Kolumienki
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Kolumienki
To co udało mi się spłodzić. Czeka to na obicie fornirem ale najpierw muszę magisterkę napisać 

Tragiczne proporcje obudowy...
Proponuje zajrzeć na diyaudio.pl w celu podszkolenia się.
Proponuje zajrzeć na diyaudio.pl w celu podszkolenia się.
A możesz znawco wyjaśnić dlaczego? Pojemność to pojemność, odległość od wewnętrznego wlotu BR zachowana, z reszta to mają być monitory. Z tego co oglądałem inne konstrukcje monitorów to proporcje były podobne, chociażby tu.
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Poza wyglądem dostrzegacie jakieś bardziej techniczne wady? Mi taki wygląd się podoba, a jeżeli wam nie to bardzo mi przykro ale jakoś mnie to nie rusza. Rozumiem koledzy że mam się szkolić artystycznie?
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Niesymetryczne rozmieszczenie głośników ma swoje wady, min. kłopoty z symetrycznym ustawieniem względem słuchacza.
Mogłeś głośniki dać w jednej linii pionowej, otwór BR można dać niesymetrycznie. Można zrobić kolumny L/R symetryczne.
Przednia płyta jest faktycznie dosyć duża w stosunku do głośników, ale nie przesądzałbym katastrofy, może tylko podbarwienia. Warto też minimalizować odległość źródeł, a po przekątnej jest zawsze najdalej.
Jeżeli masz jeszcze płytę wiórową, to możesz poeksperymentować z drugą w wersji symetrycznej i osiowej. Co Ci przypadnie do gustu to zostawisz.
Mogłeś głośniki dać w jednej linii pionowej, otwór BR można dać niesymetrycznie. Można zrobić kolumny L/R symetryczne.
Przednia płyta jest faktycznie dosyć duża w stosunku do głośników, ale nie przesądzałbym katastrofy, może tylko podbarwienia. Warto też minimalizować odległość źródeł, a po przekątnej jest zawsze najdalej.
Jeżeli masz jeszcze płytę wiórową, to możesz poeksperymentować z drugą w wersji symetrycznej i osiowej. Co Ci przypadnie do gustu to zostawisz.
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Wady nie, ale potrzeba uwzglednic to przy projektowaniu zwrotnicy.traxman pisze:Niesymetryczne rozmieszczenie głośników ma swoje wady, min. kłopoty z symetrycznym ustawieniem względem słuchacza
Druga sprawa odstep miedzy głosnikami powinien byc jak najmniejszy aby uzyskać jak najlepsze zgranie fazowe miedzy głosnikami
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Przesadzacie koledzy.
To, że modne są ustawne słupki z głośnikami do kina domowego, nie oznacza od razu, że szeroki front jest z założenia zły. Tylko trzeba sprawę zrobić z głową.
Tak samo niesymetryczne ustawienie. Ma swoje wady i zalety, a co za tym idzie przeciwników i zwolenników. Np. wszystkie nasze konstrukcje mają niesymetrycznie ustawioną wysokotonówkę. Choć z drugiej strony co za dużo to niezdrowo.
Z uwagą o odległości między głośnikami się zgadzam. Mogłyby być bliżej siebie.
Estetyki nie komentuję. Inaczej robi się małoseryjne cacka mając ku temu warsztat, a inaczej zabawki konstruowane po godzinach dla własnej przyjemności
To, że modne są ustawne słupki z głośnikami do kina domowego, nie oznacza od razu, że szeroki front jest z założenia zły. Tylko trzeba sprawę zrobić z głową.
Tak samo niesymetryczne ustawienie. Ma swoje wady i zalety, a co za tym idzie przeciwników i zwolenników. Np. wszystkie nasze konstrukcje mają niesymetrycznie ustawioną wysokotonówkę. Choć z drugiej strony co za dużo to niezdrowo.
Z uwagą o odległości między głośnikami się zgadzam. Mogłyby być bliżej siebie.
Estetyki nie komentuję. Inaczej robi się małoseryjne cacka mając ku temu warsztat, a inaczej zabawki konstruowane po godzinach dla własnej przyjemności

Kolumienki Beiera nie są jakieś koszmarnie brzydkie. Audiofilskie monitory fabryczne też nie wszystkim się podobają. Po prostu WAF jest tu dość niski.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
He, tak się składa, że my (w firmie) w tej kwestii musimy chyba zatrudnić zewnętrznych ekspertów, bo nasze Damy są podobnie zajawione w temacie jak my i nie mają trzeźwego spojrzenia właściwego przeciętnej żoniekaem pisze:Po prostu WAF jest tu dość niski.

-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
to nie znaczy ze akurat ustawienie w tym wypadku arna i sc10n jest wizualnie dobre... ale o gustach sie nie dyskutuje. ja bym zrobil zgrabniejsze skrzynki i wtedy dopiero wykonczyl, bo w miare jedzenia apetyt rosnie a jak apetyt przyjdzie na zmiane zestawu to ten niestety bedzie trudno sprzedac
Prawda jest taka że jak tylko będę miał więcej czasu to zrobię kolumny od nowa gdyż coś mi nie pasuj w tym jak grają. Zwrotnica też do przeprojektowania.
- METALOWIEC
- 375...499 postów

Pozdrawiam, Jarek