeanalizować.(Mój konik to raczej cyfrówka)
Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzięki bo kto wie jakbym poszedł inną drogą to pewnie bym uwalił końcówkę.
ODPOWIEDZ