Różnica w systemie elektrod w REN914 i REN904

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
komornik12_old
500...624 posty
500...624 posty

Różnica w systemie elektrod w REN914 i REN904

Post autor: komornik12_old »

Cześć

W moim urządzeniu, które było kiedyś radioodbiornikiem VE301 W siedzi lampa REN914, a w opisach jest podawana REN904. Jednak napisy są lekko przytarte i mam wątpliwość, czy nie pomyliłem 0 z 1. Mikołajczyk podaje, że są to zupełnie różne lampy pod względem elektrycznym (większe nachylenie char. ma REN914, ale ma 5 razy mniejszy Ia). Zatem chciałbym zapytać jak odróżnić REN904 i REN914 patrząc jedynie na system elektrod. Fragment metalizacji uchował się jedynie na czubku lampy, więc wszystko ładnie widać w środku.

Mam jeszcze pytanie z trochę innej beczki-czy 6AK6 będzie dobrze pracować przy US2=80V jak RES164? Jakie będą skutki obniżonego napięcia na S2 poza mniejszym wzmocnieniem?

Pozdrawiam Maciej
Potrzebna chłodnica ze szlifem na termometr i szlifem męskim 29 na zbiornik cieczy destylowanej i żeńskim 29 lub 19 na odbiornik. Mile widziany deflegmator

Pozdrawiam Maciej
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Różnica w systemie elektrod w REN914 i REN904

Post autor: tszczesn »

komornik12 pisze: W moim urządzeniu, które było kiedyś radioodbiornikiem VE301 W siedzi lampa REN914, a w opisach jest podawana REN904. Jednak napisy są lekko przytarte i mam wątpliwość, czy nie pomyliłem 0 z 1. Mikołajczyk podaje, że są to zupełnie różne lampy pod względem elektrycznym (większe nachylenie char. ma REN914, ale ma 5 razy mniejszy Ia). Zatem chciałbym zapytać jak odróżnić REN904 i REN914 patrząc jedynie na system elektrod. Fragment metalizacji uchował się jedynie na czubku lampy, więc wszystko ładnie widać w środku.
REN914 ma dużo większe wzmocnienie (ok 100), ma przez to znacznie bardziej gęstą siatkę. A nie możesz sprawdzić lampie wzmocnienia? Przy tak dużej różnicy jest to bardzo proste - jak lampa nie będzie prawie reagowała na zmianę napięcia anody to jest to REN914.