Kwadrofoniczne winyle
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 125...249 postów
Kwadrofoniczne winyle
Witam,
Niedawno natknąłem się na jakieś stronce wzmiankę , że w latach siedemdziesiątych ubiegłego stulecia wynaleziono takie cudo jak płyty winylowe, które były zrealizowane w czterech kanałach.
Czy ktoś z Towarzystwa ma na ten temat jakieś bliższe informacje ? Nie ukrywam, że ten wynalazek dość mnie zaintrygował...
Niedawno natknąłem się na jakieś stronce wzmiankę , że w latach siedemdziesiątych ubiegłego stulecia wynaleziono takie cudo jak płyty winylowe, które były zrealizowane w czterech kanałach.
Czy ktoś z Towarzystwa ma na ten temat jakieś bliższe informacje ? Nie ukrywam, że ten wynalazek dość mnie zaintrygował...
Pozdrawiam serdecznie,
Piotr Kowalski
Piotr Kowalski
-
- 625...1249 postów
Re: Kwadrofoniczne winyle
Witam.Piotrek pisze:Witam,
W tamtych latach podejmowano próby realizacji dżwięku przestrzennego w czterech kanałach jako rozwinięcie już szeroko stosowanej stereofonii, chociaz sam pomysł narodził się na poczatku lat 40-tych ubiegłego stulecia.
W 1973 roku słynna plyta zespołu Pink Floyd pod tytułem "The Dark Side Of The Moon" przygotowywana była w studiu Abbey Road w Londynie pod tym właśnie kątem.Ale nie dotyczyło to wyłacznie płyt, jeżeli chodzi o żródło dżwieku w tym systemie. W Moskwie ze studia w Ostankino nadawano próbne audycje w kwadrofonii.
System ten nie zdobył popularności z wielu względów , tak technicznych jak i finansowych.Stosowano też układy pseudokwadrofoniczne, pozwalajace na odbiór w czerech kanałach dzwięku zapisanym w stereo.
Lech
-
- 2500...3124 posty
Na przykład było tak w przypadku amplitunerów Radmor serii 51. Być może, gdybym miał jeszczer jedną parę kolumn i dobre pomieszczenie do odsuchu, mógłbym sprawdzić brzmienie swojego 5102 w pseudokwadrofoniiLech Sołtysik pisze:Stosowano też układy pseudokwadrofoniczne, pozwalajace na odbiór w czerech kanałach dzwięku zapisanym w stereo.
Lech

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 625...1249 postów
Witam jeszcze raz.
Zerknij na stronę http://www.radio.com.pl/dzienotwarty/archiwum2.asp
Tam więcej o kwadrofonii w Polskim Radiu.
Pozdrawiam
Lech
Zerknij na stronę http://www.radio.com.pl/dzienotwarty/archiwum2.asp
Tam więcej o kwadrofonii w Polskim Radiu.
Pozdrawiam
Lech
-
- 625...1249 postów
[/quote]Vault_Dweller pisze:
Na przykład było tak w przypadku amplitunerów Radmor serii 51. e]
Jak najbardziej trafny przykład stosowania pseudokwadrofonii w praktyce.Sygnał radiowy niestety był/i jest/ emitowany w stereo. Teraz mamy lepsze, cyfrowe metody zapisu i odtwarzania dżwieku.
Chciałem jeszcze dodać , że spotkałem się z opisem w Radioamatorze /chyba lata 70-te/ prostej przystawki złozonej z elementów RC pozwalającej na uzyskaniu efektu kwadro-pseudo z sygnału stereo. Idea tego ukladu polegała na przesunięciach fazowych sygnału lewego i prawego kanału oraz ich róznicowaniu. To tak z grubsza.Szczegóły sie zamazały

Oczywiście do całkowitego sczęścia potrzebne były dwa identyczne wzmacniacze i kolumny głośnikowe.
Lech
Czołem.
Pozdrawiam,
Jasiu
Około 1975 na Targach Poznańskich był pokój odsłuchowy z takim gramofonem. Pamiętam, że słuchałem Caravanserai Santany i efekt był dosyć zabójczy. Płłyta była odtwarzana na zwykłym gramofonie, ale ze specjalną precyzyjną igłą o eliptycznym ostrzu. Dodatkowe kanały były zapisane powyżej pasma akustycznego (zdaje się, że w sposób trochę podobny do radiowej transmisji stereo) i oczywiście wymagały odpowiedniego dekodera. Sama płyta przenosiła częstotliwości do około 40-50 kHz.Piotrek pisze: Czy ktoś z Towarzystwa ma na ten temat jakieś bliższe informacje ? Nie ukrywam, że ten wynalazek dość mnie zaintrygował...
Pozdrawiam,
Jasiu
-
- moderator
Trochę informacji znajdziesz tu:Piotrek pisze:Czy ktoś z Towarzystwa ma na ten temat jakieś bliższe informacje ? Nie ukrywam, że ten wynalazek dość mnie zaintrygował...
http://www.rdrop.com/~dano/tunes/quad.html
ZTCP to w katalogu Unitry z połowy lat 70-tych był oferowany zestaw kwadro złożony z gramofonu, dekodera i dwu wzmacniaczy od Meluzyny czy Kleopatry.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
- 625...1249 postów
W 1978 lub 1979 roku byłem na prezentacji systemu kwadrofonicznego,
zorganizowanej przez Polskie Radio (prowadzącym pokaz był Tadeusz Sznuk). Aparatura składala się z magnetofonu kwadrofonicznego (niestety nie pamiętam marki), wzmacniacza kwadro i zestawu głośnikowego. Prezentowane były nagrania różnych gatunków muzyki.
Pamiętam, że gdzieś około tego czasu nadawane były próbne audycje radiowe kwadrofoniczne, zdaje się że z Wrocławia (warto by sięgnąć po archiwalne numery "Radioamatora" czy "Radioelektronika " z tamtych czasów, bo ten system był tam opisany).
zorganizowanej przez Polskie Radio (prowadzącym pokaz był Tadeusz Sznuk). Aparatura składala się z magnetofonu kwadrofonicznego (niestety nie pamiętam marki), wzmacniacza kwadro i zestawu głośnikowego. Prezentowane były nagrania różnych gatunków muzyki.
Pamiętam, że gdzieś około tego czasu nadawane były próbne audycje radiowe kwadrofoniczne, zdaje się że z Wrocławia (warto by sięgnąć po archiwalne numery "Radioamatora" czy "Radioelektronika " z tamtych czasów, bo ten system był tam opisany).
-
- 625...1249 postów
-
- 2500...3124 posty
-
- 625...1249 postów
Witam.
Był taki ''Chopin" .Amplituner produkcji węgierskiej.Konstrukcja tarnzystorowo-lampowa. Wzmacniacz stereo wykonany na lampach ECL86 w układzie p-p. Słuchałem tego zestawu u znajomego . Żródłem dżwieku był gramofon.To co wtedy usłyszałem , zrobiło na mnie wrazenie. Jednak nie mogę powiedzieć, czy był przystosowany równiez do pracy w systemie kwadrofonicznym.Po prostu nic na ten temat nie wiem.
Lech
Był taki ''Chopin" .Amplituner produkcji węgierskiej.Konstrukcja tarnzystorowo-lampowa. Wzmacniacz stereo wykonany na lampach ECL86 w układzie p-p. Słuchałem tego zestawu u znajomego . Żródłem dżwieku był gramofon.To co wtedy usłyszałem , zrobiło na mnie wrazenie. Jednak nie mogę powiedzieć, czy był przystosowany równiez do pracy w systemie kwadrofonicznym.Po prostu nic na ten temat nie wiem.
Lech