Prosta konstrukcja na El 84 SE do bi-ampingu OB potzebuje p

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

miku taivaanlahja
25...49 postów
25...49 postów

Prosta konstrukcja na El 84 SE do bi-ampingu OB potzebuje p

Post autor: miku taivaanlahja »

Witam. Na początek się przedstawię. Choć teoretycznie jestem nowy na forum to w praktyce czytam je od dwóch lat. (problemy z rejestracją) obecnie gra mi Music Angel na KT88 w połączeniu z OB wg. Projektu fikusa (na dole pomykają basowce Sansui w-146 zasilane przez marantza pm 750. Bi-amping bardzo mi odpowiada i chce podążać tą drogą. Postanowiłem zbudować swój pierwszy wzmacniacz lampowy. Ponieważ ma on zasilać jedynie saby (greencone+tweeter saby) to kilka watów w zupełności mi wystarczy. Myslę o konstrukcji SE na EL84 (akurat takie mam telefunkena) do tego w zapasie 4 6n1p-eb, 2 ef89. Ponieważ jest to konstrukcja do bi-ampingu to nie potrzebuję żeby przetwarzała niżej niż 300HZ. W tej okolicy właśnie tnę sabę a zaczyna grać sansui. Wtedy MA zasili bas. To będzie moja pierwsza konstrukcja więc potrzebuję prosty, dobrze opisany projekt. Do tej pory wykonałem kilka wzmacniaczy tranzystorowych ( proste konstrukcje) i nic nie wybuchło ;) interesuje mnie jedynie montaż przestrzenny. Przede wszystkim potrzebuje dobrze opisanej konstrukcji, najlepiej ze zdjeciami. Nie jestem elektronikiem z wykształcenia więc nie odnajdę ew. Błędów w projekcie itp. Czy macie jakieś propozycje układów dla początkującego? Dodam że mieszkam za granica więc nie wydłubie sobie traf ze starego Ametysta itp;) chętnie odkupie od kogoś odpowiednie trafa itp. To mój pierwszy raz więc musi być tanio. Czekam na propozycje i rady
Pozdr. Miku
Poszukuje szybki do radia stradivari 4 automatic.
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Prosta konstrukcja na El 84 SE do bi-ampingu OB potzebuje p

Post autor: nuncjusz1 »

Witaj
Spróbuj ten projekt,jest bardzo prosty i myślę ,że na twoje potrzeby wystarczający,pasmo możesz "obciąć" na wejściu wzm.
http://www.audioton.republika.pl/wzm-se.html
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Beier »

Myślę że TG5 wystarczy w zupełności.
miku taivaanlahja
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: miku taivaanlahja »

Ok.
Dzięki za propozycje.
Jak tylko komp wróci z naprawy to wezmę się za temat bo na telefonie niewiele widać.
Poszukuje szybki do radia stradivari 4 automatic.