Loewe Vineta WL - moj nowy nabytek
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Loewe Vineta WL - moj nowy nabytek
Kupilem toto za 300PLN - sprawne, kompletne - skrzynka do lekkiej renowacji (ale bez tragedii - malutkie ubytki forniru) - data produkcji 17 marca 1934 - piekne radio na rzadkich czterowoltowych kolkowych lampach. Postaram sie wystawic jakies zdjecia - ciesze sie bo radyjko jest na prawde rewelacyjne - co ciekawe radyjko posiada tylna scianke - nawe oryginalna zarowka Siemensa swieci.
Pozdroofki
Pozdroofki
IdeL
-
- 500...624 posty
-
- 500...624 posty
Pewnie, że wystawie fotki - cały czas naprawiałem złamaną ośkę do przekładni strojenia - wczoraj skończyłem - dzisiaj to złoże i ofotografuję - radyjko jest po prostu piękne.Witek pisze:Brawo!
Dorwać dziś coś na lampach wielokrotnych Loewego to wielka sztuka.
Chętnie zobaczę nabytek kolegi, można fotkę?
Pozdrawiam i gratuluję
Pozdroofki
IdeL
-
- 500...624 posty
Loewe Vineta - zdjecia - poszukuje schematu
A wiec fotki - poszukuje schematu tego ustrojstwa. Na http://radiotechniek.cjb.net/ niestety tego nie ma, ani tez nigdzie nie moge znalezc - bylbym wdzieczny za pomoc w znalezieniu
Pozdroofki
Pozdroofki
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
IdeL
-
- moderator
Re: Loewe Vineta - zdjecia - poszukuje schematu
Tradycyjnie jest w niezastąpionych Szaltungenach, w tomie IV.IdeL pisze:A wiec fotki - poszukuje schematu tego ustrojstwa. Na http://radiotechniek.cjb.net/ niestety tego nie ma, ani tez nigdzie nie moge znalezc - bylbym wdzieczny za pomoc w znalezieniu
-
- 500...624 posty
fajnie - tylko skad to wziac??? Mnie sie az tak nie spieszy - radyjko gra - ale przdalby sie mimo wszystko - nie wiesz czy nie wystawil ktos w postaci elektronicznej na jakims ww???tszczesn pisze: Tradycyjnie jest w niezastąpionych Szaltungenach, w tomie IV.
Pozdroofki
IdeL
-
- moderator
Nie wiem, ale mogę w wolnej chwili przerysować.IdeL pisze:fajnie - tylko skad to wziac??? Mnie sie az tak nie spieszy - radyjko gra - ale przdalby sie mimo wszystko - nie wiesz czy nie wystawil ktos w postaci elektronicznej na jakims ww???tszczesn pisze: Tradycyjnie jest w niezastąpionych Szaltungenach, w tomie IV.
-
- 500...624 posty
Fajnie - a nie masz mozliwosci skserowania ??? - bo to jest co rysowactszczesn pisze: Nie wiem, ale mogę w wolnej chwili przerysować.

IdeL
Naprawiałeś je, czy grało od razu po włączeniu? Mierzyłeś prąd anodowy lampy głośnikowej?IdeL pisze: fajnie - tylko skad to wziac??? Mnie sie az tak nie spieszy - radyjko gra -
-
- 500...624 posty
-
- 500...624 posty
Hehehe. naprawilem agregat strojeniowy - sekcje sie poprzesuwaly i bylo zwarcie miedzy plytami musialem tez naprawic uszkodzona przekladnie i wymienic potencjometr (walnieta sprezynka wlacznika) - potencjometru nie zal bo to nie byl oryginal - jakis enerdowski bajer - wstawilem nowego ESA-DRALOWIDa (mocno ponad trzydziesto- czterdziestoletniego) - mialem po prostu nie uzywanego, ktory wypadl w sklepie z jakiejs zapomnianej szufladki.OTLamp pisze:Naprawiałeś je, czy grało od razu po włączeniu? Mierzyłeś prąd anodowy lampy głośnikowej?
No i radyjko zagralo bez problemu - na krotkich ma slaba czulosc - zreszta cholera wie - bo na generatorze (mam mocno trzeszczacy atenuator) - wychodzi jakies 150 - 200 uV - a po podlaczeniu anteny slychac tylko trzy, cztery mocne stacje - reszta jest znacznie slabsza (choc ich sporo odbiera) - na pocieszenie musze dodac, ze mieszkam blisko wiezy przemiennikowej i warunki propagacyjne w tym rejonie sa mocno dziwne przez caly rok - druga sprawa to to, ze antena byly dwa polaczone w szereg przewody do multimetru podlaczone do uchwytu okna. Dlugie i srednie bez zarzutu. Pradu nie mierzylem - potraktowalem radio jak czynne urzadzenie - jakos mialbym opory przed rozlutowywaniem oryginalnych polaczen na cokole

Pozdroofki
IdeL
-
- 500...624 posty
-
- moderator
Prądu mierzyć nie musisz. Sprawdź napięcie na siatce pierwsze lampy głośnikowej (RES964). Układ jest strasznie popieprzony, ale jak Szaltungeny nie kłamią to (przy głośności skręconej na minimum) zmierz napięcie na obu końcach potencjometru regulacji siły głosu względem masy. Powinno być ujemne i TAKIE SAME na obu końcach. Gdy tak nie jest to wymień kondensator 10nF łączący anodę REN924 z siatką RES964 na taki bez upływu, inaczej dość szybko zniszczysz lampę głośnikową i prostowniczą.IdeL pisze:Pradu nie mierzylem - potraktowalem radio jak czynne urzadzenie - jakos mialbym opory przed rozlutowywaniem oryginalnych polaczen na cokole :wink: :wink: - co ja plote - jesli potrzeba moge sprawdzic - na razie uzupelniam drobne ubytki forniru.OTLamp pisze:Naprawiałeś je, czy grało od razu po włączeniu? Mierzyłeś prąd anodowy lampy głośnikowej?
Moim zdaniem i tak lepiej od razu naprawić ten kondensator, nawet gdyby miał małą upływność. Jego stan może się w każdej chwili pogorszyć. A prąd mierzy sie łatwo. Nie trzeba niczego rozłączać. Wystarczy podpiąć miliamperomierz do uzwojenia pierwotnego transformatora głośnikowego.tszczesn pisze: Prądu mierzyć nie musisz. Sprawdź napięcie na siatce pierwsze lampy głośnikowej (RES964). Układ jest strasznie popieprzony, ale jak Szaltungeny nie kłamią to (przy głośności skręconej na minimum) zmierz napięcie na obu końcach potencjometru regulacji siły głosu względem masy. Powinno być ujemne i TAKIE SAME na obu końcach. Gdy tak nie jest to wymień kondensator 10nF łączący anodę REN924 z siatką RES964 na taki bez upływu, inaczej dość szybko zniszczysz lampę głośnikową i prostowniczą.
Schemat jest tu http://www.elektroda.net/download/dwpl. ... netaWL.jpg
Jeszcze go nie oglądałem bo mam wyczerpany limit 30Mb na 24h (ściągam brakujące Radioamatory)
Pozdrawiam
P.S. Gdyby ktoś szukał jakichś schematów, niech zajrzy tutaj http://retro.elektroda.net/. Większość to pewnie skany Empfanger Schaltungen.
Ostatnio zmieniony wt, 15 lutego 2005, 12:58 przez OTLamp, łącznie zmieniany 2 razy.