Tannhäuser nowe magiczne oko :-)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Re: Nowy nabytek :-) Tannhäuser
Przypuszczam że tak. Nie znam konkretnie tego radia, nie widziałem schematu. Być może pierwsza EF89 robi za wzmacniacz w.cz. jeszcze przed stopniem przemiany - ale sądzę, że raczej będą to dwa stopnie p.cz.. Jak są rozmieszczone fizycznie w radiu te lampy? Jeżeli byłby to wzmacniacz w.cz. , to prawdopodobnie byłaby gdzieś w okolicy wejścia antenowego lub obwodów wejściowych, jeśli zaś są ułożone tak, jak to zwykle bywa, czyli [głowica UKF z ECC85],ECH81,EF89,EF89,EABC80,EC92+2xEL84, to na 90% p.cz.
-
- 1875...2499 postów
Zapewne jest to wzmacniacz w,cz dla AM i wzmacniacz p.cz dla FM. Taka sama lampa jest w moim stradivari, i znajduje się przy głowicy.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 625...1249 postów
Znakomity nabytek , uzywam takiego oryginalnego na codzień od chyba 3 lat , mam podłączony do wejścia GR compakt , jak narazie nie miałem żadnej potrzeby dotykania się czegokolwiek w tym radiu.
Pozdrawiam i życzę przyjemnego słuchania
-
- 2500...3124 posty
Dziękujęed_net pisze:Znakomity nabytek , uzywam takiego oryginalnego na codzień od chyba 3 lat , mam podłączony do wejścia GR compakt , jak narazie nie miałem żadnej potrzeby dotykania się czegokolwiek w tym radiu.

Jest duża różnica w jakości dzwięku między Carmen, Othello (oba 5,5W) a Tannhauserem (12W) Poza tym Tannhauser jest większy co też ma wpływ na jakość dzwięku.
A jaki Kolega ma model?? Bo mój to Tannhauser 3D 56. Cztery glośniki w tym jeden wielki jak półmisek

Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 625...1249 postów
Nie mam w tej chwili dostępu do Tanhausera -jest w domu na wsi , więc nie spojrzę na model , możemy wrócić do tematu od piątku wieczorem.
Pozdraw
Pozdraw
-
- 2500...3124 posty
Z tyłu radio wygląda tak:adamst_ pisze:Przypuszczam że tak. Nie znam konkretnie tego radia, nie widziałem schematu. Być może pierwsza EF89 robi za wzmacniacz w.cz. jeszcze przed stopniem przemiany - ale sądzę, że raczej będą to dwa stopnie p.cz.. Jak są rozmieszczone fizycznie w radiu te lampy? Jeżeli byłby to wzmacniacz w.cz. , to prawdopodobnie byłaby gdzieś w okolicy wejścia antenowego lub obwodów wejściowych, jeśli zaś są ułożone tak, jak to zwykle bywa, czyli [głowica UKF z ECC85],ECH81,EF89,EF89,EABC80,EC92+2xEL84, to na 90% p.cz.

Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 500...624 posty
No to ja sądząc po ilości filtrów p.cz. i usytuowaniu lamp względem nich, obstawiam dwa stopnie p.cz.
Swoją drogą, radyjko ma nietypowo umieszczony zasilacz - zazwyczaj bywał montowany po przeciwnej stronie - chyba żeby oddalić trafo od głowicy UKF i anteny ferrytowej.
Ach, te cztery głośniczki na froncie - cudo....
Swoją drogą, radyjko ma nietypowo umieszczony zasilacz - zazwyczaj bywał montowany po przeciwnej stronie - chyba żeby oddalić trafo od głowicy UKF i anteny ferrytowej.
-
- 2500...3124 posty
Od 56 roku Nordmende zmieniło miejsce usytułowania zasilasza. We wcześniejszych modelach był po prawej stronie a w glowicy UKF były dwie lampy EC 92. Od 56 roku zasilacz jest po lewej stronie a głowica jest na jednej lampie ECC85.adamst_ pisze:No to ja sądząc po ilości filtrów p.cz. i usytuowaniu lamp względem nich, obstawiam dwa stopnie p.cz.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
adamst_ pisze:Przypuszczam że tak. Nie znam konkretnie tego radia, nie widziałem schematu. Być może pierwsza EF89 robi za wzmacniacz w.cz. jeszcze przed stopniem przemiany - ale sądzę, że raczej będą to dwa stopnie p.cz.. Jak są rozmieszczone fizycznie w radiu te lampy? Jeżeli byłby to wzmacniacz w.cz. , to prawdopodobnie byłaby gdzieś w okolicy wejścia antenowego lub obwodów wejściowych, jeśli zaś są ułożone tak, jak to zwykle bywa, czyli [głowica UKF z ECC85],ECH81,EF89,EF89,EABC80,EC92+2xEL84, to na 90% p.cz.
Nie.
W tych radiach Nordmende stosował rozbudowany wzmacniacz p.cz. Dla toru FM miął trzy stopnie a dla AM dwa. Nie porównujcie DDR'owskich konstrukcji a z tymi w RFN. Tam wiedziano że z ekonomicznego punktu stosowanie wzmacniacza w.cz. na zakresach AM jest tylko marnotrastwem. Co innego rozbudowany tor p.cz. zapewniający lepszą selektywność przy szerszym paśmie przenoszenia toru p.cz.
-
- 500...624 posty
No czyli słusznie typowałem. A co było pierwszym stopniem p.cz. dla FM - któraś z sekcji ECH81?STUDI pisze:adamst_ pisze:Przypuszczam że tak. Nie znam konkretnie tego radia, nie widziałem schematu. Być może pierwsza EF89 robi za wzmacniacz w.cz. jeszcze przed stopniem przemiany - ale sądzę, że raczej będą to dwa stopnie p.cz.. Jak są rozmieszczone fizycznie w radiu te lampy? Jeżeli byłby to wzmacniacz w.cz. , to prawdopodobnie byłaby gdzieś w okolicy wejścia antenowego lub obwodów wejściowych, jeśli zaś są ułożone tak, jak to zwykle bywa, czyli [głowica UKF z ECC85],ECH81,EF89,EF89,EABC80,EC92+2xEL84, to na 90% p.cz.
Nie.
W tych radiach Nordmende stosował rozbudowany wzmacniacz p.cz. Dla toru FM miął trzy stopnie a dla AM dwa. Nie porównujcie DDR'owskich konstrukcji a z tymi w RFN. Tam wiedziano że z ekonomicznego punktu stosowanie wzmacniacza w.cz. na zakresach AM jest tylko marnotrastwem. Co innego rozbudowany tor p.cz. zapewniający lepszą selektywność przy szerszym paśmie przenoszenia toru p.cz.
Tak, standardowo heksoda z ECH81 była używana jako mieszacz na AM i pierwszy stopień p.cz. FM.adamst_ pisze:
No czyli słusznie typowałem. A co było pierwszym stopniem p.cz. dla FM - któraś z sekcji ECH81?
W późniejszych modelach tej serii (wg nazwy) stosowano taką obsadę lamp
ECC85 - głowica UKF
ECH81 - mieszacz AM / 1 p.cz. FM
EF89 - 1 p.cz. AM / 2 p.cz. FM
EBF89 - 2 p.cz. AM i detektor AM / 1 ogranicznik FM
EF80 - 2 ogranicznik FM
i dalej to juz część m.cz. i stereodekoder
-
- 2500...3124 posty
Dziękuję za wytłumaczenieSTUDI pisze:Tak, standardowo heksoda z ECH81 była używana jako mieszacz na AM i pierwszy stopień p.cz. FM.adamst_ pisze:
No czyli słusznie typowałem. A co było pierwszym stopniem p.cz. dla FM - któraś z sekcji ECH81?
W późniejszych modelach tej serii (wg nazwy) stosowano taką obsadę lamp
ECC85 - głowica UKF
ECH81 - mieszacz AM / 1 p.cz. FM
EF89 - 1 p.cz. AM / 2 p.cz. FM
EBF89 - 2 p.cz. AM i detektor AM / 1 ogranicznik FM
EF80 - 2 ogranicznik FM
i dalej to juz część m.cz. i stereodekoder

Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 2500...3124 posty
Tannhäuser
Tannhäuser już po odnowieniu skrzynkizagore1 pisze:Nabyłem właśnie coś takiego:
Dwie lampy EL84 na końcówce mocy - 12 W
Rocznik 1956 -czyli mój
Od dłuższego czasu marzyłem o Nordmende Tannhäuser ale chciałem rocznik 54.
Trafił się taki rocznik 56 to wziąłem. Lepszy rydz niż nic.
To już mój czwarty Nordende. Pozostałe mam rocznik 54-55 - mają dwie lampy w głowicy UKF ec92 i magiczne oko w tkaninie - a ten ma jedną lampę w głowicy UKF ecc85 i oczko w skali ; -(.
Jest trochę zmordowane ale mam nadzieję, że uda mi się go odnowić![]()
ps. -ciekawe czy kotś wie co to jest ten rydz w przysłowiu - bo nie jest to grzyb

Brakuje mi dwóch rzeczy:
Tylnej ścianki i złotej listwy znajdującej się z przodu radia.
Oryginalnej złotej listwy pewnie nie dostanę

Czy ma ktoś pomysł czym ją można zastąpić?? czy może lepiej nie kombinować i zostawić tak jak jest??
Tak wygląda oryginalna listwa.
http://img262.imageshack.us/img262/9333 ... 2w8gji.jpg
A z czego najlepiej zrobić tylną ściankę??
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 1875...2499 postów
Ładnie Ci to wyszło
W moim Nordmende są takie same braki. Ale się tym nie przejmuje. Mało mam radii w 100% kompletnych. Prawie zawsze czegoś brakuje.

W moim Nordmende są takie same braki. Ale się tym nie przejmuje. Mało mam radii w 100% kompletnych. Prawie zawsze czegoś brakuje.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 2500...3124 posty
A Ty jaki masz model tego Nordmende??Bobekmaster pisze:Ładnie Ci to wyszło![]()
Zastanawiałem się czy zamiast tej ramki nie dać takiej listwy:
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=611981002
malując ją na złoto, ale sam nie wiem??
Może w sklepach z akcesoriami do mebli można kupić taką listwę?
Szukałem w internecie, ale nic ciekawego nie znalazłem.

Wołyń 1943. Pamiętamy!